home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Helmut Newton, a divatfotó tabudöntögetője (1.)
Salvai Ramona
2018.04.03.
LXXIII. évf. 13. szám
Helmut Newton, a divatfotó tabudöntögetője (1.)

Számos híres alakja van a kortárs divatfotográfiának. Egy közülük Helmut Newton, akit egy egészen új irány úttörőjeként tartanak számon napjainkban is.

Az ’50-es években a francia Vogue-nál kezdte pályáját, viszont csak a ’70-es években vált igazán híressé — a megosztó ábrázolásai, az erősen szexualizált képi világa, a kompozíciói és a történetei révén. Alkotói gondolkodására nagy hatással volt a szürrealizmus irányzata, ami nem is csoda, hiszen Berlinben töltötte fiatalkorát, ahol az irányzat akkoriban igazán erőteljesen volt jelen. Newton őszinte szeretete és rajongása a gyönyörű, erős nők iránt a nagyon voyeurisztikus, szadomazó- és fétisjellegű képein látszódott.

Műveit a Nova, a Queen, a Vogue, a Vanity Fair, az Elle, a Playboy, valamint a Vogue Paris 64 címlapja publikálta. Newton portfóliójának legkiválóbb alkotásai aktokból — melyek szereplői erotikát és erőt sugároznak — és olyan fekete-fehér portrékból állnak, amelyek Margaret Thatchertől kezdve David Bowie-n át Leonardo DiCaprióig és Sophia Lorenig ábrázolnak olyan személyeket, akik különféle területeken alkottak nagyot, illetve váltak ismertté, elismertté.

Kétrészes összeállításunkban ábécésorrendben listáztunk olyan kulcsszavakat, amelyek mentén egy kicsit jobban megismerhetjük a fotós alkotói pályáját, gondolkodását, személyiségét és örökségét.

A — A Gun For Hire

Egyrészt Newton nevezte magát így (a kifejezés szó szerinti jelentése sorozatgyilkos, ám ez esetben inkább úgy értendő, mint egy fegyver, melyet arra bérelnek fel, hogy végzetes dolgokat hajtson végre), másrészt egy albumának is ez a címe. Saját fotóiról így nyilatkozott: „Néhány ember fotósként művész. Az én alkotásaim nem ilyenek. Ha kiállítják őket egy galériában vagy múzeumban, az jó. De nem ezért csinálom őket.” Noha számos helyen kiállították képeit, Newton ellenkezett azzal, hogy művészetként definiálja munkáját. Az A Gun For Hire című könyv egy fotóalbum, mely 1962-től a legutolsó Vogue-editorialjáig tartalmazza és sorakoztatja fel műveinek legjavát, legprovokatívabb darabjait.

B — Big Nudes

A Big Nudes (jelentése: nagy aktok) egy fotósorozatra utal, melyet Newton 1980-ban készített. Fekete-fehér képekről van szó, melyek hátterében egy bűnözőket ábrázoló sorozat áll. Az alapul vett fotók a Baader-Meinhof terroristacsoportról készültek. Newton alkotásain viszont az ismerős hátterek előtt az erős, magabiztos, öntudatos nők álltak. Az eredeti címben szereplő The Terroristset pedig The Big Nudesra cserélte fel.

C — Charlotte Rampling

Newton 1973-ban egy Playboy-fotózáson találkozott első alkalommal Charlotte Ramplinggel. A színésznő és modell hamar a múzsája lett. Ramplingről egy olyan fényképet készített, amelyen ruha nélkül ült egy ebédlőasztalon Arles-ban, kezében egy pohár borral. Viszont csak a fotózás után kerültek igazán közel egymáshoz. „A playboyos csak egy szép kép volt rólam, hátulról látszottam, és egy széken ültem. Aztán azt mondta Helmut, hogy kellene csinálnunk egy aktot — a mi saját aktunkat.” Rampling példánya a fotóról mindmáig megvan a garázsában.

D — Death

Ahogyan egy fotójának a története, úgy érte utol a halál is 2004. január 23-án, életének nyolcvanharmadik évében. A híres Los Angeles-i hotel, a Chateau Marmont előtt balesetet szenvedett: összetörte a Cadillacjét, amikor a szokásos évi telelését töltötte. Felesége az akkor még csak ötvenöt éves June volt, aki Alice Springs néven vált ismertté fotósként. Karl Lagerfeld szerint ez volt az utolsó képe, melyet saját maga készített.

E — egzotikus táncos

Newton Mata Hari című, az egyik 1963. évi Vogue számára készített fotósorozata nagy vihart kavart megjelenése idejében. A sorozat egy kémnőről készült portré. Margaretha Geertruida ’Margreet’ MacLeod inspirálta, akit széles körben színpadi nevén, Mata Hariként ismertek. Egy holland egzotikus táncos volt, akit kémkedéssel gyanúsítottak, mielőtt kivégezték az első világháborúban. Newton editorialsorozata egy nőt ábrázol, aki a berlini fal előtt áll, majd pedig a rendőrség vezeti el egy szögesdrót kerítéstől.

F — fétis

Newton az az alkotó, akinek azt köszönhetjük, hogy a fetisizmus és a szadomazó tabuja bekerült a mainstream divatfotográfiába és a népszerű magazinok hasábjaira. Newton számára a divat egy fetisiszta törekvés volt. Nem félt attól, hogy milyen hatást kelt, vagy hogy sokkolja-e a közönséget. Erre példa a Swimwear című kép, mely a fiatal Jerry Hallt ábrázolja, ahogy vizet fröcsköl egy toplessmodellre. Ennél még extrémebb példa a Saddle I, melyen egy modell látható, aki előrehajolva térdel provokatívan egy ágyon, a Lancaster Hotelben, miközben egy nyerget visel.

G — gender, nemi szerepek

A társadalmilag elfogadható jelleg határait állandóan tesztelve és feszegetve alkotó Newton a hatalom, az erő, a szexualitás és a nemi szerepek állandó kutatója volt, utóbbit pedig kompromisszumot nem ismerve feszegette. A fotográfia eszközeit használva fordította ki teljesen a társadalmi nemi szerepekhez társított tradicionális normákat. Nőalakjai erősek, dominánsak, veszélyesek és szexuális értelemben szabadok voltak. Newton szoborszerű amazonjai elkezdtek megjelenni a francia Vogue és egyéb magazinok hasábjain, egyidejűleg a feminizmus térhódító mozgalmaival. Utóbbi köreiben szélsőséges véleményeket provokált ki.

H — Helmut Newton Foundation

A kultfilm, a Christiane F: Wir Kinder vom Bahnhof Zoo és a Helmut Newton Foundation számára is otthont adó Zoo térség Berlin Charlottenburg kerületében található. Az intézetnek a Landwehr Casino nyújtott teret. Itt őrzik és gyűjtik Helmut és felesége, June Newton fotós oeuvre-jét. Ugyanígy személyes tárgyaikat — faxokat, útleveleket, ruhákat — is kiállítanak. Az alapítványt Newton 2003-ban hozta létre, és nem sokkal halála után, 2004-ben nyílt meg. Fő kívánsága az volt, hogy ez a hely ne egy „halott” múzeum legyen, hanem sokkal inkább egy élő intézmény.

(Folytatjuk)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..