home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hidrogénnel hajtott repülőgépek
Apró József
2022.12.18.
LXXVII. évf. 50. szám
Hidrogénnel hajtott repülőgépek

Hónapokkal ezelőtt jelentette be együttműködését a Rolls-Royce meg az easyJet, és közösen belekezdtek a H2ZERO projektumba. Nem kis fába vágták ezzel a fejszéjüket, az ugyanis a céljuk, hogy egy hidrogénre alapozott meghajtási technológiával környezetbaráttá és kibocsátásmentessé alakítsák a légi közlekedést. A múlt héten megerősítették, mérföldkőhöz érkezett a légi közlekedés, mivel a világon elsőként sikerült egy repülőgép-hajtóművet hidrogénnel meghajtaniuk.

A partnerséget az ENSZ által támogatott globális Race to Zero kampány inspirálta, melyhez mindkét cég csatlakozott, kötelezettséget vállalva, hogy 2050-re elérik a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Most a gyakorlati megvalósításra fókuszáltak, egy korai koncepciós bemutatódarabot készítettek, és elkezdték vele a földi tesztet, melyhez szél- és árapály-energiával előállított zöldhidrogént használtak. Ez a teszt jelentős lépés annak bizonyítása felé, hogy a hidrogén lehet a jövő szén-dioxid-mentes repülőgép-üzemanyaga. A Rolls-Royce és az easyJet azt akarja bebizonyítani, hogy a hidrogén biztonságosan és hatékonyan képes energiát szolgáltatni a személyszállító repülőgép hajtóművei számára, és már tervezik a tesztek második szakaszát, hosszabb távon pedig a repülési tesztek elvégzését. Az új repülőgépmotort az Egyesült Királyságban tesztelték, egy átalakított Rolls-Royce AE 2100-A légcsavaros gázturbinával.


Fotó forrása: flickr/rolls-royce

A Rolls-Royce technológiai igazgatója szerint a sikeres hidrogénteszt izgalmas mérföldkő. Csak júliusban jelentették be az easyJettel való partnerségüket, és máris hihetetlenül jól indultak egy korszakalkotó eredménnyel. „A határokat feszegetjük, hogy felfedezzük a hidrogénben rejlő lehetőségeket, melyek segíthetnek átformálni a repülés jövőjét.” Az easyJet vezérigazgatója elmondta: „Elkötelezettek vagyunk, hogy továbbra is támogassuk ezt az úttörő kutatást, mivel a hidrogén nagyszerű lehetőségeket kínál számos repülőgép számára, beleértve az easyJet méretű repülőgépeket is. Ez hatalmas előrelépés lesz a 2050-ig megvalósítandó kihívás, a nettó nulla károsanyag-kibocsátás teljesítése felé.” Elmondása szerint az együttműködés legfontosabb aspektusa a praktikus és valóban használható hajtóművek megalkotása. A korai koncepciós bemutatódarab tesztjének elemzése után a partnerség további kísérletek sorozatát tervezi, egy Rolls-Royce Pearl 15 sugárhajtómű földi tesztjével.  

A fenti két vállalat mellett az Airbus és az ElringKlinger kooperáció is a hidrogénüzemű hajtóművek létrehozását tűzte ki célul. Lényeges és bonyolult részlet a hidrogénnel működő repülőgépeknél a hidrogén tárolásának megoldása, mivel az üzemanyagot kriogenikus hőmérsékleten kell tárolni. Vagyis a tartályokat folyamatosan mínusz 253 fokon kell tartani a repülés során, de az Airbus szakemberei már dolgoznak rajta, hogy ez ne okozzon gondot. Az általuk a repülőgépek hideg szívének nevezett tartályok tervezését és a prototípusok létrehozását már meg is kezdték. Az Airbus is fontos szempontnak tartja a működőképes prototípusok mielőbbi megépítését, ezért az A380 gépbe való beszerelést 2027 és 2028 közöttre tervezi. A ZEROe üzemanyagcellás motor bemutatóját a Rolls-Royce-éval szinte egy időben, november 30-án tartották meg, és a leendő hajtóműveket a ZEROe kibocsátásmentes gépekben tervezik beszerelni, melyeket 2035-ben állítanak szolgálatba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..