home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
„Hazajöttünk, megáldott a csíksomlyói Szűz Mária”
KOVÁCS Csaba
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
„Hazajöttünk, megáldott a csíksomlyói Szűz Mária”

Május 17-e és 20-a között immár 446. alkalommal tartották meg a csíksomlyói búcsút. A magyar nép ősei 1567-ben fogadalmat tettek, hogy ezentúl minden évben pünkösd szombatján elzarándokolnak Csíksomlyóra. Ezt a hagyományt őrzi és folytatja a székely magyar nép az anyaországi és a más országban élő magyarokkal együtt.

Az esemény fénypontja a pünkösd előtti szombaton megtartott ünnepi szentmise a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom-oltárnál. Ezen a szentmisén az idén is részt vettek délvidékiek. A Mária Rádió harmadízben szervezte meg a zarándoklatot a csíksomlyói búcsúba és a magyar nyelven sugárzó Mária Rádiók találkozójára, amelyet minden évben a búcsú napján tartanak meg Erdély más-más helységében.

A rádió zarándokcsoportja Gyulafehérváron állomásozva a székesegyházon és a nagyszemináriumon kívül megtekinthette a híres Batthyáneum könyvtártermét is. A Batthyány Ignác erdélyi római katolikus püspök által 1798-ban alapított könyvtár Erdély egyik jelentős műemléke: mintegy 1700 kézirat, több mint 600 ősnyomtatvány, körülbelül 19 000 történelmi dokumentum és több tízezer XVI., XVII. és XVIII. századi nyomtatott könyv található a gyűjteményében.
„Boldog vagy, mert hittél!” (Lk 1, 45) — ez volt az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú mottója, ünnepi szónoka pedig a nagyméltóságú és főtisztelendő dr. Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke. Szentbeszédében a hit alapjaiban való elmélyülést hangsúlyozta, mivelhogy a hit évében vagyunk. A több százezer zarándok figyelmesen hallgatta a tanítást, és részt vett a szentmisén. A délvidéki csoportot ft. Palatinus István, a Mária Rádió műsorigazgatója vezette. Velük volt ft. Széll József kispiaci plébános és a rádió önkéntese, valamint az I. Kárpát-medencei szavalóverseny nyertesei is, akiket a Duna Televízió is megszólaltatott a helyszíni közvetítésében.
A Mária Rádiók évi találkozója ez alkalommal Gyergyóditróban volt. A centenáriumát ünneplő ditrói Jézus Szent Szíve templomot Csíki Szabolcs kispap mutatta be, kiemelve a Gyergyóditró és Szabadka közötti kapcsolatot, tudniillik e szép templom építésze a szabadkai Kladek István volt. A ditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban megtartott rövid program után a vendégek vacsorameghíváson élvezhették a székely vendégszeretetet. Hazafelé a zarándokok Déván meglátogatták a ferences alapítványt, és ajándékot osztottak szét az otthonban élő gyerekek között.

Van, aki minden évben elzarándokol a csíksomlyói búcsúba, mert úgy véli, hogy ebből az élményből egy egész éven át erőt lehet meríteni. Egy zarándok, aki most járt először ezen a helyen, azt mondta, hogy neki úgy tűnik, mintha itt lenne a magyar nemzet hitének a magja.

Az időjárás is meg-meglepi a zarándokokat. Azok, akik idejönnek, már felkészülnek az esős időjárásra, az idén viszont olyan gyönyörű napsütés volt, hogy többek bőre kicsit meg is pirosodott tőle. Mindenkinek megvan a maga külön célja, amiért idezarándokol: részt akar venni a szentmisén, erősíteni szeretné nemzeti öntudatát — főleg a kisebbségi létben élők —, vagy személyes kérését, vágyát, baját, esetleg örömét kívánja rábízni Máriára, az Istenszülőre, akinek Szent István is felajánlotta országát.

Bárhogy van is, tény és való, hogy évről évre itt gyűlik össze a legtöbb magyar hívő ember. Tartsuk meg őseink fogadalmát, menjünk el a Somlyói Szűzanyához minden évben, és bízzuk rá családjainkat, munkánkat, jövőnket, nemzetünket!
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..