home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Határok nélkül: Bács, Vukovár, Eszék
MTVA
2019.11.13.
LXXIV. évf. 46. szám
Határok nélkül: Bács, Vukovár, Eszék

Délvidékről: Bács várából, Vukovárról és Eszékről jelentkezik a Határok nélkül vasárnap este a Kossuth Rádió műsorán.

Bács vármegyét Szent István király hozta létre az államalapítás és a királyi vármegyerendszer megszervezése idején Bács központtal az akkori ország déli részén. Kővára Károly Róbert parancsára épült a mocsarak közül kiemelkedő földháton. A történelem viharait egyetlen tornya vészelte át viszonylagos épségben. Szabó Attila honismereti vezető kalauzolja a rádióhallgatókat az impozáns várromok között.

Vukovár kórháza háborús emlékhely. Oldalsó bejárata fölött hatalmas vöröskereszt látható. Jakumetović Rozália, a vukovári Magyarok Otthona elnök asszonya kalauzolta a Határok nélkül stábját a föld alatt futó folyosókon, ahová a harcok idején a sebesülteket menekítették.

A Vukovári Magyarok Egyesülete évtizedes működésének történetét egy piros pöttyös könyvben örökítették meg tavaly, a tizedik születésnapon. „Egy maréknyi magyar öntudatú, magyarul akadozva beszélő, de magyarul éneklő és csárdást táncoló ember küzd, dolgozik és reméli, hogy fenn tudja tartani és fel tudja mutatni a néphagyományok továbbélését, identitásformáló erejét az erősen megritkult délvidéki (horvátországi) szórványság körében.” Ebben segíti őket a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Bódi Viktória.

Eszék százezernél több lakosából ma már az ezret sem éri el a magyarok száma. Történelme őrzi a magyar múlt emlékeit, de a közelmúlt délszláv háborújának sebhelyeit is.


Adás: 2019. 11. 17. Határok nélkül, Kossuth Rádió (vasárnap) 18.01—18.30.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..