home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hazatalál a turulmadár
Tóth Tibor
2021.06.06.
LXXVI. évf. 22. szám
Hazatalál a turulmadár

Visszakerül eredeti helyére a csaknem nyolcvanéves, hajdújárási turulmadár. A II. világháború idején, 1943 őszén az akkori hajdújárási plébános, Csajkás Antal Szabadka városához fordult az országzászlóból, címertáblából és turulmadárszoborból álló emlékmű felállításával kapcsolatban. Az alkotást elkészítették, a felállítására vonatkozó engedély is megérkezett, ám ekkor vonultak be Hajdújárásra az orosz és a szerb seregek. A plébános megijedt, majd nehogy kár érje a szobrot, egy éjszaka elásta a templom udvarában.

Egyesek szerint az 1970-es évek végén, más források alapján 1982-ben Drenkovics Tibor akkori hajdújárási plébános találta meg a műalkotást. A címertábla szinte kifogástalan állapotban került elő, a turulmadárnak azonban letört a feje és a csőre, míg az országzászlóból csak foszlányok maradtak. A betonszobor 130 centiméter magas, súlya 200-250 kilogrammra tehető. A szárnyai nincsenek széttárva, hanem szorosan a madár teste mellett helyezkednek el. Az alkotás az évek során hosszú utat járt be, mígnem Bóni Lászlóhoz került.


Sövény Rudolf (a szerző felvétele)

— Korábban nem ismertem őt, de úgy gondoltam, megpróbálom visszakérni a szobrot a falunak és a plébániának. Megbeszélést folytattam a helybeli plébánossal, Zsellér Attilával, valamint a pasztorális tanács tagjaival, majd megállapodtunk abban, hogy a műalkotást restauráljuk, és a templomudvarban állítjuk fel. Ellátogattam Bóni Lászlóhoz, aki nagyon készségesen fogadott, és azonnal közölte velem, hogy nagyon szívesen a rendelkezésünkre bocsátja a szobrot. Ezúton szeretném megköszönni neki, hogy ennyi éven át megőrizte, és hozzájárult ahhoz, hogy visszakerüljön oda, ahova elődeink elképzelték. Felmerült a kérdés, hol kellene restaurálni, hiszen nem szerettem volna, ha a monumentális alkotásnak eltűnne a bája. Állagmegőrző felújításra gondoltam, és egy ismerősöm ajánlotta figyelmembe a Törökkanizsán élő Popović Pétert, aki szabadidejében szobrok készítésével és felújításával foglalkozik. Beleegyezett a restaurálásba, így a műalkotást Bóni Lászlótól azonnal a törökkanizsai műhelybe szállítottuk. Popović ígérete szerint a munkával a nyár végéig elkészül, így a szobrot szeptemberben, a Szüreti Napok keretében leplezhetnénk le a plébánia udvarában. Talapzatot készítünk, és felkerül rá a története is — mondta Sövény Rudolf, a városi képviselő-testület hajdújárási tanácsnoka.

A szobor felállításának kezdeményezője kiemelte, hogy a turulmadárról nagyon kevés információjuk van, egyetlen fényképet sem találtak róla, és az alkotó nevét is homály fedi. Sövény reményét fejezte ki, hogy egy ilyen ügy mellé nagyon sokan felsorakoznak, többen is a hajdújárásiak segítségére lesznek, és a turulmadár szeptemberben elfoglalhatja méltó helyét a hajdújárási plébánia udvarában.

A turulmadár (Sövény Rudolf felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..