home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hazám, hazám, édes hazám
(Tha)
2021.06.04.
LXXVI. évf. 22. szám
Hazám, hazám, édes hazám

Zentán a Lisieux-i Kis Szent Teréz Emléktemplomban Hazám, hazám, édes hazám címmel ünnepi megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere köszöntőjében arra mutatott rá, hogy korábban ezen a napon csak arra emlékeztünk, hogy 1920-ban Trianonban szétzúzták a magyar nemzet egységét, Magyarország elvesztette a területének kétharmadát, 3,2 millió magyar ember, a magyarság harmada az új határokon túlra került. 2010-ben viszont a Magyar Országgyűlés törvénybe foglalta, hogy június 4-e az összetartozás napja lesz, és a külhoni magyarok – éljenek a Kárpát-medencében vagy bárhol a világon – az egységes magyar nemzet részének számítanak.

–Jó érzés megtapasztalni, hogy bárhol is szülessünk a világban, a közös nyelv, a közös kultúra mindenhol és mindenkor összeköt bennünket, lélekben és hagyományokban egyesíteni tudjuk a szétszakított magyarságot. Nagy öröm számunkra, és szinte csodaként éljük meg, hogy 101 évvel Trianon után, 2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében elmondhatjuk: itt vagyunk, együtt emlékezünk és ünnepelünk. Büszkén vállaljuk a nemzeti hovatartozásunkat, az anyanyelvünket, a gyermekeinket magyar óvodába, iskolába íratjuk, van magyar intézményrendszerünk, és mindezzel nem csak a vajdasági magyar közösséget, hanem a teljes magyar nemzetet is erősítjük – hangsúlyozta Czegledi Rudolf.

A műsorban közreműködött a Pro Urbe díjas zentai Mécsvirág együttes – Krnács Erika előadóművész, Baráth Hajnal Anna és Zsoldos Ervin verséneklő –, valamint Edelényi Magdolna karnagy vezetésével a Musica Sacra énekkar.

A rendezvény szervezője és támogatója a Zenta Község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ volt.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..