home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Határtalanság a falakon
Szerda Zsófi
2020.02.04.
LXXV. évf. 5. szám
Határtalanság a falakon

A magyar kultúra napja alkalmából a Szabadkai Kortárs Galériában Határtalan Képzőművészet címmel január 23-án nyílt tárlat, melyet Verebes György Munkácsy Mihály-díjas festőművész nyitott meg. A kiállítás a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány és a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület szervezésében jött létre a VM4K rendezvényeként.


A szerző felvételei (bármelyik képre kattintva megnyílik a kiállítás Facebook-galériája)

A tárlat anyaga vajdasági és felvidéki magyar képzőművészek alkotásaiból állt össze. Tizenkét-tizenkét alkotó munkásságába tekinthettünk be. Felvidékről Éliás Ádám, Kršnákova Alexandra, M. Kiss Márti, Majer Éva, Mazán Anikó, Méry Beáta, Nagy Judit, Szunyog Júlia, Szűcs Gábor, Tarcsi Ádám, Török Bianka és Vámos János hozta el munkáit, a vajdasági alkotókat pedig már ismerheti a rendszeres múzeumlátogató, képzőművészetet kedvelő közönség. Ők nem mások, mint: Acsaji Györgyi, Argyelán Zita, Gubik Korina, Kincses Endre, Lázár Tibor, Monyov Glória, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Sándor Laura, Tarkó János, Újházi Adrienn és Vass Szabolcs, akik közül többen személyesen is jelen voltak a megnyitón.

Verebes György beszéde előtt a vajdasági kurátorok, azaz Blaskó Árpád, a Szabadkai Kortárs Galéria igazgatója, tervezőgrafikus és Brenner János szerkesztő is felszólaltak. Mindketten kiemelték, hogy Vajdaságban szerencsére rengeteg tehetséges képzőművész él és alkot, de sajnos nem volt lehetőség mindenkit bemutatni ezen a tárlaton, hiszen arra a galéria összes fala sem lett volna elég.

„Alkotóink munkái reprezentálják a festészetet, az installációt, és nem idegen tőlük a kísérletező képzőművészeti hozzáállás sem. A sokféle technika lehetővé tette számunkra, hogy bemutassuk a stílusok közötti átmeneteket. A művészek mai köntösbe öltöztetik a nagy korszakok jelentős stílusirányzatait, legyen szó itt akár a reneszánszról vagy a pop-artról. A korok jellemzői visszaköszönnek a vásznon, az alkotásokon, fűszerezve a kortárs technikák sokoldalúságával. Mondhatni: újjáélesztik azt” olvasható a kiállítás katalógusában.

Felvidékről Miglinczi Éva, a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület kurátora volt jelen a megnyitón. A kiállítás Szabadka és Zenta után Révkomáromba, Dunaszerdahelyre és Tatára utazik. „Áttekintve a bemutatásra kerülő alkotásokat, megállapítható, hogy e fiatal generáció tagjai, legyenek délvidékiek vagy felvidéki származásúak, mennyire progresszíven, egyéni komponálóerővel formálták gondolataikat. Munkáikon — határon innen és túl — a képpé/tárggyá formálásban a bejáratott formák megújítása, a határtalan teremtőkészség mutatkozik meg, s néhol sokkolóan fogalmazzák meg korunk megoldásra váró problémáit” — írják a felvidéki kurátorok, azaz Miglinczi Éva és Kövesdi Mónika.

Hamarosan elolvashatják a kiállítást megnyitó Verebes György festőművésszel készített interjúnkat is, melyben bővebben is beszélgetünk a tárlatról. Elöljáróban annyit, hogy szerinte ami elsőként feltűnik az emberben, az egy nagyon érdekes összhangzás, viszont nagyon nehezen lelhető fel a couleur local, azaz a helyi szín.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..