home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Hetedhét országból...
(—)
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
Hetedhét országból...

...várják a vendégeket az I. Délvidéki Magyar Családkongresszusra, melyet a kishegyesi Kátai-tanyán tartanak majd meg augusztus 2-ától 4-éig — tudtuk meg Krizsán Vilmostól, a VANCSESZ elnökétől, a rendezvény főszervezőjétől
A rendezvény mottója: „Családjainkkal, gyermekeinkkel a jövőnkért.”

A konferencia célja az egyre aktuálisabb népesedési kérdésekről való tanácskozás, az MNT népesedési akciótervének ismertetése és népszerűsítése; előadások a gyermeknevelésről; zárónyilatkozat megfogalmazása arról, hogy mi a fontos a családok megélhetése, fenntartása szempontjából.

Az I. Délvidéki Magyar Családkongresszus tervezett programja:

Augusztus 2. (péntek), 16.00 órakor: A Családkongresszus ünnepélyes megnyitója a Kátai-tanya amfiteátrumában. A rendezvényt hivatalosan várhatólag dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitja meg. Köszöntőt mond: Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke, Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumában a szociálpolitikáért felelős államtitkár, dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke.
17.00 órakor az első Családbarát Önkormányzat Díj átadása, majd Böjte Csaba plenáris előadása.
19.00 órakor munkavacsora és beszélgetés a régiós együttműködésről a vendégekkel, egyesületi vezetőkkel; a régiók képviselőinek köszöntője.
21.00 órakor táncház a bácskossuthfalvi Ady Endre ME népi táncosaival.

Augusztus 3. (szombat), 9.30—11.30: Előadások felnőtteknek. Bemutatkozik Milica Novković családterapeuta (Az alkotói nevelés), dr. Hódi Sándor pszichológus (Az egymáshoz tartozás tudata), Soltész Anikó Budapestről (önkéntesség, szervezetépítés).
Ez idő alatt a gyerekeknek különféle foglalkozásokat láttak elő a szervezők. Ebéd után családi programok várhatók: kirakodóvásár, kézműves-foglalkozások, kirándulás Szabadkára és a topolyai tóra, kishegyesi séta, látogatás a Kátai-vendégházban és a pékmúzeumban látogatás, kürtöskalácssütés, röplabdamérkőzés a felnőtteknek, lovaglás és szamaragolás a gyerekeknek. Egyórás műsora lesz a kúlai Karlo bűvésznek is.
17.30-kor Schaffer Erzsébet (Budapest), a Nők Lapja újságírója tart előadást: Miért vágyik az ember a jóra? — azaz igaz családtörténetek.
Vacsora után a csókai Cimborák zenekar tart fergeteges táncestet.

Augusztus 4. (vasárnap), 9.30 órakor: Záróünnepség, a zárónyilatkozat elfogadása. Krizsán Vilmos elnök összegezése a kongresszusról. Dr. Harmath Károly atya, az újvidéki Ferences Rendház házfőnöke, a Lurkóházak vezetőjeként beszél a gyermekvédelemről.
11.00 órakor: Szentmise a családokért. Utána ebéd és búcsúzás.
A háromnapos családkongresszuson fellép a kishegyesi Petőfi Sándor ME, az adai Aranykapu ME, valamint az I. Sajó Sándor versmondó verseny díjazott szavalói.

Kísérőrendezvények:
Orosházáról szerveznek egy kerékpártúrát, amelyen ötvenen vesznek részt. A többnapos bringázás végcélja a családkonferencia.
A szervezők díszvendégeket is hívtak: a Debrecenben megtartott Életmeseíró pályázat díjazottait, köztük van két családdíjjal kitüntetett is: az egyik az adai Kiss Daniella családja, a másik a magyarországi, győrújbaráti Kalotai család. Várható, hogy a 14 gyermekes nyíregyházi Mészáros család is megjelenik a délvidéki találkozón.
Az előkészületek már javában folynak. Eddig Magyarországról 190-en, Vajdaságból 120-an, Erdélyből 80-an, Boszniából (Banja Lukáról) 20-an, Horvátországból (Slatina) 10-en, a felvidéki Peredről 10-en, a kárpátaljai Beregszászról ugyancsak 10-en érkeztek. Lesznek azonban olyan csoportok — pl. Hajdújárásról ötvenen —, amelyek csak egy napig, szombaton tartózkodnak a táborban. Minden jel szerint az említett 7 országból kb. 700 vendéget várnak.
A kongresszuson a családok saját költségükön vehetnek részt. A szervezők azonban méltányos áron nyújtanak nekik napi ellátást (a reggeli 100, az ebéd 200 dinárba kerül), és az elszállásolásban is 20 százalékos kedvezményben részesítik őket. A költségeket két részletben is törleszthetik az érdeklődők.

A családkongresszusra a jelentkezési határidő június 20.

A családkongresszus fő támogatója a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége Családlánc mozgalma (amely kiemelt fontosságú rendezvényként jegyzi), a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a kishegyesi önkormányzat és helyi közösség, a topolyai önkormányzat. Médiatámogató a szabadkai Pannónia Alapítvány.
Bővebb tájékoztató a VANCSESZ honlapján:
vancsesz.5mp.eu
E-mail: vancsesz@postafiok.hu
Telefon: 024/852-350

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..