home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hét évtized az emlékezésre
Csermák Zoltán
2014.08.01.
LXIX. évf. 31. szám
Hét évtized az emlékezésre

A roma holokausztról a Kossuth Rádióban — A második világháború roma áldozatairól emlékezik meg a világ augusztus 2-án. A Kossuth Rádió műsoraiban kiemelt figyelmet szentel az egykori tragédiának.

Augusztus 2-án és 3-án a közszolgálati rádió műsoraiban fokozottan jelennek meg a romák életével foglalkozó témák. Az összeállítás tragikus eseményre emlékeztet: az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 1944. augusztus 2-án éjjel számolták fel végleg az úgynevezett cigánylágert, és küldtek háromezer embert, köztük gyermekeket és nőket a halálba. A második világháború ideje alatt többszázezer romát gyilkoltak meg, az áldozatok pontos száma még ma sem ismert.

A roma közösségek emlékezetében kitörölhetetlen nyomot hagyott a népirtás, a többségi társadalomból azonban sokan nem tudnak honfitársaik tragédiájáról. A roma holokauszt nemzetközi emléknapja 1972 óta szolgál mementóként: augusztus 2-án minden évben megemlékezésekkel, koszorúzásokkal tekintenek vissza az embertelen korra.

A romák Magyarország legnagyobb kisebbségét alkotják – értékeli a tematikus napot Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – A hetven éve történt tragédiájuk az egész magyarság gyásznapja, amelyre kötelességünk emlékezni, s emlékeztetni.”

Augusztus 2-án a műsorok között rövid, 2-3 perces emlékezések idézik az egykori poklot. Túlélők: megkínzottak, sokat szenvedett állapotos asszony, az utcán összeszedett roma, a táborból megszökött egykori rab vall kálváriájáról.

A Roma népballadák mélységei és humora műsorban Pilisy Csenge szerkesztő-műsorvezető a több évszázados roma népi bölcsesség gyöngyszemeit mutatja be. Varga Gusztáv, a Kalyi Jag Együttes vezetője a népzene társadalmi vonatkozásait, integrációját hangsúlyozta, s szólt arról is, hogy e zene a nagyvilágban mennyire terjedt el, s mennyire számít még mindig kuriózumnak (13.07).

A Regényes történelem a híres cigányzenész, Dankó Pista művészetével foglalkozik. A félóra igazi meglepetést is tartogat: a nemrégiben elhunyt Buffó Rigó Sándor prímás kezében megszólal a nótaszerző hangszere (13.30).

A Roma holocaust emléknap 2014. című műsorban Kocsis Éva szerkesztő-műsorvezető Áder János köztársasági elnökkel beszélget. Az ország első emberének szavai nyomán a hallgató lélekben is közelebb kerül a több évtizeddel korábbi kataklizmához, s elgondolkodhat azon, hogy milyen tanulságai lehetnek az egykor történteknek a mai ember számára (20.30).

Ezt követően a Rádiószínház Bársony János Cigány mesék című alkotását mutatja be (21.04).

Másnap a Vasárnapi újság is bő terjedelemben foglalkozik az emléknappal. Balog Zoltán miniszter lelkipásztori élményeit idézi, azt, hogy a lelkiek és a hit miként segíthetnek a múlt feldolgozásában. A műsorban Bencsik Gábor, a Magyar cigány képes könyv szerzője szintén a holokausztra emlékezik, Székely János püspök pedig a roma pasztorációról beszél a hallgatóknak (6.00-8.30).

A két nap egységét hangsúlyozza a Jelenlét – Roma kulturális magazin. Egyrészt megszólalnak a holokauszt-túlélők és azok a leszármazottak, akik július 30-án indultak Auschwitzba, hogy számos más ország fiataljaival együtt róják le kegyeletüket őseik szenvedésének helyszínén (17.06).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..