home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Higgyünk magunkban!
KOVÁCS Nándor
2006.05.24.
LXI. évf. 21. szám
Higgyünk magunkban!

Ökumenikus istentisztelet a kishorgosi Árpád-kori templom romjainálA délvidéki magyar művelődési életünk legrangosabb rendezvénye alkalmából vasárnap, augusztus 28-án a kishorgosi régészeti lelőhelynél feltárt Árpád-kori templom alapjainál Dolinszky Árpád evangélikus, Orosz Attila reformátu...

Ökumenikus istentisztelet a kishorgosi Árpád-kori templom romjainál

A délvidéki magyar művelődési életünk legrangosabb rendezvénye alkalmából vasárnap, augusztus 28-án a kishorgosi régészeti lelőhelynél feltárt Árpád-kori templom alapjainál Dolinszky Árpád evangélikus, Orosz Attila református lelkészek, valamint Gutási Ákos horgosi plébános mutatott be ökumenikus istentiszteletet, amelyen a horgosi templomkórus valamint a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület népdalkórusa lépett fel. Köszöntőt mondott a horgosi helyi közösség elnöke, Takács József. Üdvözölte a megjelent vendégeket, Répás Zsuzsannát, a Magyar Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárát, Tápi Lajos konzult, ifj. dr. Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Hajnal Jenő magisztert, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóját, Dudás Károlyt, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, Bordás Győzőt, a Magyar Szó igazgatóját, Pál Károlyt, a VMSZ ügyvezető alelnökét, Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármestert.

Alkalmi ünnepség Horgoson, a Szent István-szobor koszorúzása - Szabó Attila felvételei

Csak együtt vagyunk képesek megváltoztatni az anyaországban és az azon kívül élő magyarság jelenét és jövőjét - fogalmazott köszöntőjében Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár. - Higgyék el, Barátaim, Magyarországnak éppolyan nagy szüksége van Önökre, mint Önöknek az anyaország figyelmére és támogatására.
Dudás Károly, a VMMSZ elnöke a XVII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy azokra az eredményekre támaszkodnak, amit 1952-ben a Palicson megtartott Magyar Ünnepi Játékok példája mutat. Kiemelte, a rangos rendezvény megnyitóünnepségét minden alkalommal valamely jeles történelmi vagy művelődéstörténeti helyszíneinken szervezték meg.
Az ökumenikus istentiszteletet követően Horgoson megkoszorúzták Szent István szobrát, majd Magyarkanizsán a Cnesa színháztermében folytatódott az ünnepség. Ünnepi köszöntőt mondott Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere, és dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
- Az utóbbi években valami megváltozott. Merjük megvallani, ünnepelni történelmi múltunk nagy eseményeit, merünk köztéri szobrokat állítani. Higgyünk magunkban, nemcsak ezeréves múltunk, hanem ezeréves jövőnk is van - mondta többek között a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
Évszázadok üzenete címmel Guzsvány Izabella (mezzoszoprán), Szabó Tokodi Krisztina (gordonka), Utasi Noémi (zongora), a Lányi Ernő IME fúvóstriója, a magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete zenés irodalmi összeállítást mutatott be, Frederic Chopin (1810-1849), Anton Pavlovics Csehov (1860-1904), Erkel Ferenc (1810-1871), Gustav Mahler (1860-1911), Pálóczi Horváth Ádám (1760-1820) és Robert Schumann (1810-1856) emlékét idézve.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..