home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2022.10.14.
LXXVII. évf. 41. szám
Határok nélkül

Nagysándor József nagyváradi éveiről és következetes függetlenségi gondolatairól a Határok nélkül szombati adásában

A nemzeti gyásznapon, október 6-án mutatták be Pál-Antal Sándor Marosvásárhelyen élő történész könyvét, amely Csík-Gyergyó- és Kászonszék 1848-49-es eseményeit mutatja be. Az íróval Oláh-Gál Elvira beszélgetett az átfogó munkájáról, a szülőföldje iránti elkötelezettségéről, valamint a szabadságharc helyi vonatkozásairól, az adásban a történész azt is elárulja, mi az, ami még feldolgozásra, további kutatásra vár.

Az október 6-i megemlékezések alkalmából mutatták be Fleisz János nagyváradi történész Nagysándor József tábornok, a magyar függetlenségi gondolat egyik legkövetkezetesebb híve című könyvét. A hiánypótló kötet a tábornok életútját követi végig, és közben rámutat  még a köztudatban ismeretlen összefüggésekre, érdekességekre. Ionescu Nikolett összeállításából részleteket is megtudhatunk.

A Temesvári Magyar Napok keretében mondta el a Bega-parti városban született nagyapja történetét Csoma Gergely. Szó esett az 1918-as Bánáti Köztársaságban katonatisztként vállalt szerepéről, meghurcoltatásáról, bujdosásáról, a nagyapa temesvári emlékeiről. Mindezt az előadó Nagyapám története címmel egy novellában is megírta és részletekbe menően megosztotta felfedezéseit  Lehőcz Lászlóval is az előadás után.

Rendhagyó könyvbemutatóra került sor a hétvégén a délvidéki Muzslyán.  Lele József citerásnak, a Népművészet Mesterének dallamait írta és kottázta le Borsi Ferenc, a Budai Népzenei Iskola oktatója, citeraművész. A kötet a Zenei Anyanyelv Alapítvány gondozásában jelent meg. A helyszínen Kónya-Kovács Otília beszélgetett a szerzővel.

Adás: Kossuth Rádió, 2022. 10. 15. (szombat), 18:01-18:30

A fotón Nagysándor József bronzplakettje, Domokos Béla érdi szobrászművész alkotása. (Érd, 1996. szeptember 29.) MTI Fotó: Czimbal Gyula.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..