home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Határtalanul
Martinek Imre
2023.01.23.
LXXVIII. évf. 3. szám
Határtalanul

Újabb, (ország)határokon átívelő nemes gesztus ratifikálása történt meg fergeteg havának (január) tizedik napján Egerben. Hagyományos megnyilvánulása volt ez a helybéli, Szilágyi Erzsébet nevét viselő gimnázium és kollégium ama lelkületi koncepciójának, amelynek alapköveit az ominózus, 2004. december 5-ei, a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló magyarországi népszavazást követő esztendőben helyezte le az akkori tanintézmény apraja-nagyja.

„Segíts, hogy segíthessünk!” — ez volt (változatlanul!) a mottója a fent nevezett egri tanintézmény hagyományos (sorrendben tizenhetedik) karácsonyi és jótékonysági műsorának, melynek célja a határon túli magyar nyelvű oktatás segítése. A műsor szereplői minden évben az iskola diákjai és tanárai, az adomány pedig a közönség önkéntes összegű „belépőjéből” gyűlik össze.


Györffi Réka Sarolta és a szerző felvételei

Gál Ildikó — azóta már nyugdíjas — tanárnő kezdeményezésére 2005-ben csángóföldi magyar iskola építéséhez járultunk hozzá — akkor még téglajegyek vásárlásával. 2006-ban szervezte meg a tanárnő az első műsort, melynek bevételével Böjte Csaba dévai szeretetotthonát támogattuk. 2007 karácsonyán a Ferences Misszió Alapítvány által Kárpátaljára küldtük az adományt, 2008-ban a Rákóczi Szövetség közvetítésével a Felvidékre. 2009-ben a délvidéki Nagybecskereket támogattuk. 2010-ben ahhoz járultunk hozzá, hogy a csángóföldi Magyarfaluban, Eger egyik testvértelepülésén élő magyar gyermekek a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban tanulhassanak. 2011-ben a kárpátaljai Kaszonyi Középiskolát segítettük. A 2012-beli rendezvény bevétele megint Erdélybe került: egy kicsi, székelyföldi falu, Pálpataka magyar iskolájába. 2013-tól kárpátaljai magyar iskolákat támogattunk: abban az évben a Beregszászi 6-os Számú Általános Iskolát, 2014-ben és 2015-ben pedig Nevetlenfalu iskoláját. 2016-ban tíz év után ismét Böjte Csaba áldozatos munkáját segítettük: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyimesbükki gyermekotthonába juttattuk el műsorunk „bevételét”. 2017-ben visszatértünk Kárpátaljára: a ráti Szent Mihály Gyermekotthonba került az adományunk. 2018-ban és 2019-ben újra a moldvai csángókat támogattuk magyarságuk megőrzésében: a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége a lábnyiki Magyarok Háza udvarán álló romos játszóteret újította föl adományunkból, illetve Magyarfaluban segítettük a magyar nyelvű oktatást. 2020. évi online műsorunk bevételét Kárpátaljára utaltuk, a II. Rákóczi Ferencről elnevezett munkácsi iskolába. 2021-ben is egy kárpátaljai magyar iskolát támogattunk: a nagymuzsalyi Hunyadi János Líceumot. Az idén a Délvidékre kerül majd az adomány: a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolába, ahol minden évfolyamon van egy magyar tannyelvű osztály is — bocsátotta (heti)lapunk és közösségünk hiteles tájékoztatására a legutóbbi műsor konferanszát Antal Andrea tanárnő, a határtalan együttműködési akció jelenlegi koordinátora.

Teljessé téve azt az általuk féltve őrzött Kárpát-medence-térképpel is, melyen immár fatornyos szülőfalum is kiemelkedő helyszínné avanzsálódott.

A 2022. évi karácsonyi adományt igazoló átvételi elismervényt a kapcsolattartó helyi tantárgypedagógus jelenlétében Rázsi Botond Miklós, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium igazgatója, valamint a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola biológiatanára látta el kézjegyével. Az adomány célja a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola környezetvédő és természetjáró szakköre tevékenységeinek támogatása.

Köszönjük a lehetőséget és a megelőlegezett bizalmat!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..