home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2023.04.06.
LXXVIII. évf. 14. szám
Határok nélkül

Különös szokások élnek a húsvéttal, a keresztények legnagyobb ünnepével kapcsolatban. A húsvéthétfői műsorban a hölgyek kerülnek előtérbe: életükről, műveikről, tevékenységükről mesélnek.

Sisakos Fanni kishegyesi származású költőnő Ars poetica című versének kezdő sorai a szép kereséséről szólnak, akárcsak a többi költeménye, amelyek a Mélycseppek című kötetben jelentek meg a Sziveri János Művészeti Színpad gondozásában. Kónya-Kovács Otília a könyvbemutató után először Kovács Jolánka elnökkel beszélgetett.

„A negyvenes határt nemrég léptem át, és én is – sok más emberhez hasonlóan

úgy éreztem, hogy az életemnek olyan fázisához érkeztem, amikor számot kell vetni” – mondta első könyve bemutatóját követően Gagyi Katinka. Székelyudvarhelyen Létköznapi regény című kötete apropóján beszélgetett Geréb Krisztina a szerzővel, aki katolikus teológiát végzett, az erdélyi Nőileg című magazin újságírója, s mindeközben a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház kommunikációs munkatársa is.

A délvidéki nők sorsát mutatja be legújabb regényében Lovas Ildikó szabadkai író az 1918 utáni időszakban. A köteteben szereplő Szép Amáliák között magyar is, sváb is van, a történet az egymás mellett élő népek viszonyáról, az elfogadásról, a cselédsorba taszított emberekről, a múlt eltörléséről szól. A szerzővel, Lovas Ildikóval Németh Ernő beszélget. 
 
Nőkkel szembeni társadalmi elvárások,
az anyaság mibenléte, a gyermektelenség felvállalása és az egyéni útkeresés – többek között ezek a témák foglalkoztatják Kemenes Henriette nagyváradi költőt, műfordítót, az Új Várad folyóirat felelős szerkesztőjét, aki kilenc éve ír verseket. Odú címmel megjelent költeményei után megszólalnak-e még a múzsák, vagy háttérbe szorult a versírás közéleti munkássága miatt? – tudakolja a költőtől Ionescu Nikolett.

Bajza Ágnes gyógyszerkutató, parfümkészítő a felvidéki Libádon él, de gyakran megfordul a budapesti laboratóriumban is. Az illatok kigondolására ideális hely a szülői ház a festői szépségű, apró településen. Itt kereste fel a gyógyszerkutatóból lett kézműves parfümkészítőt Haják Szabó Mária.

Adás: Kossuth Rádió, 2023. 04. 10. (hétfő), 18:01-18:30

A mellékelt fotón Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Végrehajtó Bizottságának tagja beszédet mond a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a vajdasági Zentán 2015. január 16-án. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..