home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Helyzetkép a vajdasági magyar oktatásról
Kartali Róbert
2021.09.24.
LXXVI. évf. 38. szám
Helyzetkép a vajdasági magyar oktatásról

A vajdasági magyar fiatalok közoktatási feltételei évről évre javulnak a Magyar Nemzeti Tanács munkája révén. A vajdasági magyarság országos kisebbségi önkormányzati szervének szerteágazó oktatásfejlesztési programjainak köszönhetően a fiatalok egészen tankötelezettségük végéig számos előnyben részesülnek. A legkisebbeket az óvodafejlesztési program érinti, a magyar gyerekeket iskolabusz viszi iskolába, elkészültek a magyar tankönyvek. Az egyetemistákat számos ösztöndíj-lehetőség segíti, a magyar pedagógusok számára pedig számos továbbképzést szerveznek a színvonalasabb oktatás elérése érdekében.

Az oktatási helyzetképet az MNT illetékesei — Jerasz Anikó, a végrehajtó bizottság elnöke, De Negri Ibolya, a végrehajtó bizottság oktatási kérdésekkel megbízott tagja, valamint Petkovics Márta, az oktatási bizottság tagja — vázolták fel lapunknak.


De Negri Ibolya

— Az MNT az oktatás területén szerteágazó programokat, eseményeket szervez, melyek a magyar nyelvű oktatás színvonalának emelése céljából valósulnak meg — mondta De Negri Ibolya. — Az iskolabuszprogram elősegíti, hogy a kisdiákok időben és biztonságosan eljussanak az iskolába. Tömb- és szórványterületeken a buszok kísérőkkel szállítják a diákokat, 12 községben mintegy 250 tanuló utazik. A tanács több általános iskolában napközit tart fenn, annak érdekében, hogy a gyerekek tanítás után bent tudjanak maradni az épületben, és szakszerű felügyelet alatt töltsék az időt. Újvidéken több iskolában mintegy 60 diák jár magyar napközibe.

A legkisebbekre is gondolunk. A szórványtelepüléseken, Székelykevén, Nezsényben, Nagykikindán, Zomborban, Nagybecskereken magyar óvodai tagozatokat működtetünk, hogy kiskoruktól kezdve magyar szellemiségben nevelkedjenek a gyerekek, hogy magyarul énekeljenek, beszéljenek. Ugyanezt a célt szolgálja a Ringató program is, mely a legkisebbeket (hároméves korig) és szüleiket invitálja zenei nevelésre, ölbeli játékokra, délutáni szórakozásra. Ez a program mind szélesebb körben valósul meg, így az idén októbertől tizennyolc-húsz helyszínen lesz heti szinten megrendezve. Az öt foglalkozás vezetői, akik elvégezték Budapesten az akkreditált képzést, jogosultak a módszer oktatására. Dicséretes, hogy vannak elkötelezett kollégák, akik hajlandóak szinte mindennap útra kelni, és Vajdaság valamely településén szórakoztató, családbarát hangulatot teremteni.

 

Ösztöndíjak és az Európa Kollégium pályázata

A felsőfokú és a demonstrátori ösztöndíjpályázat kapcsán Jerasz Anikó elmondta, ezt a két lehetőséget a tanács 2011 óta hirdeti meg, a Várady-ösztöndíj-pályázatot pedig 2013-ban jelentették meg első alkalommal.


Jerasz Anikó

— A felsőoktatási ösztöndíjpályázati kiírás alapján kiosztásra kerülő ösztöndíjak száma az idén eléri a 400-at. Ebben az évben a szakfőiskolai képzés esetében 100-ról legfeljebb 150-re emelték az odaítélhető ösztöndíjak számát, a magánkaron történő képzés esetében legfeljebb 20 hallgatót támogatnak. Az első körre való jelentkezés már lejárt, a második körös pályázatot pedig szeptember végére tervezzük megjelentetni, október 20-áig lehet átadni a pályázatokat. A támogatás összege szakiránytól függően 90 és 150 euró között mozog, 10 hónapon keresztül. A demonstrátori ösztöndíjpályázat alapján kiosztásra kerülő ösztöndíjak számát is megemeltük az idén, így 70 hallgató kaphat ösztöndíjat. A demonstrátorok egyébként mindig az elsőéves egyetemi tanulmányokra felvételt nyert hallgatóktól függenek, hiszen az a szerepük, hogy az elsőévesek mellé rendelve segítsék őket az egyetemi, főiskolai tanulmányaik során. Tudjuk, hogy mindig az első hónapok a legnehezebbek, így a demonstrátorok akkor tudnak a leghatékonyabban segíteni, ha ugyanazokon a karokon tanulnak, ahol az elsőévesek is, hogy átadhassák tapasztalataikat. A demonstrátorok, ha az MNT ösztöndíjasai, márpedig mostanra elmondhatjuk, hogy szinte mindannyian az MNT ösztöndíjasai voltak az elmúlt évben, akkor a meglévő ösztöndíjuk mellé pluszban 70 eurót kapnak. A Várady-ösztöndíj-pályázat szeptember végén jelenik meg, és november közepéig jelentkezhetnek rá a fiatalok. A mesterképzésre iratkozott hallgatók között 100 ösztöndíjat tudunk kiosztani, míg a doktori képzésre 25-öt. Újdonságnak számít ettől az évtől, hogy azok a magyar anyanyelvű mesterhallgatók is jelentkezhetnek, akik olyan településen éltek, ahol nem volt lehetőségük magyar nyelven folytatni az általános és a középiskolai tanulmányaikat. A Várady-ösztöndíj értéke a mesterképzésre járó hallgatók esetében mintegy 11 000 dinár 10 hónapon keresztül, míg a doktori képzésre járók a továbbiakban is ösztöndíjhitelre számíthatnak, mely 160 eurót jelent.

Az újvidéki Európa Kollégium férőhelyeire vonatkozó pályázat kapcsán Jerasz Anikó elmondta, hogy a szeptember 1-jén lejárt első körben 75 hallgató nyerte el a jogosultságot a bentlakásra. A második körben már alap-, mester- és doktori képzésen tanuló hallgatók is jelentkezhetnek. A pályázatot október 10-e és 20-a között tudják kitölteni. Ebben az intézményben szervezte meg az MNT a szerb nyelvi felzárkóztató képzését. A két hétig tartó, 80 órás foglalkozáson 25 fő vett részt.

 

Továbbképzések pedagógusoknak

Az iskoláskor előtti intézményekben reformok valósulnak meg, és országos szinten bevezetik a projektoktatást A felrepülés évei — Az iskoláskor előtti nevelés és oktatás programjának alapjai címmel. Ennek kapcsán az MNT akkreditált továbbképzést szervez, illetve szervezett, összesen kilenc helyszínen. Magyarkanizsán, Adán, Zentán és Szabadkán már véget értek a képzések, hamarosan pedig Topolyán, Csókán, Újvidéken, Muzslyán és Óbecsén is megvalósulnak. A továbbképzést a Vajdasági Pedagógiai Intézet akkreditálta, célja pedig, hogy az óvodapedagógusok számára segítséget nyújtson az új program elsajátításában és annak gyakorlati alkalmazásában.

Az osztálytanítók részére a 2019. és a 2020. évi továbbképzés után folytatódik a Sakkpalota program. A képzést online formában tartják meg 2021. szeptember 25-én. Az MNT több éve szervez továbbképzést osztálytanítók részére Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával. A megrendezendő szakmai nap központi témája a Sakkjátszótér program megvalósítása, mely kiegészül a Sakkpalota programmal. A képzés célja, hogy a pedagógusok megismerjék, majd a későbbiekben a kisgyermekkori nevelés során eredményesen alkalmazzák is mindazokat a módszertani megoldásokat, amelyekkel a gyermekek sokoldalú fejlesztését érhetik el.

 

A magyar tankönyvek helyzete

Az idei évvel bezárólag az új tanterv szerint minden tankönyv elkészült az általános iskolások részére, két nyolcadikos könyv kivételével, de ezek is hamarosan a nyomdába kerülnek. Elkészültek továbbá a gimnázium első és második osztályának tankönyvei is, a következő tanév kezdetéig készen lesznek a harmadik osztályos tankönyvek, és fordításban lesznek a negyedikes könyvek is — emelte ki Petkovics Márta. Leszögezte: az elmúlt négy évben végezték el azt a munkát, amelyet az előző húsz évben senki sem csinált meg.

Bonyolult és nagyon összetett folyamat, mire egy tankönyv a diákok kezébe kerül: Az MNT kiválasztja a megfelelő kiadványokat, majd fordítókat és lektorokat ajánl a kiadóknak. Az elkészült fordításokat véleményezi, kivétel ez alól a zene, valamint a magyar nyelv és irodalom, mivel ezek szerzői könyvek. Az MNT véleményezése után a könyveket a Tartományi Oktatási Titkárság hagyja jóvá, majd pedig a Vajdasági Pedagógiai Intézet adja meg a zöld fényt a nyomtatáshoz.

— Az idei tanévre már a negyedikesek és a nyolcadikosok számára is elkészültek az új tankönyvek. Ez a negyedik és a nyolcadik osztály esetében is 12-12 tankönyvcsomag, egyes tantárgyak esetében a tankönyv mellé feladatgyűjtemény vagy munkafüzet is van. A nyolcadikos diákok még nem kapták meg a magyar nyelv és irodalom tankönyvcsomagot, mely 3 könyvből áll, valamint a történelemkönyvet sem, melyet az MNT már véleményezett, és az előzetes jóváhagyást megadta. Most kerül majd a tartományi oktatási titkárságra, ott is véleményezik, és néhány hét múlva már nyomtatják, ami után már meg is lehet vásárolni. Ami a magyar nyelv és irodalom tankönyvcsomagot illeti, ez 3 szerzői tankönyvből áll, a késés oka pedig az, hogy az egyik szerző még nem adta le a nyelvtankönyvet, az olvasókönyv és az olvasási munkalapok már elkészültek, de így ez a csomag még várat magára, pedig nagy szükség lenne rá. Az általános iskola első, második, harmadik, ötödik és hatodik osztálya számára újabb tankönyveket fordíttattunk le. Ezekben az osztályokban minden tantárgyra volt legalább egy, a hivatalos, új tanterv szerint készült tankönyv, de mivel a pedagógusok kérték bizonyos könyveknek a fordítását, így elkészült az első osztályra még 3 tankönyvcsomag, a második osztályra szintén 3, az ötödikeseknek és a hatodikosoknak pedig egy új biológiatankönyv. Az elmúlt évben a gimnáziumi tankönyvek fordítására is koncentráltunk, összesen 17 tankönyvcsomag készült az első és a másodikos gimnazisták számára. Szeptember 1-jétől a gimisek új tankönyvekből tanulnak — nyilatkozta Petkovics Márta. Mint mondta, a harmadikosoknak további 9 tankönyvet fordíttattak le, a negyedikeseknek pedig készül a szociológia-tankönyv, tehát összesen 10 gimnáziumi könyv áll fordítás alatt, ezek a jövő évi iskolakezdésig lesznek készek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..