home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Heves szócsata az MNT ülésén
BASITY Gréta
2017.06.23.
LXXII. évf. 25. szám
Heves szócsata az MNT ülésén

Hosszas vita előzte meg a Magyar Nemzeti Tanács soron következő ülésén napirendjén szereplő témák megvitatását, ugyanis az ellenzék a tanács elnökének lemondását kérte egy, a tartományi titkársághoz eljutatott levél miatt, amelyben a nemzeti tanács korábbi döntésével nem egyező véleményt fogalmaz meg az elnök a testület nevében.

Az ülésen egyébként a tanács székhelyének megváltozásáról, több igazgatói kinevezésről és iskolai tagozatnyitásról szavaztak a tanácstagok.

Nem tűzték napirendre az ellenzéki beadványokat a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatójának megválasztása és kinevezése körüli állítólagos jogi mulasztások ügyében, amelyben Bábi Attila hivatalvezető leváltását, Hajnal Jenő MNT elnök azonnali lemondását és jogi tanácsadója menesztését kérték Magyar Mozgalom és a VMDK tagjai a Magyar Nemzeti Tanács pénteki rendes ülésén. Az MNT elnöke formailag hiányosnak és elfogadhatatlannak értékelte az előterjesztéseket, ennek ellenére több mint egy órás heves szópárbaj alakult ki a Magyar Összefogás lista tagjai és az MM, illetve a VMDK képviselői között arról, hogy az MNT elnöke május 8-án kelt levelében a korábban megszavazott csantavéri igazgatójelölt helyett egy másik jelöltet támogatott a tartományi titkár felkérésére. Az ellenzék szerint az elnök túllépte hatáskörét és szembe ment a testület döntésével, saját véleményét pedig az egész testület nevében fogalmazta meg. A többségi képviselők azzal érvelnek, hogy az elnök a tanácsosok bizalmát élvezi és csupán egy levelet, nem hivatalos dokumentumot küldött ki a tartomány felé, amelyet a titkárság nem megfelelően használt fel a igazgatóválasztási eljárás során.

Az ülés napirendjén szerepelt az MNT alapszabályának módosítása, mivel új helyre költözött a kisebbségi önkormányzat, így székhelye ezentúl a Bíró Károly Alapítvány tulajdonában lévő Fasizmus tere áldozatainak tere 9-es szám alatti épületben lesz. Megváltozott a demonstrátori ösztöndíjprogramról szóló határozat is, ezentúl plusz pontok járnak majd azoknak, akik különféle ifjúsági szervezetekben végzett tevékenységük által hozzájárulnak a magyar közösségi élet fejlesztéséhez. Az Európa Kollégiumban ezentúl kötelezővé teszik a szakkollégiumi feladatkörök teljesítését, így a közösségi életben aktív hallhatók költözhetnek ezentúl az újvidéki diákszállásra.

Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója a tanácstagok előtt számolt be a tavalyi eredményekről, amelyek közül elsősorban a Magyar Szó digitalizálását, illetve művelődési programok szervezését emelte ki. Topolya Község Múzeuma 2016. évi jelentését Gazsó Hargita múzeumigazgató ismertetette az ülésen: 5 kiállítást szerveztek, berendezték a múzeum belterét és turisztikai szempontból is jelentőssé tették a községi múzeumot. Ezenkívül elfogadták a Forum Könyvkiadó Intézet 2018. évi pénzügyi és kiadói tervét, amelyet ifj. Virág Gábor mutatott be a tanácsülésen: jövőre 19 szépirodalmi és 9 fordítói, tudományos és képzőművészeti könyvet jelentetnek meg – mondta.

A Vajdaság Autonóm Tartomány területén lévő középiskolák első osztályába beiratkozó tanulók létszámáról szóló döntést azzal a kiegészítéssel fogadta el a tanács, hogy Jerasz Anikó felsorolta azokat a magyar szakokat, amelyeket egyelőre nem támogat a minisztérium. A Végrehajtó Bizottság elnöke kijelentette, hogy az iskolakezdésig folyamatosan egyeztetnek a oktatási minisztériummal és igyekeznek minél több magyar tannyelvű szakirányért lobbizni.

A tanácstagok szavazataikkal erősítették meg Penovác Náray Éva kinevezését a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatói posztjára, valamint dr. Silling Léda igazgatói jelölését a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetének élére.

A nemzeti tanács következő ülésére várhatóan augusztus második felében kerül sor. Hajnal Jenő addig is felhívta a figyelmet a tanács a június 30-án és július 1-jén megrendezésre kerülő kisebbségi jog- és fordítástudományi tanácskozásra, valamint a fiatalok elvándorlását és jövőképét vizsgáló egynapos kerekasztalra és előadásra, amelyet július 10-én tartanak az MNT új székházában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..