home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hiánypótló csoportosulás
Gyurkovics Virág
2015.11.08.
LXX. évf. 44. szám
Hiánypótló csoportosulás

A művészet átjárható. Sokan sokféleképpen igazolták már a fenti megállapítást, melynek bizonyítása azonban mégis kimeríthetetlen ihletforrás a művészek számára. Ugyanaz a motívum, ugyanaz a cél, csak a nyelvezet más: életre kelteni a versek hangulatát, akár szóban, akár a színek, a formák, a szimbólumok nyelvén.

A végeredmény mindig új, mindig izgalmas lenyomata a folyamatnak, a szemfüles befogadó egyszerre érezheti meg belőle költő és képzőművész hangulatvilágát, akárcsak a Híd Kör Art bemutatkozó tárlatán, melyet a október végén Szabadkán rendeztek meg a Klein house/social bar & art galleryben.

Arról, hogyan is kelt életre a csoport, a Híd Kör Art megálmodói, Brenner János és Fehér Dorottya nyilatkozott nekünk. Mint mondták, a körülbelül hat évvel ezelőtt megalakult Híd Kör mára olyan erős alkotói csoporttá fejlődött, amely egyre hatványozottabban van jelen a vajdasági kulturális köztudatban, sőt határainkon kívül is érezteti hatását. A Híd Kör számos irodalmi és kulturális rendezvényt szervez, mint amilyen az Olvass be! elnevezésű kritikustusa, az Olvasatok című humán tudományi előadás-sorozat, a KulturPASS nevű irodalmi ismeretterjesztő rendezvény, a Szenteleky—Leskovac Műfordítótábor, a TraNSporteri/TraNSzportőrök elnevezésű, a szerb—magyar irodalmi kapcsolatokat felpezsdítő rendezvény, de a szervezők folyamatosan készülnek újabbnál újabb programsorozatokkal is. Ennek remek példája a Híd Kör Art kiállítása.

A tárlat létrejöttének körülményeiről szólva a tavalyi évhez vezettek a szálak, ekkor jelent meg a Forum Könyvkiadónál két olyan fontos verseskötet — Antalovics Péter Örökszoba, valamint Benedek Miklós Mintha emberekből állna című kötete —, amely nemcsak amiatt jelentős, mert a vajdasági magyar kortárs költészet létezéséről és tendenciáiról ad számot, hanem azért is, mert elkészítése során fiatal képzőművészek is meg lettek szólítva. Talán ekkor fogalmazódott meg annak igénye is, hogy létre kellene hozni egy képzőművészeti csoportot. Az idősebb generációk esetében természetes volt, hogy a művészek közösen alkottak — elég csak az Új Symposion nemzedékeire gondolni. Felmerült hát, hogy az írókból, irodalmárokból álló tömörülés mellett miért ne működhetne egy képzőművészekből szerveződő csoportosulás is. Brenner János és Fehér Dorottya megbeszéléseket tartott számos fiatal képzőművésszel, és hamar körvonalazódott, hogy van is igény közös események megszervezésére. Azzal pedig, hogy a Híd Kör Art alkotói Antalovics Péter és Benedek Miklós verseit, illetve a kötetükben szereplő képzőművészeti alkotásokat gondolták tovább, bebizonyosodott, hogy a mostani kiállítás koncepciója érvényes és működőképes: a képzőművészet és az irodalom együtt létezik, szerves kapcsolatban áll egymással, termékenyen hat a másikra.

A műveket Szarka Mándity Krisztina művészettörténész méltatta, aki megnyitóbeszédében egyebek között a versek és a képek közötti kapcsolatra helyezte a hangsúlyt:

— A kötődések a legváltozatosabb módon valósultak meg: egy-egy alkotás ihletője olykor a teljes kötet, esetenként egy-egy ciklus vagy egy szókapcsolat, szókép, de néha mindössze egyetlen szó. Mindenképpen szükséges hangsúlyozni, hogy a kiállított művek önálló, eredeti alkotások, abban az értelemben, hogy nem kiszolgálnak valamely tartalmat, nem a versek befogadását segítik elő azok vizuális újrafogalmazásával. Az alkotások akkor sem tekinthetőek képi idézeteknek, ha ismerve a szövegeket felfedezni véljük azok valamely részletét egy-egy képzőművészeti alkotásban. Két dolognak is köszönhető ez az eredetiség: elsősorban annak, hogy a rendhagyó illusztrációk egy tárlatra készültek, de legalább ennyire hangsúlyos az is, hogy az alkotók kivétel nélkül hűek tudtak maradni a csak rájuk jellemző kifejezőeszközökhöz, képi megfogalmazásokhoz.


Dancsó Andrea felvételei

A kiállított munkákat a Híd Kör Art tagjai közül a következő képzőművészek készítették: Bacsa Melinda, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Horvát Lívia, Klájó Adrián, Kozma Laura, Munjin Andrea, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Szalma Gábor, Szenti Lilla, Tóth Alisa.

A Híd Kör Art céljai között szerepel, hogy a fiatal vajdasági képzőművészeket munkáik révén minél szélesebb körben megismerjék, illetve hogy a Híd Kör alkotóival együtt a vajdasági kulturális élet aktív alakító tényezőivé váljanak. Ehhez a kezdeményezéshez — Szarka Mándity Krisztinát idézve — valóban csak annyit kívánhatunk: ne csak egy-egy alkotás, hanem ez a csoportosulás is legyen maradandó, hiszen nem egyetlen, de legfontosabb jellemzője, hogy hiánypótló.


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..