home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Határok nélkül – Petőfi Sándor nyomát követi a Kossuth Rádió vasárnapi műsora
MTVA
2023.05.11.
LXXVIII. évf. 19. szám
Határok nélkül – Petőfi Sándor nyomát követi a Kossuth Rádió vasárnapi műsora

Petőfi Sándor 1847. május 15-én lépte át a mai magyar-román határt, és mindenről írt egy-két mondatot. Völgyről, patakról, az üveghutákról, öreg házakról, ismerős kocsmákról, az arról, ami ezekről eszébe jutott. Eközben zötyögött alatta a szekér, megjárta Nagykárolyt, Nagybányát, Nagyváradon át Szalontát, aztán visszament Pestre, és júliusban ismét szekérre ült, majd Gömörön át Ungvárra, Munkácsra, Beregszászra ment, onnan pedig Szatmárba.

Petőfiről, a katonáról, férjről, barátról, és nem utolsó sorban az utazóról, lesz szó a Határok nélkül vasárnapi adásban, Lánczi Ágnes szerkesztésében. A nagy költőről, aki útikönyvet írt, nemcsak kortársainak, hanem az utókornak, korunk utazóinak, akik ezekkel a Petőfi-útirajzokkal bejárhatják a Felvidéket, Kárpátalját és Erdélyt.

A költő születésének 200. évfordulója alkalmából Petőfi Erdélyben munkacímmel dokumentumfilmet készítenek. A forgatócsoport T. Szabó Levente irodalomtörténész szakmai irányításával a legfrissebb kutatási adatok tükrében igyekszik bemutatni Petőfi és Erdély kapcsolatát. A film rendezőjével, Maksay Ágnessel és T. Szabó Levente egyetemi tanárral a dél-erdélyi forgatások után és a székelyföldi forgatások előtt beszélgetett tudósítónk, Birtalan Albert.

A mellékelt fotón Petőfi Sándort ábrázoló képek a bejáratnál, a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállításán. Budapest, 2012. február 29. MTI Fotó: Kovács Attila

Kárpátaljáról – ahol az ottani magyarok nemzeti öntudatában fontos helyen szerepel a költő, és a hazaszeretet egyik példaképe – Iváncsik Attila összeállítása hallható.

Petőfi Sándor a Bánságban csak egyetlenegyszer járt, akkor – Bem szárnysegédjeként – valamivel több, egy bő hetet töltött Temesvár közelében. Azon a helyen, ahol Bem tábornok őrnaggyá léptette elő, ma emlékmű áll. Szekernyés János helytörténész idézte fel Petőfi és a Bánság kapcsolatát Lehőcz László mikrofonja előtt.

Petőfi Sándor és Arany János levelezéséből formabontó osztálytermi előadást állított össze a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata általános iskolásoknak. Az előadást nagy sikerrel játszák a nagyváradi iskolákban. A társulat reméli, hogy a Bihar megyei magyar tagozatos tanintézményekben is bemutatják majd. Ionescu Nikolett jelentkezik a helyszínről

 Adás: Kossuth Rádió, 2023. 05. 14. (vasárnap), 18:01-18:30

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..