home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Határok nélkül, szombaton a Kossuthon - Boldogasszony tenyerén Csíkban
MTVA
2023.01.27.
LXXVIII. évf. 4. szám
Határok nélkül, szombaton a Kossuthon - Boldogasszony tenyerén Csíkban

Fekete-Körös-völgyi mondák és legendák- Nagydobronyi rózsák Zsazsának - Vásárosnaményban a kárpátaljai születésű Fedák Sárira emlékeztek - Igaz szerelem, boldog házasság a Kráter Kiadótól

Miként lehet színpadra vinni a székelyföldi Boldogasszony-kultuszt, hogyan született meg az előadás? Erre adott választ a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes művészeti vezetője, Vadai Zalán és alkotótársai a Boldogasszony tenyerén című legújabb műsoruk bemutatója előtt.

Fekete Körös völgyi legendákat és mondákat foglalt kifestő könyvekbe ifjabb Vura Ferenc. A Győrffy István Alapítvány elnöke szeretné, ha a térségben élő gyerekek, akik egyes településeken csak negyedik osztályos korukig tanulhatnak magyarul, nem feledkeznének meg gyökereikről, a Belényesi medence különleges legendáiról, amelyek történelmünk részei.

Szűcs Nelli és Tarpai Viktória színművészek Kárpátaljáról származnak éppen úgy, mint a magyar színjátszás utolérhetetlen primadonnája, Fedák Sári. A korábbi nagydobronyi, munkácsi, és beregszászi előadások után – Vásárosnaményban adták elő - A nagydobronyi rózsák Zsazsának című, Ki a Tisza vizét issza alcímű emlékező műsort – nagy sikerrel.

A Kráter kiadó legújabb, erdélyi hímzésmintával díszített kötetit mutatja be Szutor Ágnes, a vállalat vezetője, és Turcsány Bíbor Anna, az Igaz szerelem, boldog házasság címmel megjelent népdalos könyv válogatója és szerkesztője. Hasonló, figyelemfelkeltő külsőt kapott a Lisztóczky László által szerkesztett Örök útitársak című válogatás is, mely szintén nemrég jelent meg..

 Adás: Kossuth Rádió, 2023. 01. 28. (szombat), 18:01-18:30

A mellékelt fotón Fedák Sári színésznő egészalakos szobra az avatóünnepség napján a művész szülővárosa, Beregszász főterén 2018. október 26-án. A színésznő születésnapján felavatott szoborkompozíciót Kolodko Mihály (Mihajlo Kolodko) ungvári szobrász készítette. MTI/Nemes János

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..