home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Határokon átívelő népművészet
LENNERT MÓGER Tímea
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
Határokon átívelő népművészet

Június 22-e a népművészet jegyében telt el Bácskertesen — A helyi Népfőiskolai Tagozat, a pélmonostori Baranyai Júlia Népfőiskola és a bajai székhelyű Bácskai Népfőiskola Társaság szervezésében Határokon átívelő népművészeti találkozó címmel hagyományőrző rendezvényt tartottak.

Csíkos Sándor, a Népfőiskola elnöke, valamint a József Attila Általános Iskola igazgatója elmondása szerint ilyen széleskörű megmozdulást először szerveztek.
— Az eseményről a Kupuszini Hírmondó nevű helyi újság tájékoztatott. Ennek köszönhetően több civilszervezet is bekapcsolódott a szervezőmunkába, a vendégvárásba és -fogadásba — hallottuk az elnöktől.
A nyugdíjasszervezet tagjai már a délelőtti órákban hozzálátott a lángossütéshez, a FIKUSZ ifjúsági szervezet pedig különféle üdítőitalokat árusított a rekkenő hőségben. Az árnyékban kézműves-foglalkozás zajlott és kézművesmesterek árulták portékáikat.
A bácskertesi Tadián Natália az édesanyjától tanulta a makramé-készítést.
— Végzettségem szerint óvónő vagyok, de jelenleg a családomnak segítek a virágtermesztésben. Ehhez a tevékenységhez jól jön a makramékészítésben szerzett tapasztalatom: a fonott virágtartók ugyanis ékei lehetnek a lakásnak, udvarnak egyaránt — mondta Natália.
Délután a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület előcsarnokában megnyílt Németh Adrienn kecskeméti középiskolás képzőművészeti kiállítása. A tárlatot Csíkos Éva nyitotta meg. Elmondta, hogy Adrienn képei színes élményanyagról és gazdag témavilágról árulkodnak. A ruszin származású fiatal alkotó a közeljövőben Topolyán és Magyarkanizsán is bemutatja majd munkáit.
A Tájmúzeum ugyancsak nyitva állt a vidékről és külföldről érkező látogatók előtt. Csizmadia János mutatta be a látnivalókat.
A népművészet dicséretéről szóló nap leglátványosabb mozzanata a fellépő csoportoknak a faluközponttól a szabadtéri színpadig vezető úton való felvonulása volt. A műsort Csizmadia Anna népdalénekes, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny győztese vezette. Molnár Keri Erzsébet, a bácskertesi helyi közösség tanácsának elnöke és Imre Károly, a magyar Népfőiskolai Kabinet tagja köszöntötte a közönséget.
— Nekünk, Duna menti közösségeknek értékes együttlétre ad alkalmat a mai nap. Megismerkedhetünk egymás kultúrájával és hagyományaival — hangsúlyozta a tanácselnök asszony.
A rendezvényen a helyi népi együttesen kívül felléptek még a gombosi, a szilágyi, a bácsgyulafalvi és az apatini gyermekcsoportok, Horvátországból a vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület és a laskói Kultúregyesület, valamint a hercegszántói énekcsoport tagjai, Magyarországról pedig a csátaljai székely népdalkör vendégszerepelt.
Az est fénypontja Csizmadia Anna és a Juhász Zenekar másfél órás koncertje volt.
— Ez volt az első nagyobb hangversenyem. Külön öröm számomra, hogy éppen a szülőfalumban kerülhetett rá sor. Éreztem, hogy otthon vagyok, és ez mindennél fontosabb volt a számomra — nyilatkozta Anna.
Az itt-ott elejtett mondatokból kihallatszott, hogy a helyiek nem bánnák, ha a népművészeti megmozdulásnak hagyománya teremtődne, és Bácskertes—Kupuszina évente otthont adhatna egy ilyen jellegű találkozónak.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..