home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Hatvanéves az Újfalu Helyi Közösség
Kartali Róbert
2024.02.23.
LXXIX. évf. 8. szám
Hatvanéves az Újfalu Helyi Közösség

Hatvan éve alapították meg Szabadkán az Újfalu Helyi Közösséget. Az alapító okiratot 1964. február 14-én keltezték, az akkori Május 15-e utca 34. házszám alatt. Ezen a címen működött később az egykori Sárga Rózsa kocsma is, a helyi közösség pedig idővel átköltözött a Gaj utca 50. alá, mely épületben egy kis színházterem is van.

Újfaluban a polgárok aktívan hozzájárulnak a közösségi élet fejlődéséhez, az emberek lelkesen vesznek részt a különféle tevékenységekben, legyen az gyerekeknek szervezett program, szavalóverseny vagy akár szobanövények cserebere-akciója. A hatvanadik évfordulót megünnepelve az iskolásoknak farsangi táncházat és kézműves-foglalkozást tartottak.


Farsangi táncház Újfaluban (Újfalu HK Facebook-oldala)

Góli Csilla, a városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja 2016-ban került az Újfalu Helyi Közösség közgyűlésébe mint ott élő polgár. Háromgyerekes édesanyaként érdekelte, miként alakulnak a helyi dolgok.

— Örülök, hogy kialakult egy olyan csapat, amelynek a tagjai találtak motivációt, hogy önkéntesen hozzájárulnak a közösség életéhez. Vannak lelkes anyukáink, akik gyerekeknek szerveznek programokat, és a nyugdíjasok is nagyon aktívak. Február 14-e az Újfalu Helyi Közösség napja. Ezt kevesen tudják, és ez nem is annyira fontos történelmi adat a városunk életében, de megtaláltuk az alapító okiratot, melyben látszik, hogy február 14-én alapították meg a helyi közösséget. Ezt ünnepeltük meg, mert szerettünk volna kedveskedni a gyerekeknek, illetve a tanítóiknak, a helyi közösségnek ugyanis nagyon jó együttműködést sikerült kialakítania két oktatási intézménnyel, a Đuro Salaj, illetve a Széchenyi István Általános Iskolával. Mind a kettőben vannak magyar osztályok, és főleg az alsós tagozatokkal szoktunk együttműködni.


Góli Csilla, a városi tanács tagja

Az Újfalu Helyi Közösségben tavaly szervezték meg első alkalommal a húsvéti- és locsolóvers-szavaló versenyt. Nagy népszerűségnek örvendett, így az idén is megtartják, március 23-án, 10 órai kezdettel. A jelentkezéseket március 18-áig várják.

— Ezt a versenyt próbaszerűen valósítottuk meg tavaly húsvét előtt egy héttel, mivel a fiúk úgyis készülnek locsolóverssel, de hogy a lányok se maradjanak ki, tavaszi vagy húsvéti versekkel is be lehetett nevezni. Bíró Tímea, Radaković Huszta Orsolya és Lajkó Anett volt a zsűri, akik nagyon élvezték, és elfogadták, hogy a következő alkalommal is vállalják a zsűri szerepét.


Plakát a márciusi szavalóversenyről

Góli Csilla hozzátette, egy-egy ilyen rendezvény összehozza az embereket. A szobanövény-cserebere is sikeres volt, sokan eljöttek, és sok szép növény cserélt gazdát, amelyik pedig nem, azt elvitték az iskolába, és a tanítónők nagyon megörültek neki.

Újfalu Szabadka harmadik legnagyobb helyi közössége, beleértve a falvakat és a kültelepüléseket is. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint ebben a városrészben csaknem 7000-en élnek. A legnagyobb a Sétaerdő Helyi Közösség 9600, a második pedig a Harcosok sorakozója lakótelep 8400 lakossal — mutatott rá Tóth Gábor. A helyi közösség elnöke kiemelte, Újfalu egy élhető, szerethető része Szabadkának, az infrastruktúra tekintetében van hova fejlődnie, de más helyi közösségeket figyelembe véve a középmezőnybe tartozik.


Tóth Gábor, a helyi közösség elnöke az újonnan felállított tábla előtt

— A legtöbb utca aszfaltozott, de számos olyan utca is van, ami mart aszfalttal van feltöltve. Ez viszont csak ideig-óráig jelent megoldást. Az aszfaltozásnak azonban van egy előfeltétele, hogy a vagyonjogi viszonyok rendezve legyenek az adott utcában. Ez a folyamat már több utcában is elindult, de szeretnénk kiterjeszteni, hiszen ez az első lépés. Amikor ez megtörtént, akkor lehet további infrastruktúrát, kanalizációt, vízvezetéket, gázvezetéket tervezni, és amikor már minden megvan, és le van fektetve, akkor jöhet az aszfalt. A vízvezeték szempontjából jobban állunk, mint a szennyvízelvezető hálózattal. Szeretnénk bővíteni a hálózatot, a Bajai úton ki van már építve a kollektor, tehát van hova elvezetni a szennyvizet. Több utca is szerepel a Tiszta Szerbia projektben, ahol kiépül majd a csatornahálózat. A gázvezeték-hálózat az utóbbi években nagymértékű fejlesztésen esett át. 2021-ben 14 utcába vezették be a gázt.


Egy önzetlen apuka jóvoltából hintával gazdagodott a helyi közösség udvara

Városi segítséggel sikerült orvosolni egy több polgárt is érintő gondot. A Jasenovac utca legalacsonyabb pontja a nagyobb esőzések után járhatatlan volt, néhol térdig ért a víz. Kialakítottak itt egy aknát, és átemelő szivattyúval évekig pumpálták át a vizet a szomszédos utcában található csatornahálózatba, de idővel a pumpa menthetetlenül meghibásodott, és visszatértek a gondok az esőzések után. A beruházás az önkormányzat finanszírozásával valósult meg, a munkálatokat pedig a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat végezte el. Az ilyen fejlesztések azért is jelentősek, mert bár nem járnak túl nagy anyagi kiadással, de nagymértékben hozzájárulnak az emberek életminőségének javításához.

Tóth Gábor a helyi közösség épületéről elmondta, a Vöröskereszt által működtetett népkonyhaprogram igénybevevőinek itt osztják szét naponta az ételt, és éveken át itt működött a téli hónapokban a melegedő is. Ezt néhány évvel ezelőtt áthelyezték egy erre a célra kialakított épületbe, a Gaj utca 50. alatti helyi közösségi épület nagytermét önkormányzati segítséggel felújították, megoldották a szigetelést, elvégezték a belső festést. Hozzátette: céljuk, hogy minden évben legyen valamilyen kisebb-nagyobb felújítás, fejlesztés az épületen. Legutóbb tartományi támogatásból elhelyeztek előtte egy információs táblát, melynek egyik felén feltüntették a helyi közösség térképét, a másik fele pedig hirdetőtáblaként fog funkcionálni. 

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..