home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hidegterápia a téli Tiszában
Tóth Lívia
2021.02.06.
LXXVI. évf. 5. szám
Hidegterápia a téli Tiszában

Hűvös szél fújt, és 2 fokos volt a Tisza vize azon a januári délutánon, amikor a zentai Homolya Ákos a számára már megszokott mártózásra készült a folyóban. Miközben mi a parton nagykabátban, kesztyűben, sálban dideregtünk.

— Jó néhány évvel ezelőtt részt vettem Budapesten egy egészséges életmóddal kapcsolatos rendezvényen, ahol az egyik előadáson a hideg víz jótékony hatásáról beszéltek. A téma felkeltette az érdeklődésemet, kutatni kezdtem a világhálón, igyekeztem minél több információhoz jutni. Így találtam rá Wim Hof nevére, aki az egész világon népszerűsítette a hideg vizes fürdőzést, és eldöntöttem, én is kipróbálom — mesélte Ákos a kezdetekről. — Először a 9 fokos volt a leghidegebb víz, melybe belementem, aztán elkezdett áradni a Tisza, és abba kellett hagynom ezt a foglalatosságot, mert Zentán a strandnál iszapos volt a part, és nem akartam a hideg vízen kívül az iszappal is küzdeni. Tavaly januárban döntöttem el, hogy megpróbálok erre komolyabban készülni. Elkezdtem otthon rendszeresen hideg vízzel zuhanyozni, tudatosan edzettem a mártózásra, melyet én hidegterápiának nevezek. Igyekszem télen is hetente egyszer-kétszer, néha háromszor megmártózni a Tiszában, hiszen az a lényeg, hogy minél többször és rendszeresen csináljuk, mert a szervezetünk annál inkább el tudja viselni a hideg vizet. Mártózás előtt bemelegítek, egy kicsit átmozgatom magam, van, hogy futok előtte. Amikor kijövök, akkor is kell mozogni, mert ilyenkor komolyan lehűl a test. De nemcsak fizikailag, hanem lélekben, fejben is rá kell készülni, éppen azért, ha nem érzem teljes bizonyossággal, hogy ezt akarom, akkor inkább nem megyek bele a vízbe.

* Mit szóltak ehhez a kedvtelésedhez az ismerőseid, a családod?

— Sokan megmosolyognak, mondják, hogy nem vagyok normális, de ez engem különösebben nem érdekel, mert tudom, hogy miért csinálom. Számomra fontos, hogy azok, akik a legközelebb állnak hozzám, a családtagjaim támogatnak, és elfogadják, hogy én ezt komolyan veszem.

* Mi a jótékony hatása a hideg víznek?

— Több pozitív egészségügyi hatása van, én is ezért kezdtem el a hidegterápiát. Az egyik legfontosabb, hogy javítja a vérkeringést, serkenti a szív működését. Amikor belemegyünk a hideg vízbe, összeszűkülnek az erek, a szív jobban kezd pumpálni, és a belső szervekhez juttatja a vért, hogy melegen tartsa őket, a végtagokba viszont ilyenkor kevesebb vér jut. Amikor kijövünk a vízből, kezd visszamelegedni a testünk, kitágulnak az erek, és ezzel az úgynevezett tornával tudjuk erősíteni a véredényeinket. A másik pozitívum, hogy a hideg víz növeli a fehérvérsejtek számát, ez pedig a különféle kórokozók, vírusok, baktériumok ellen védi az emberi szervezetet. Az izmokat is gyorsabban regenerálja, a hideg víz ugyanis gátolja a tejsav termelődését, és ezért van az, hogy az élsportolók is rendszeresen alkalmazzák a jeges vizes fürdőzést, mert csökkenti a gyulladásokat az ízületekben. Kitérnék még az úgynevezett barna zsírokra is, mert kétféle zsírszövet van, a fehér és a barna. A fehér az, amelyik elraktározza a felesleges kalóriákat, a barna pedig elégeti. A barna zsír a nyaki részen meg a hát felső részén, a lapockáknál található, és hőt termel. Tudni kell, hogy a babák barna zsírral születnek, a természet ezt így alakította ki, hogy nehezebben hűljön ki a testük, de a szakemberek azt hitték, ez felnőttkorra eltűnik. Ami igaz is, mert ha 20-21 foknál hidegebb van, mindenki öltözködik, veszi fel a kabátot, és nem fázik. A barna zsírok viszont a hideg hatására kezdenek aktiválódni, hőt termelnek, hogy a testet melegítsék, a fehér zsírokat viszont lebontják, elégetik. A kutatások azt is megállapították, hogy a fogyásban is fontos szerepük van a barna zsíroknak. Azt sem szabad azonban elhallgatni, hogy ennek megvan a veszélye is. Akiknek vérkeringési vagy szívproblémáik vannak, esetleg légúti betegségben szenvednek, azoknak egyáltalán nem ajánlott a hideg vizes fürdőzés. Oda kell figyelni a testünkre. Ha az ember érzi, hogy zsibbadnak a kezei, ki kell jönnie a vízből, mert ez nem a hősködésről szól. Fontos, hogy a mártózásnál mindig legyen velünk valaki, mert ha baj van, lesz kitől segítséget kérni. 

* Másban is megnyilvánul nálad az egészséges életmódra való törekvés?

— Igyekszem odafigyelni az étkezésre, nyáron sokat vagyok mezítláb, szandálban futok. Három évig szigorúan betartottam bizonyos szabályokat, egyáltalán nem ettem lisztet és tejtermékeket. Az utóbbiakat most sem fogyasztom, a lisztből és a cukorból pedig minél kevesebbet.

* Vannak-e további terveid a hideg vízzel?

— Megfordult a fejemben az úszás is, és bizonyára úszok is majd, de nem a folyóban. A téli úszást inkább tóban, sekély vízben kell elkezdeni, mivel a hidegtől csökken a véráramlás a végtagokban, és elzsibbadhatnak a kezek. Ha valaki ilyenkor megijed, és nem bír tovább úszni, az a folyóban nagyon veszélyes lehet, mert elviheti az áramlás, a sekélyebb vízből viszont könnyebb kijönni. Az úszás jelentős felkészülést igényel, egyelőre maradok ennél. Van már egy barátom, aki lassan készül arra, hogy kövesse a példámat. Elkezdte a hideg vizes zuhanyozást, szerintem előbb-utóbb a mártózásokban is csatlakozik hozzám.

Ákos már a vízben volt, amikor megkérdeztem tőle, mit érez. Elmondta, olyan, mintha millió tű szurkálná a testét, de egy idő után ez az érzés is elviselhető. Emellett feszül a bőre, mintha kisebbedne vagy húzódna össze. A lábujjak fájhatnak is, mert azok hűlnek ki leggyorsabban. Hozzáfűzte, tévhit, hogy télen a hidegtől fázunk meg, hiszen a betegséget az immunrendszerünk gyengesége okozza.

Wim Hof holland extrém sportoló — az idén áprilisban lesz hatvankét éves — 26 világrekordot tudhat magáénak, köztük a csaknem kétórás (112 perces) ücsörgést egy kád jégkockában. De az is olvasható róla, hogy a Namib-sivatagban lefutott egy maratont, anélkül, hogy egy korty vizet is ivott volna, továbbá 60 métert úszott egy jégtábla alatt, és egy szál rövidnadrágban megmászta a Kilimandzsárót. Meg van róla győződve, hogy mindezekre bárki képes. Módszerét, mely légzéstechnikából, hideg zuhanyból, fürdőből, jógából, illetve tajcsiból áll, világszerte oktatja.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..