home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Híd a kultúrák között
(re)
2006.08.30.
LXI. évf. 35. szám
Híd a kultúrák között

Szabó Attila felvételeSzombaton véget ért Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központ által immár ötödik alkalommal megrendezett Interetno Fesztivál. Az ötnapos rendezvényen hazai és külföldi népitánc- és népdalcsoportok, népi muzsikát játszó együttesek szórakoztatták a közönséget. A város...

Szabó Attila felvétele

Szombaton véget ért Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központ által immár ötödik alkalommal megrendezett Interetno Fesztivál. Az ötnapos rendezvényen hazai és külföldi népitánc- és népdalcsoportok, népi muzsikát játszó együttesek szórakoztatták a közönséget. A város főterén mindennap kézműves vásár várta az érdeklődőket, a bátrabbak pedig az ideiglenesen felállított jurta előtt ki is próbálhatták a gölöncsérezést, az üvegfestést és egyéb régi mesterségeket.
Habár az öt nap alatt igencsak változó volt az időjárás, az eső sem szegte kedvét sem a fellépőknek, sem a nagyszámú közönségnek abban, hogy minél inkább megismerjék más népek hagyományait.
- Az idei Interetno Fesztivál - mind a résztvevők számát illetően, mind pedig a közönség részéről megnyilvánuló érdeklődést tekintve - meghaladta az elvárásainkat - hallottuk Bodrogi Bélától, a Népkör MMK ügyvezető igazgatójától. - Úgy tűnik, ez az év volt az, amikor talán sikerült végre elérnünk az eredetileg kitűzött célunkat: hogy a szabadkai közönség a magáénak tekintse a rendezvényt, és örömmel jöjjön el megismerni más népek kultúráját, ápolva a sajátját. A fesztivál az elmúlt öt napban egy csodálatos hangulatot varázsolt a városba, ami azt meri elhitetni velünk, hogy az Interetno Fesztivál már nem csupán egy rendezvény a sok közül, hanem valóságos mozgalommá nőtte ki magát. Jó volt látni, ahogy a fiatalok együtt szórakoznak az idősebbekkel, nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül, önfeledten. Hogy kis létszámú szervező csapatunk valóságos csodát művelt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fellépők mindegyike kitűnően érezte magát Szabadkán, és bármikor szívesen jönnek el ismét hozzánk. Azokkal a csoportokkal pedig, akiket már valamelyik fesztiválunkon vendégül láttunk, ma is fenntartjuk a kapcsolatot. Remélem, hogy az immár két éve tartó gyümölcsöző együttműködés is a százhalombattai Summerfesttel a jövőben még inkább elmélyül. Őszintén remélem, hogy jövőre sikerül még több külföldi együttest vendégül látni, és hogy a nézők részéről megnyilvánuló érdeklődés is az ideihez hasonlóan jelentős lesz.
Az V. Interetno Fesztivál házigazdája a Népkör MMK táncegyüttese és a Juhász zenekar volt, vendégként pedig a közönség elé lépett: Novák Ferenc - Tata, a magyar néptánc atyja, a Honvéd és a Tébláb táncegyüttesek, a szekszárdi Bartina Táncegyüttes és a Zurgó népzenei csoport, valamint a Ciprusról, Oroszországból, Uruguayból, Kolumbiából és Montenegróból érkezett népitánc- és népzenei együttesek. A legkisebbeket minden délelőtt játszóház és mesejátékok várták a főtéren elállított színpadon, esténként a Corvin Mátyás utcában helyet kapó ideiglenes emelvényen a Panix, a Shira Utfila és a Zurgó együttesek szórakoztatták a közönséget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..