home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hipp-hopp, és már táncolunk is
Tóth Tibor
2023.02.27.
LXXVIII. évf. 8. szám
Hipp-hopp, és már táncolunk is

Királyhalom művelődési életének immár húsz éve üde színfoltja a modern tánccal, azonbelül a hiphoppal foglalkozó, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület egyik szakcsoportjaként működő Rhythmical Dance Club. A sikeres és népszerű egyesület Királyhalmon és Palicson működtet csoportokat, melyekben több mint hatvan, különböző korosztályhoz tartozó fiatal táncol. Az RDC szélesebb régiót ölel fel, a fent említett két településen kívül ugyanis tagjai között vannak hajdújárási, noszai, kispiaci, ludasi és radanováci táncos lábú és kiváló ritmusérzékű fiatalok is.

A moderntánc-klub megalapítása Varga Zsuzsanna nevéhez fűződik, aki már kiskorában is nagyon szerette a zenét, és azonnal mozogni kezdett, mihelyt meghallott egy-egy ritmusos dallamot. Az általános iskola felső osztályaiban gyerekkori barátnőjével, Domonkos Noémivel iskolai ünnepségeken előadták az otthon, kedvenc zeneszámaikra készített koreográfiákat. A duóhoz csatlakozott egy harmadik személy, Szűcs Attila is, és a Magic Trio főleg helyi rendezvényeken lépett közönség elé. Az általános iskola befejezése után mindhármukat másfelé sodorta az élet, így a tánc egy ideig abbamaradt. Zsuzsanna vére azonban tovább pezsgett a zene hallatán, ezért csatlakozott az akkor fénykorát élő noszai Vipers tánccsoporthoz (Márki Andrea vezette őket), ahol a kezdők között kapott helyet. Egy éve táncolt a noszai csoporttal, amikor nem várt fordulat történt, melynek köszönhetően megalakult a Rhythmical Dance Club.


Az RDC tagjai a húszéves jubileumon (Varga Zsuzsanna felvételei)

— Megkeresett egykori tanító nénim, Móra Rózsa, és megkért, hogy az osztályában lévő lányok számára készítsek kisebb táncprodukciót, melyet ünnepségeken előadnának. Azt hittem, egyszeri alkalomról van szó. Bementem az iskolába, ahol időközben elterjedt a hír, hogy be lehet iratkozni hozzám modern táncra. Tizenhat éves voltam akkor, azt sem tudtam, mit csináljak. Húsz-harminc gyerek várt rám, akiket magasság és életkor alapján több csoportba osztottam. A Vipers által képviselt irányba indultam el, akkor még nem ismertem a táncstílusokat. A hiphoppal 2003-ban egy magyarkanizsai tánctáborban ismerkedtem meg. Egy külföldi koreográfus három-négy műfajt adott elő, és ekkor döntöttem el, hogy a csoport irányvonala a hiphop lesz, melyhez azóta is tartjuk magunkat — mondta Zsuzsanna, az RDC vezetője, koreográfusa.

Az egyesület vezetése és a koreográfiák készítése mellett Zsuzsanna tíz évig versenyszerűen foglalkozott tánccal. Első megmérettetése alkalmával egy vajdasági szintű versenyen azonnal a dobogó harmadik fokára állhatott, legnagyobb sikerét pedig 2007-ben Győrben érte el, ahol a moderntánc-Európa-bajnokságon hiphop kategóriában Szűcs Attilával párosban bronzérmet szerzett.

Az elmúlt húsz év bővelkedett sikerekben, de nehézségek is akadtak — szavai szerint a modern tánc gyakran háttérbe szorult a művelődési élet keretében, de az utóbbi időben ezen a téren kedvező változást tapasztal, ami optimizmussal tölti el —, viszont mindezek ellenére a klub fennmaradt, és ma is nagyszámú fiatal választja a modern táncot. Az elmúlt két évtizedben a csoportok bejárták Vajdaságot, sok magyarországi helyszínre is eljutottak, de vendégszerepeltek Romániában és Csehországban (Prága) is. Jogot szereztek az isztambuli és a bécsi versenyen való részvételre is, anyagiak hiányában azonban kénytelenek voltak lemondani a szereplést.


A budapesti versenyen részt vett királyhalmi csoport

— Királyhalmon jelenleg két csoport dolgozik: az öt—hat évesek, akikkel korábbi tanítványom, Varga Viktória foglalkozik, és a felsősök, Palicson pedig az ovisokkal, az alsósokkal és a felsősökből, középiskolásokból, egyetemistákból álló felnőttcsoporttal folyik a munka — mondta, majd kitért az elmúlt év legjelentősebb fellépéseire, versenyeire. — Novemberben Budapesten részt vettünk a ritmuscsapatok nemzetközi táncversenyén, melyen a gyerekformáció a második helyével annyi pontszámot gyűjtött, hogy kvalifikálta magát a zágrábi viadalra. Viszont a horvát fővárosba sajnos nem tudtunk elutazni, mivel két héttel a magyarországi verseny után tartották meg. Egy-egy megmérettetés a csapatépítésről, a kirándulásról, a jókedvről is szól. Budapesten színes programokat szerveztem a fiatalok részére, körülnéztünk a városban, nyáron pedig a siófoki verseny után nyaraltunk is egy kicsit a Balatonnál. Az elmúlt évben nagyon sok eseményt szerveztek, a koronavírus után mindenki alig várta, hogy történjen valami. A tavasszal és az ősszel is három-négy fellépésünk volt, versenyeken és moderntánc-találkozókon szerepeltünk. Kiváló kapcsolatot tartunk fenn az óbecsei, péterrévei, moholi, zentai, bajmoki csoportokkal, közösen eljárunk egymás eseményeire, tanulunk egymástól, de magyarországi csoportokkal is barátkozunk — tette hozzá.

Az idei évre vonatkozó tervekről elmondta, hogy műhelymunkát, azaz workshopot szeretne tartani, mivel tapasztalata szerint a csoportoknak új lendületet ad, amikor egy vendégtanár foglalkozik velük. A versenyek közül Budapestre és Siófokra mindenképp szeretnének eljutni, de ugyanolyan örömmel és lelkesedéssel lépnek fel a helyi rendezvényeken is. Zsuzsanna fejében többször megfordult már egy tábor szervezésének a gondolata is, ehhez azonban sok pénzre van szükség, hiszen a kiváló koreográfusok nem dolgoznak ingyen, valamint olyan helyre lenne szükségük, ahol elegendő tánctér és az ott alváshoz megfelelő körülmények állnak rendelkezésükre. Újoncokat főleg ősszel, az új évad indulásakor fogadnak, viszont aki e sorok elolvasása után kap kedvet a modern tánchoz, az is bátran jelentkezhet.


A palicsi nagycsoport Siófokon

Varga Viktória 2007 óta tagja az RDC-nek, táncol, és a kiscsoport munkáját irányítja. Az évek alatt a tánc az élete részévé vált, ma már szinte nem tudna létezni nélküle.

— Szívemhez legközelebb az évadzárók állnak, ilyenkor mindegyik csoportunk fellép, és bemutatja a közönségnek, mit tanult abban az esztendőben. Néha én is leülnék a nézőtérre, és végignézném a koreográfiákat, mi azonban akkor már függöny mögött izgulunk a fellépésre várva. Minden verseny csapatépítés számunkra, a táncnak köszönhetően sokfelé eljutottunk. 2020 őszén kezdtem oktatni, koreográfusként eddig két évadzáró van mögöttem. Csillogó szemmel és izgalommal néztem, amikor tanítványaim színpadra léptek, és bemutatták tudásukat a szülőkből, nagyszülőkből álló közönségnek. A gyerekek is nagyon élvezik a fellépéseket, boldogak. Sohasem gondoltam volna, hogy valaha koreográfus válik belőlem — mondta Viktória, aki Királyhalmon az öt—hét éves korosztállyal foglalkozik.

Az RDC csoportjai lelkesen készülnek az idei év kihívásaira, és bíznak benne, hogy elképzeléseik, terveik valóra válnak. Az idei első fellépésre már nem kell sokat várni, mely alkalmával a közönség újra meggyőződhet arról a kiváló munkáról, amely az RDC-ben folyik.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..