home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hazafias fosztogatás (5.)
(B92)
2012.10.31.
LXVII. évf. 44. szám

Élőben a visszaélésekről

Ivica Dačić szerb miniszterelnök az Insider múlt heti élő adásában megerősítette, hogy a szerb állam továbbra is segélyezni fogja a kosovói szerbeket, de azt is hozzátette, hogy az eddigiekkel ellentétben ellenőrzött formában, s minden visszaélésre fényt derítenek. „Meg kell akadályoznunk, hogy a hazafiság mögött fosztogatás legyen” — mondta Dačić.
Az Insider élő adásának a vendége volt Ivica Dačić, a Szerb Szocialista Párt elnöke, szerb miniszterelnök, Goran Bogdanović, a Demokrata Párt funkcionáriusa, egykori Kosovo-ügyi miniszter, Milan Ivanović, a Szerb Nemzeti Tanács észak-kosovói vezetője, Bojan Stojanović, a kosovói Gračanica polgármestere és Ranđel Nojkić, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SZMM) kosovói funkcionáriusa. Az élő adásban közvetített műsort a B92 újságírónője, Suzana Trinić vezette.
Dačić miniszterelnök arról beszélt, hogy Szerbia mint állam elveszítette állami és nemzeti politikai koncepcióját. A miniszterelnök szerint az állam nem folytatott reális politikát. „Volt egy következetes álláspontunk, amihez ma is tartjuk magunkat, csakhogy emellett elhaladt az élet. Ahogy a görögök arról beszélnek, hogy Konstantinápoly (Isztambul) görög város, mi is ezt tesszük Kosovo vonatkozásában, jóllehet Szerbia ott nem gyakorolja a tényleges állami hatalmat” — mondta az élő adásban a miniszterelnök. Hozzátette, hogy továbbra is folytatni fogják a kosovói szerbek segélyezését, de átlátható formában, s minden visszaélésre fényt derítenek.
Goran Bogdanović egykori Kosovo-ügyi miniszter arról beszélt, hogy az előző kormány mandátuma alatt összesen 12 feljelentés érkezett, ezek nagy része a bírósági szakaszban van. Ranđel Nojkić szinte azonnal megcáfolta Bogdanović kijelentését — szerinte semmi sem történt, az ügyeket elsüllyesztették a fiókokban.
Az áruforgalmi adóval (ÁFA) való visszaélések kapcsán Dačić úgy nyilatkozott, hogy hatalmas mennyiségű áruval kapcsolatban áll fenn a visszaélés lehetősége. Erre Nojkić feltette a kérdést a miniszterelnöknek: van-e tudomása arról, hogy a kosovói rendőrség hány tagja kap fizetést a szerbiai belügyminisztériumtól is? A műsorban ugyancsak szóba került a Belgrád—Priština párbeszéd, majd Milan Ivanović azzal vádolta meg a B92-t, hogy az a tényfeltáró sorozatban felnagyította a valóságot, s az újságírók egy személyben játsszák a bírót és az ügyészt. Ennek alátámasztására azt hozta fel, hogy szerinte túlzóak azok a kijelentések, melyek szerint a déli tartományba naponta 650 ezer euró folyik el ellenőrizetlenül.
Goran Bogdanović exminiszter viszont az újságírók védelmére kelt, s úgy vélekedett, hogy ebben az esetben nem lehet felnagyításról beszélni, mivel az újságírók konkrét neveket és konkrét ügyeket emlegettek. Ivanović erre így reagált: a visszaélése kapcsán számára az a problematikus, hogy a nemzeti érzület sérül, s a tényfeltáró újságírók más terminusokkal is illethették volna a visszaéléseket. Például nevezhették volna „demokratikus fosztogatás”-nak, vagy „európai fosztogatás”-nak. Ezt azért szorgalmazta Ivanović, mert szerinte az újságírók a „hazafias fosztogatás” terminussal éppen a prištinai hatalom malmára hajtják a vizet, mivel ott is ezt állítják. Egyébként, a Szerb Nemzeti Tanács vezetője az adásban tagadta azt, hogy a pénzek ellenőrzés nélkül folynának el, egyben elnézést kért azért, hogy az Insider újságíróit a múlt héten kitiltották az észak-kosovói szerb önkormányzatok üléséről. Ezzel kapcsolatban Ivica Dačić miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a kitiltás nem volt racionális már csak azért sem, mert az ülés nyilvános volt.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..