home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Házat venne, vagy földet? Fejlesztené gazdaságát?
Fehér Márta
2017.09.04.
LXXII. évf. 35. szám
Házat venne, vagy földet? Fejlesztené gazdaságát?

A Prosperitati Alapítvány legújabb pályázatai

Neki miért sikerül minden, nekem meg miért nem? Nem egyszerű boldogulni az életben, főleg itthon, éppen ezért, ha adódik egy lehetőség, muszáj élni vele. Egy otthon sokunknak a mindene, hiszen Vajdaságban a saját ház iránti vágy olyan mélyen belénk van kódolva, mint a vasárnapi húsleves. Otthonteremtésre, földvásárlásra és mezőgazdaság-, illetve gazdaságfejlesztésre írt ki újabb pályázatokat a Prosperitati Alapítvány a magyar kormány támogatásával. Szeptember 4-étől november 30-áig lehet jelentkezni. Minden tudnivaló megtalálható a www.prosperitati.rs honlapon, szeptemberben pedig személyesen érdeklődhetnek a tájékoztatókon.


Juhász Bálint (Fotó: Szabó Attila)

Juhász Bálintot, az alapítvány ügyvezetőjét a legfontosabbakról kérdeztem. Újdonság, hogy a jövőben a támogatás összegét forintnak megfelelő dinárösszegben határozzák meg, így az árfolyamkockázat áthárul a pályázókra.

* Házvásárlási pályázatot nem először írnak ki. Milyen újítások jelennek meg?

— Szerb és magyar állampolgárságú, vajdasági lakcímmel bíró házaspárok, élettársi közösségben élők pályázhatnak. Újdonság, hogy az egy vagy több gyermekét egyedül nevelő szülő is jelentkezhet. Vajdaság falvaiban lehet házat venni, konkrétan meghatároztuk, hogy melyik kataszteri községben nem lehet, üdülőövezetben ugyanis tilos az ingatlanvásárlás. Így például Magyarkanizsa központjában sem, viszont egyéb részein igen. Palics üdülőrésznek minősülő területe is kiesik, de a kataszteri község értelmében hozzátartozó Ludas nem, és Palics más részei sem. Nyolc vajdasági város területe is a tiltólistán van, viszont bevontuk Muzslyát, mely Nagybecskerek város része, de egy különálló helyi közösség, ahol rengeteg magyar ember él, és lehetővé szerettük volna tenni számukra, hogy tudjanak pályázni. Szabadkán sem lehet ezen a pályázaton ingatlant venni, de Kelebián, Hajdújáráson, Királyhalmon, Csantavéren igen. 10 000 euró értékű, vissza nem térítendő támogatásról van szó, a ház ennél lehet drágább, az értékhatárt 4 millió dinárra emeltük, a többletről önerőből kell gondoskodni. Meghatároztuk a telek alapterületét, hogy valóban gazdálkodásra alkalmas falusi objektum legyen, kerttel és/vagy segédépületekkel.

* Milyen feltételekkel lehet földet vásárolni?

— Újdonság a hitelből megvalósuló pályázatoknál, hogy banki hitelminősítés birtokában lehet pályázni. Hamarosan megjelentetjük azoknak a bankoknak a listáját, amelyek részt vesznek a programban, és hitelminősítést adnak. A földvásárlási pályázat egy hitelkonstrukciónak minősülő pályázati kiírás, kamattámogatott kölcsön formájában nyerhető támogatás. A földvásárláshoz 25 százalék önrész szükséges, a hitelrészre nyerhető kamattámogatás, tehát a pályázó egy hosszú lejáratú, szinte kamatmentes hitelből vehet földet. A hitelminősítés elegendő, elég akkor megkötni a szerződést és lehívni a hitelt, amikor kiderül, jogosult-e támogatásra. Egy hektár ugyanúgy vásárolható, mint akár több tíz, nem szabtunk alsó és felső határt. Külföldön élő rokontól is lehet földet venni, hiszen azt gondoljuk, ebben a programban azok vásárolnak, akik termelni szeretnének, hiszen a hitelt valamiből vissza kell fizetni.

* Mit takar a mezőgazdasági és a gazdasági fejlesztések kombinált támogatása?

— A kombinált arra utal, hogy a konstrukció önrészből, támogatott hitelből és vissza nem térítendő részből áll. A banki hitelminősítés a pályázás előfeltétele. Két pályázati alkategória van, mezőgazdaság- és gazdaságfejlesztési projektumok. Mezőgazdasági támogatásra bejegyzett termelők, illetve szövetkezetek tudnak pályázni gépvásárlásra, tárolókapacitásra, öntözőrendszerre, vagyis nagyobb gazdaságfejlesztési célok megvalósítására. A gazdaságfejlesztési alkategóriában mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak (az egyéni jelentkezőket is beleértve) a vállalkozás tevékenységi körével összhangban álló ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre. A gyártó tevékenységeket előnyben részesítjük, viszont minden olyan hitelképes projektum szóba jöhet, amelynek összértéke 50 000 és 500 000 euró között van. Taxivállalkozások, autósiskolák is pályázhatnak, ami eddig nem volt lehetséges.

* Lesznek-e tájékoztató napok?

— Tervezzük, hogy szeptemberben ismertetőket tartunk a média segítségével, illetve lakossági, közösségi találkozók keretében.

* Azt ígérték, még az ősszel újabb pályázatok várhatóak.

— Dolgozunk rajta, hogy olyan pályázatokat írjunk ki, amelyek azokat az egyéni termelőket, mezőgazdaságból élőket céloznák meg, akik elsődleges mezőgazdasági terméket, nyersanyagot állítanának elő a már kiválasztott, illetve a jövőben kijelölendő integrátorok számára, hogy feldolgozzák, és késztermékként a piacra juttassák.

* Két „nagypályázat” jelent meg. A Kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztések kombinált támogatása integrációszervezési feladatok vállalásával elnevezésű pályázat keretében eddig hat nyertest hirdettek ki, a másik pályázat eredménye még nem ismert. Eszerint a még el nem bírált pályázatokat hamarosan elbírálják?

— Igen, mindenképpen.

* A „nagy” nyertesek kapcsán kritika érte az alapítványt. Konkrétan az, hogy politikai alapon született meg a döntés, hogy kik kaphatnak fél- vagy negyedmilliárd dinárt. Egyáltalán hány nagypályázat érkezett be?

— Tizenöten pályáztak, a lista és az értékelés megtalálható a honlapunkon. Tavaly novemberben jelentettük meg a kiírást, január 31-éig mindenki számára nyitva állt, mégis mindössze tizenöten éltek a lehetőséggel. Hatan nyertek, hárman nem, az egyik jelentkező esetében pozitív hitel-előminősítés hiányában a projektum nem tesz eleget a felhívás alapfeltételeinek, a másik kettő pedig mikrovállalkozás, ez pedig szintén nem felel meg a pályázati kiírás formai követelményeinek. A további hat pályázat elbírálása folyamatban van. Hamarosan eredményt hirdetünk a másik nagypályázatban is. A Kiemelt jelentőségű, nagyléptékű gazdasági fejlesztések címmel meghirdetett támogatásra huszonegyen pályáztak.

* Lesznek-e újabb pályázatok az idén?

— Nem lesznek, a következőket jövőre tervezzük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..