home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2021.05.21.
LXXVI. évf. 20. szám
Határok nélkül

Páskándi Gézára, Dsida Jenőre és Jakabffy Elemérre emlékeztek Szatmárnémetiben. Erdélyi kisváros épül a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban a Határok nélkül pünkösdhétfői adásában

Három jeles költőre, Páskándi Gézára, Jakabffy Elemérre és Dsida Jenőre emlékeztek Szatmárnémetiben Muzsnay Árpád irodalmár szervezésében az előző hétvégén. Zsoldos Barnabás beszélgetései a Dsida Jenő tiszteletére rendezett eseményeken készültek a helyszínen.

A tervek szerint készül az Erdély tájegység a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban. Pünkösdhétfő szellemében az épülő nyárádgálfalvi unitárius templomnál állt meg beszélgetni Cseri Miklós  főigazgatóval Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető két évvel ezelőtt, ugyancsak a pünkösdhétfői adásban. A műsor készítői a helyszínen annak járnak utána, hogy hol tart most az építkezés. Sok érdekességre derül fény Balázs Zoltán szilágyerkedi református lelkész a kalauzolásával.

A mellékelt fotón Dsida Jenő szobra látható Kaposváron( a Klebelsberg Középiskolai Kollégium udvarán. A Szatmárnémetiben született erdélyi magyar költőnek Magyarországon elsőként Kaposváron állítottak szobrot. 2011. május 17.) Fotó: MTI Fotó: Varga György

A felvidéki Szepsiben található az a Szentlélek tiszteletére felszentelt római katolikus templom, amelyet először 1290. december 21-én III. Endre király kiváltságlevelében említenek. A Bódva-völgyi település első temploma valószínűleg a 11. században épült. Az lehetett az elődje annak a háromhajós, csúcsíves építménynek, amely Mátyás király idejében épült, és aminek mára csak a szentélye maradt meg.  A reformáció idejében a protestánsok használták, majd 1711-ben a Rákóczi-szabadságharc bukásával a Habsburg Birodalom visszaszolgáltatta a római katolikusoknak. A templom többször leégett, majd sokáig elhagyottan állt. A 19. század elején országos gyűjtésből újították fel. Magyar és szlovák nyelvű római, újabban a görög-katolikus gyülekezetnek is otthont ad. A dicsőséges és a vészterhes korszakok emlékét hűen őrző falak között  készült  Nagy Emese összeállítása.

 

Adás: Kossuth Rádió 2021.05.24. (hétfő) 18.01-18.30.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..