home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2022.02.10.
LXXVII. évf. 6. szám
Határok nélkül

Közkívánatra: ismét vándorúton a Berde Mária és Berde Amália pályaképét bemutató kiállítás Tévhitek és valós érdemek. Ady Endre és a Holnap – a költőre emlékeztek Nagyváradon halálának százharmadik évfordulóján Benkei Ildikóval a Határok nélkül szombati adásában a Kossuth Rádió műsorán

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe címmel nyílt kiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában a kulturális év nyitányaként. A két hölgy életművéről rendezett tárlatot egy évre tervezték, de a nagy sikerre való tekintettel, meghosszabbítottak a kiállítást. A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsa a bukaresti Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi kulturális irodájának vezetője, akivel az idei kulturális tervekről is beszélgetett Oláh-Gál Elvira.

Kuriózumok, tévhitek, valós érdemek címmel Boka László József Attila díjas irodalomtörténész tartott előadást Ady Endre halálának százharmadik évfordulója alkalmából Nagyváradon. Az Ady Endre Emlékmúzeumban  Ionescu Nikolett beszélget az előadóval.

Február elsején, harminckét évvel ezelőtt, harminchat éves korában hunyt el Budapesten Sziveri János a délvidéki, muzslyai születésű költő. Három évre rá – tisztelete jeléül – felvette nevét szülővárosának művészeti színpada. Kónya-Kovács Otília a Sziveri János Művészeti Színpad elnökével, Kovács Jolánkával emlékezik a névadóra.

A kapus halála Siflis Gézáról, a szabadkai származású, ötszörös válogatott labdarúgóról, a Ferencváros legendás játékosának kalandos életéről és tragikus haláláról készít filmet Siflis Zoltán délvidéki rendező, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A kommunista terror áldozatává vált sportoló a szabadkai filmrendező nagybátyja volt, ám sorsáról a család keveset tudott, hiszen a határok átjárhatatlansága miatt nehezen jutottak el a hírek hozzájuk. Hosszas kutatómunka előzi meg a film forgatását, ami egyébként néhány héten belül megkezdődik. Készülő filmjéről Siflis Zoltán rendezőt Németh Ernő kérdezi.  

Tavaly nyáron nyílt meg a magyar kormány támogatásával a megújult, étteremmel és szállodával bővült Rákóczi Várkastély a Sátoraljaújhelyhez nagyon közeli, zömében ma is magyarok lakta településen, a fejedelem szülőhelyén, Borsiban. Két hete elkezdett sétánkat folytatjuk szombaton. Kalauzunk Nagy Zsuzsanna, a borsi Rákóczi Várkastély kulturális igazgatója.

Adás: Kossuth Rádió 2022.02.12.(szombat) 18:01-18:30

Fotón Sziveri János vajdasági költő Pasztorál című kötete a költőre emlékező esten Kecskeméten, a Kápolna Galériában 2015. január 21-én. A könyv illusztrációit Benes József festő- és grafikusművész készítette, akinek munkáiból nyílt kiállítás a galériában. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..