home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Hét lány, három fiú és egy zenekar rendezőre lelt
PAPP Ágota
2006.03.07.
LXI. évf. 10. szám
Hét lány, három fiú és egy zenekar rendezőre lelt

Arisztophanész: A Nők Ünnepe (Thesmophoria-ünneplők) című darabját viszi színre Mess Attila rendezésében a Népkör Magyar Művelődési Központ Színitanodája a Kosztolányi Dezső Teremben, s nem véletlenül március 8-án, 19 órai kezdettel. A ,,másodéves' színitanodások első, igazi nagy darabja l...

Arisztophanész: A Nők Ünnepe (Thesmophoria-ünneplők) című darabját viszi színre Mess Attila rendezésében a Népkör Magyar Művelődési Központ Színitanodája a Kosztolányi Dezső Teremben, s nem véletlenül március 8-án, 19 órai kezdettel.
A ,,másodéves' színitanodások első, igazi nagy darabja lehetőséget adott arra is, hogy bevonjanak egy zenekart, jelen esetben a Quintalt, valamint két lelkes amatőrt - Szikora Róbert és Smit Tímea személyében. Ez egy zenés mű, melyben -mint minden - a koreográfiák is önerőből készültek. Sőt, ha a tervek szerint halad a dolog, akkor ezt az előadást repertoárszerűen játsszák majd nagyközönség előtt.
Három hónap kemény munkájának lehetünk tanúi, melyben benne van a tanodások és a Quintal együttes elszántsága és tehetsége is. Az előadás elsősorban a Népkör termére készült el, de ettől függetlenül adaptálható színpadra is. (A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Fesztiválján a színpados verzióval lesznek majd jelen.)
A szövegkönyvre Kálló Béla színművész - és a tanoda első évének egyik vezetője - talált rá. Arisztophanész Kr.e. 411-ben írta meg. A nők ünnepe vagy a Thesmophoria-ünneplők Euripides ellen irányul, akit Arisztophanész munkásságának második korszakában gyakran választott célpontjául. A történetben a nők halálra akarják ítélni a nőgyűlölő költőt, aki annyi rosszat költött róluk, de töredelmes bocsánatkérésére megkegyelmeznek neki. Az is jól jött, hogy szövegcentrikus a darab, ami igazán lehetőséget ad a színészeknek kifejezőkészségük pallérozására. Ami ebben az esetben jelentősen meg van másítva, az maga a játéktempó, hisz a régi görög statikus darabok szerkezete ma már nem állná meg a helyét. Felpörgették, maivá tették teljesen. Hét nő játszik, talán - mivel a nők ünnepén történnek az események - több is beleférne, emellett itt van még Euripidész, Agathon és Mnesilochos, azaz három férfi is. Itt szó sincs mély, elgondolkodtató, agyfacsaró darabról, ez szórakoztató jellegű előadás. Persze, van mondanivalója: a nők erősek, és legyőznek mindenkit...
Annyit még elárultak, hogy ami a zenét illeti rockos, rappes, poppos, reggeas irányzat, és - mondjuk - ,,latin romantika' is van benne. A Quintal együttesről (jelen esetben: Tómó Árpád, Papuga Aleksander - a beugró - és Roncsák Marcell) először 2004 májusában hallhattunk. Játszottak a Diákotthonban - több ízben is, a zentai Nyári Ifjúsági Jétékokon, a Mini klubban, sőt a Városnapi ünnepségen is. Eredetileg rockot játszanak, aminek a darab zenei anyaga csak részben felel meg.
A fiatalok még nem tudják, mi lesz velük a továbbiakban. Annyi biztos, hogy nagyon megszerették a színházat, és valamilyen módon folytatni is szeretnék az eddigieket. Ha nem is mint színészek, akkor mint dramaturgok, rendezők vagy csak énekesek, fellépők, szavalók... Állítják, fel tudják majd használni, azt a tudást, azt az önbizalmat, amit a Színitanodában kaptak. Ha pedig azt kérdezzük tőlük, mi motiválja őket abban, hogy hétről hétre megjelenjenek a próbákon, akkor azt mondják, a színházban az a felemelő, hogy megtanulják megélni a saját érzéseiket, és így azt is látják, hogy nemcsak egy beskatulyázott világ létezik körülöttük, hanem lehet az színes is. Köszönik, jól megvannak, összeszoktak. S minderről mi magunk is meggyőződhetünk március 8-án.

Az egyfelvonásos zenés vidámság gárdája:
Szereplők:
Egy nő Földi Lilla
...még egy nő Varga Polyák Éva
...meg még egy nő Temunovity Rita
Egy újabb nő Kozma Rita
...meg még egy újabb nő Gál Hermina
...és egy nő Smit Tímea
...ja, és egy nő Galambos Dóra
Mnesilochos (nem nő) Hajvert Ákos
Euripides (a nőgyűlölő költő) Szikora Róbert
Agathon a költő, majd íjász Baráth Attila
Közreműködik a Quintal együttes
Gitár: Tómó Árpád
Basszusgitár: Papuga Aleksander
Billentyű: Glimber Attila
Dob: Roncsák Marcell
Csörgő-Vokál: Mess Attila
Rendező: Mess Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..