home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Helyi terméket vegyenek!
Fehér Márta
2018.04.14.
LXXIII. évf. 15. szám
Helyi terméket vegyenek!

Az év végére a boltokban is megjelennek a kézművesportékák — Reneszánszukat élik itthon a handmade termékek. Már nem csak a vásárokon és a rendezvényeken viszik őket, mint a cukrot, hiszen egyre nagyobb az érdeklődés a netes értékesítés iránt is — szép kis, egyszemélyes vállalkozások épültek rá. De nem csak szappant, tortát, plüssfigurát vagy takarót vásárolunk így, szépen fogy a szomszédnál megvehető kolbász, tej, tojás, házi lekvár és szörp is, hogy csak néhányat emeljek ki. Az év végére Vajdaság-szerte a boltokban is megjelenhetnek ezek a termékek, mégpedig a Vajdasági helyi termék logóval.

Az ötlet a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság Fejlesztési Ügynökségé, a megvalósuláshoz a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége nyújtott anyagi forrást anyaországi támogatásokból, a Prosperitati Alapítvány pedig felkarolta. Aktuális pályázatai között Vajdasági helyi termék sarok és Vajdasági helyi termék polc kialakítására pályázhatnak a boltok, a termelők és a vállalkozók pedig helyi termékek előállítását és forgalmazását serkentő forrásokat igényelhetnek. De mitől lesz valami helyi termék?

Ments András

— Helyi termék az, amely helyben készül, nem az ország egyik feléből szállítják a másikba, nem külföldről importálják, és nagyrészt helyben is értékesítik. Nem tömegáru, hanem helyi specialitás. Legalább 51 százalékban helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel készül, figyelembe véve a tradicionális gyártási módokat. Átvitt értelemben munkahelyek létrehozása és megtartása, hagyományok megőrzése és újjászületése, az élhető vidék megteremtése és fenntartása — magyarázza Ments András, a VA-TE-BET igazgatója.

Az ügynökség munkatársai egybegyűjtik, felkutatják a helyi termékeket. Három éve építik a rendszert pontosan azért, hogy láthatóvá tudják tenni ezeket az árucikkekket, hogy kiderüljön, ki mit készít otthon, és milyen módon. Eddig több mint ezer védjegyet adtak ki, ami másfél-kétezer portékát tesz ki, hiszen például a különböző ízű, de egy helyen készülő lekvárokat nem külön-külön, egyenként védjegyezték le, hanem egyszerre az összeset. A Vajdasági helyi termék védjeggyel feltüntetett árucikkek már kaphatóak a különféle rendezvényeken. 

• Az otthon nagyobb mennyiségben, eladásra készített portékát keresték, vagy inkább a bejegyzett vállalkozás keretében előállítottakat?

— Nem, pontosan az volt a lényeg, hogy az kerüljön a látókörbe, aki otthon foglalkozik ezekkel a tevékenységekkel. Ez a növényi és az állati eredetű árucikkekre is vonatkozik. De ami igazából nagy érték Vajdaságban, azok a kézművestermékek, melyek most már a vásárokon, a rendezvényeken egyre intenzívebben megjelennek. Azt térképeztük fel, hogy ezek mekkora kapacitásban, mekkora mennyiségben készülhetnek, hogyan lehet ebből turisztikai attrakciót csinálni. Tájegységenként jellemző kézművestermékekről beszélhetünk, mint amilyen például a bácskossuthfalvi kun hímzés vagy a zentai fehér hímzés, a palicsi barack, emellett jelentősek a fémből, fából, üvegből, fonalakból készült tárgyak is. Gyártóik eleinte nagyon bizalmatlanul fogadták, hogy mi össze akarjuk gyűjteni ezeket a portékákat, viszont a minősítés, a védjegy végül eloszlatta az aggályokat. Folyamatosan lehet hozzánk csatlakozni, nyitott a rendszer.

• Hogyan kerülhetnek be ezek az árucikkek a boltokba, kell-e valamilyen szabályzatnak megfelelniük, engedélyt beszerezniük?

— E kézművestermékek számára állandó értékesítési helyről szeretnénk gondoskodni. A VA-TE-BET lenne az integrátor, s ennek köszönhetően a kézműveseknek nem kell semmilyen engedély ahhoz, hogy portékájuk bekerülhessen a boltba, és legálissá váljon. Mi magunkra vállaljuk az áru adóját. Más azonban a helyzet a növényi és az állati eredetű cikkekkel. Az állati eredetű termékekre elkészült a rendelet, mely szabályozza a boltba kerülés lehetőségét (ez az ún. kistermelői rendelet). A növényi eredetűek esetében még nincsenek új előírások, viszont a régiek alapján kialakíthatóak a helyiségek, vagyis nincs törvényi akadálya, hogy ezek a termékek bekerüljenek a boltokba. Aki már régebb óta foglalkozik ezzel, az nagyon örül a támogatási lehetőségnek, hiszen hosszú távon tud gondolkodni, akár megélhetési forrásként is használhatja.

• 1500-2000 termékről beszélt. Ezek közül mennyi kerülhet a boltokba, és mikor?

— Nagy az érdeklődés, a Prosperitati Alapítvány pályázatának eredményhirdetése után alakul majd ki a boltok franchise-rendszere, ám nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni. Az üzletek száma meghatározza a termékek számának lehetőségét. A boltok közül akármilyen jelentkezhet, Vajdaság bármely területéről, lehet az ruha- vagy papírkereskedés, virágüzlet. A lényeg, hogy a kézművestermékek meg tudjanak benne jelenni turisztikai ajándéktárgyként. A boltosnak semmi kockázata sincs, mert ezek az árucikkek bizományosi módon kerülnek be a kínálatába, vagyis a hónap végén megnézzük, mit értékesített, mi az, amit ki kell fizetni, és mi az, ami továbbra is marad. Nem szeretnénk terhet róni az üzletekre, hiszen az a célunk, hogy a kézművestermékek a mindennapokban közel kerüljenek a vevőkhöz. Éppen ezért egy központi marketingrendszerrel készülünk, melynek a vásárlói kártya is része lesz. Egy picit más a helyzet az élelmiszerboltok tekintetében: lesz tíz-tizenöt termék, melyet a legolcsóbb áron tudnak majd értékesíteni, ezáltal egy olyan vásárlói körről gondoskodunk, hogy mindenképp megérje csatlakozni a rendszerhez. Az év végén, illetve a jövő év elején működőképes lehetne ez a történet.

• Ár-érték arány tekintetében mennyire számítanak jónak az önök látókörébe került árucikkek?

— A kézművestermékek egy magas minőségi kategóriába tartoznak, jelentős értéket képviselnek. Élelmiszer tekintetében viszont nem tömegcikkről beszélünk, hanem egyedi termékekről — kiegészítő, hozzáadott, mesterséges anyagok nélkül. Ez egy magasabb árkategória, viszont egyre nagyobb az igény az egészséges táplálkozásra és étrendre, így a minőségi termékek megtalálják majd a maguk közönségét. Bízunk benne, hogy a fizetőképes kereslet is erősödik, és egyre több vásárló szeretné tudni, hogy a terméket, melyet megvett, ki készítette, hol, és mit tartalmaz. A védjegyes árucikkekhez bátran nyúlhatunk, hiszen tudjuk róluk, hogy nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert, ezek fontos üzenetek. Nagyon gyerekcipőben járunk még, de egyszer mindent el kell kezdeni, építkeznünk kell ezen a téren. Ehhez nyújt óriási segítséget a Prosperitati, hiszen a termelő egyrészt lehetőséget kap az elinduláshoz, hogy önfoglalkoztató rendszerben termékeket állítson elő, másrészt pedig ezek az árucikkek eljuthatnak a vásárlóközönséghez, mégpedig oly módon, hogy nem terhelik a kereskedő pénztárcáját. A vevő ráadásul olyan terméket kap, amely egyedi, és nem kapható a nagy üzletláncokban. Indulni fog emellett egy webáruház is. A www.piacaruhaz.com honlapon a termelő vagy a kézműves bemutathatja a termékét, a bolt pedig itt tudja kiválasztani a megrendelendő árut. A későbbiekben ezt fejlesztve a helyi termékértékesítés egyik lehetséges és kívánt — a termelő és a fogyasztók érdekeit is figyelembe vevő — módja a webáruházak általi értékesítés lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..