home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Határtalan gyermekírások
Csermák Zoltán
2017.10.12.
LXXII. évf. 41. szám
Határtalan gyermekírások

Külhoni gyermekkönyvről és újságról a közmédiában

                     

 

A Kossuth Rádió nemzetpolitikai magazinja, a Határok nélkül szombaton a családokhoz és a gyermekekhez szól. A műsorban többek között egy erdélyi mesekönyvre és egy muravidék gyermekújságra hívják fel a figyelmet.

A Határok nélkül, az Kossuth Rádió külhoni tematikájú műsora szombati adásában két értékes külhoni kiadványt mutat be.

Molnár Krisztina Marosvásárhelyen élő képzőművész Temes megye szívében, a Temesvári Magyar Napokon mutatta be A csokoládé színe című kötetét.  Az író eredetileg a Temesvári Egyetem festészeti szakán végzett, de évekig újságíróként dolgozott, többek között a marosvásárhelyi és a temesvári rádió magyar-, illetve német szerkesztőségeiben. Gyermekeinek többször mesélt saját gyermekkoráról, a romániai kommunista diktatúra utolsó éveiről, és akkor fogalmazódott meg benne a gondolat a történetek kötetbe gyűjtésére és kiadására. A gyermekkönyv tizenkilenc  történetet ad közre, mindegyiket egy-egy színnel párosítva, az illusztrációkat pedig szintén a szerző készítette. Az anyag a kolozsvári Koinónia Kiadónál, Rostás-Péter Emese gondozásában jelent meg.

Örvendetes hír a muravidéki lurkóknak: a helyi magyar hetilap, a Népújság gondozásában új külsővel, megújult tartalommal ismét megjelent a Kelepelő című gyermeklap. A 1990-es évek elején kiadott gyermekújság utódja a legkisebbeket, az óvodás és kisiskolás, illetve alsó tagozatos gyerekeket kívánja megszólítani havonta egyszer tizenkét oldalon. A lap - Király M. Jutka szerkesztésében - meséket, verseket, fejtörőket, helyi jellegű „kisokos” feladatokat, barkácsötleteket, egyszerűen elkészíthető recepteket, könyvajánlókat közöl, a „Galambpostában” pedig a gyerekek alkotásai, gondolatai kapnak helyet. A Kelepelő mesehőse, állandó szereplője Kelep Elek, a kékcsizmás muravidéki gólya.

A Kárpát-medencei, s a diaszpórában élő gyerekek a lapot interneten is követhetik.


Kelepelő: https://issuu.com/nepujsag/docs/kelep17-09

Adás: október 14., szombat (Kossuth 18.30)
Ismétlés: másnap (Kossuth 5.30)
Szerkesztő: Benkei ldikó
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..