home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Házad bárhol lehet, de hazád nem!
Lackó Linda
2015.06.08.
LXX. évf. 22. szám
Házad bárhol lehet, de hazád nem!

A külföldre való vándorlás napjainkban — főleg a fiatalok körében — igen népszerű. Maradni, vagy mégsem? Hol találjuk meg az igazi boldogságot? Sokat elmélkedtem jómagam is, hogy mi a legjobb nekünk, fiataloknak, vagy inkább mi a legjobb az itt dolgozó embereknek. Talán nem megfelelő a kifejezés, de külföldön valószínűleg „helyrerázódna” az egész életünk.

Az itthoni kilátások nem valami fényesek, és az emberek elkeseredettségükben — amikor már egy halom számla várja őket a postaládájukban — valóban nem látnak más megoldást, mint külföldön szerencsét próbálni. Néha úgy látszik, hogy csak menekülni szeretnének. Menekülni, mert itt nincs megoldás a gondokra. Sok vállalkozás tönkrement, kudarcot vallott. Éppen ezért a kivándorlás egyike azoknak a témáknak, amelyek szinte mindenkit foglalkoztatnak.

Horváth Eriket és Véber Károlyt kérdeztem a külföldi munkavállalásról, a lehetőségekről és arról, hogy valóban megéri-e elhagyni a hazánkat. Hiszen ők már több időt töltenek a házukban, mint a hazájukban. A kérdések ugyanazok, de a válaszok sem sokban különböznek...

Károly munka közben

* Miért hagytátok itt az országot, mi volt a fő célotok?

Erik: — A fiataloknak külföldön sokkal több lehetőségük van, mint Szerbiában. Fontos kérdés az életünkben, hogy a középiskola befejezése után hol tanuljunk tovább, egyáltalán tovább tanuljunk-e, illetve hol vállaljunk munkát. Egyre nagyobb a pénztelenség, egyre kevesebben tudják tovább képezni magukat, így hát amint tehetik, munkába állnak. Hiszen mindenkinek pénzre van szüksége. Külföldön bejelentett és biztos állást kínálnak, nagy fizetéssel, ez pedig természetesen mindenkit vonz. Ezért választja rengeteg fiatal ezt az utat, én is így tettem.

Károly: — Azért mentem külföldre dolgozni, hogy félre is tudjak tenni, ez ugyanis Szerbiában képtelenség. Az emberek itthon főként máról holnapra élnek. Külföldön azonban van motiváció, megéri dolgozni, hiszen megfizetik.

* Az tehát a véleményetek, hogy megéri elmenni?

Erik: — Nehéz elhagyni a hazád! Hiányzik a család, a barátok... Viszont ha valamit el akarsz érni az életben, családot szeretnél alapítani, normális körülmények között felnevelni a gyerekeidet, esetleg ha házat szeretnél építeni, autót venni, de mindezt önerőből, akkor nem látok más megoldást, mint csomagolni!

Károly: — A spóroláshoz muszáj volt a csomagolást választanom! Nehéz otthagyni a családot, szinte a legnehezebb dolog a világon, de nehéz a pénztelenség elviselése is, illetve ölbe tett kézzel várni a csodát!

* Milyen kint az életetek?

Erik: — Jobb, leszámítva a hiányérzetet.

Károly: — A fizetésemből meg tudok élni, sőt még félre is tudok rakni. Ebből a szempontból jobb, viszont hiányoznak az otthoniak...

Erik, még itthon

* Mit dolgoztok?

Erik: — Raktáros vagyok egy hatalmas telephelyen, egy rakodógépet kezelek, mindennap rendeléseket kapok, azaz össze kell gyűjtenem a megfelelő árucikkeket, egy számítógép mutatja, hogy miből mennyit. Minden megrendelés külön helyre kerül, majd az egészet lefóliázzuk, és egy címkét helyezünk rá a megrendelő nevével és az áru mennyiségével. Végül a teherautó-vezető elszállítja a csomagot a megadott címre a kért időpontban.

Károly: — Ugyanaz a munkám Svájcban, ami Szerbiában is volt: festő-mázoló vagyok. Az állásom tehát változatlan, de a megbecsültsége egészen más!

* Mekkora a különbség a külföldi és az itteni kereset között?

Erik: — Külföldön a fizetés a legrosszabb helyen is az otthoni háromszorosa! És ez kezdő fizetés! Természetesen amint belejön valaki a munkába, a jövedelme is növekedni fog, és ha megtanulja a nyelvet is, még többet fog keresni! Senkinek sem mindegy, hogy mennyi pénzért dolgozik, a bolti árak azonban Németországban is a szerbiai szinten vannak, úgyhogy ott többet ér a pénzem, és még félre is tudok tenni.

A beszélgetés befejeztével komolyan elgondolkoztam a kivándorlásról. Csábító ajánlat, sok pénz... Ez biztosan hatással van egy fiatal döntésére. Mindezek ellenére mégis azt mondom: örökre sohasem hagynám el az országom, mert házat akárhol vehetsz, de hazát nem!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..