home 2024. május 23., Dezső napja
Online előfizetés
Hello, Ello!
Talpai Lóránt
2014.10.07.
LXIX. évf. 41. szám
Hello, Ello!

Facebook helyett Ello — A tolmácskesztyű — Okospálcika — Káprázatos olasz „csizma”

Facebook helyett Ello

Megjelent a Facebook konkurenciája. Óránként mintegy 31 000-en regisztrálnak az Ello oldalára, mely egyelőre béta állapotban van. A vadonatúj közösségi platformnak nem a Facebook eltörlése a célja, készítői egy élhetőbb alternatívát szeretnének nyújtani az internet felhasználói számára. Az új oldal kitalálói alapvetően a Facebook ellenében határozzák meg magukat. Noha a Facebook szót nem írják le, önmeghatározásukban egyértelmű utalás tesznek rá és a Twitterre. „A közösségi hálózatodat a hirdetők birtokolják. Lekövetnek és rögzítenek minden bejegyzést, melyet megosztasz, minden ismerősödet és minden linket, melyre kattintasz — majd mindezt adattá konvertálják. A hirdetők megveszik az adataidat, így több hirdetést mutathatnak neked. Te vagy a termék, melyet eladnak és megvesznek.” Az Ello ezzel szemben egy egyszerű, letisztult felületen, reklámok nélkül kínál közösségi lehetőségeket. Szöveges bejegyzések, fotók és linkek megosztása mellett mások követésére, illetve kommentálására van lehetőség az oldalon.

A tolmácskesztyű

A Kutatók Éjszakáján a nagyközönségnek is bemutatkozott az úgynevezett tolmácskesztyű. Az intelligens kesztyűt fölhúzva a jelnyelvet beszélők egy okostelefonos alkalmazás segítségével meg tudják értetni magukat azokkal, akik nem ismerik a jelnyelvet. A szerkezet által érzékelt mozdulatokat a szoftver betűkké, majd egy beszédszintetizátor hangokká, szavakká, mondatokká alakítja. A tolmácskesztyűrendszer jelnyelvi szinkrontolmácsként működik, segítségével a beszéd- és a halláskárosult emberek az általuk ismert és mindennap használt jelnyelven kommunikálhatnak embertársaikkal, akik a jelelt szöveget automatikusan felolvasva hallják. Ez a megoldás a jövőben jelentősen megkönnyíti a siketek kommunikációját. A hasznos segédeszköz az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének új fejlesztése.

Okospálcika

Az élelmiszerek esetleges szennyezettségét kimutató „intelligens” evőpálcikát mutattak be Kínában. A szenzorokkal működő elemes pálcika prototípusa a hagyományoshoz hasonlóan vékony, és rövid időn belül képes adatokat közölni egy termék savasságáról, azaz PH-értékéről, hőmérsékletéről, kalóriatartalmáról és az olaj sótartalmáról. A mérési eredményeket a pálcika végén egy zöld vagy egy piros jelzés mutatja, de szükség esetén egy okostelefonos alkalmazás is közvetítheti. Az okospálcika képes megállapítani, hogy milyen az olaj vagy a víz minősége, hogy más élelmiszerek, például a gyümölcsök ehetőek-e még, illetve milyen tápanyagokat tartalmaznak.

Káprázatos olasz „csizma”

Káprázatosan ragyog az űrből az éjszakai olasz „csizma”. Az Olaszországot ábrázoló lélegzetelállító képet a Nemzetközi Űrállomás személyzete készítette a Föld fölött mintegy 320 km-rel. A kivilágított olasz városokkal teli fotó tetején a földi felső légkör halvány éjszakai sugárzása látható, mely kékes-sárgás burokként veszi körbe a bolygót. A Nemzetközi Űrállomás szakemberei egyébként gyakran készítenek lenyűgöző képeket a Föld országairól. Az emberek ugyanis szívesen nézegetik az űrből készített felvételeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..