home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2021.05.07.
LXXVI. évf. 18. szám
Határok nélkül

Friss, tavaszi témacsokorral várja Benkei Ildikó szerkesztő a Határok nélkül szombati adásának hallgatóit a Kossuth Rádió műsorán.

Vígjátékokkal oldja a járvány miatt felgyülemlett feszültségeket a beregszászi színház; Kétszáz műemléket tár fel Marosvásárhely műemléki topográfiája –  Sárkányt szeretne címerébe Margitta magyar közössége –  Lászlóvára és Rozsgonyiné –  végezetül, de nem utolsósorban: A Versvándor útra kész.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nemrégiben ismét megnyitotta kapuit. A társulat tagjai a karanténidőszak alatt az online térben próbáltak kapcsolatot tartani a közönséggel. Most újabb lendülettel, ötletekkel és előadásokkal lépnek színpadra. A új kezdetről Sin Edinát, a Beregszászi Színházért Alapítvány igazgatóját Iváncsik Attila kérdezte.

A fotón Bolyai János matematikus szobra látható a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak és a Marosvásárhelyi Református Kollégiumnak helyet adó épületegyüttes udvarán 2020. július 4-én. Fotó: MTI/Kiss Gábor

A Marosvásárhely műemléki topográfiája című projekt közel hétéves múltra tekint vissza, célja tudományos igénnyel számba venni és a nagyközönséggel is megismertetni a város épített örökségét. A programban résztvevő művészettörténészeknek ez idáig több mint kétszáz építészeti emléket sikerült leltárba venniük Marosvásárhely történelmi belvárosának utcáiban. A projekt vezetője Orbán János marosvásárhelyi művészettörténész Erdei Edit Zsuzsánna mikrofonja előtt tárta fel a munkálatok hátterét.

Online szavazást hirdetett a város leendő címeréről egy partiumi Margitta önkormányzata. Céljuk, hogy saját, a helyi lakosok által is kedvelt jelképet válasszanak a városnak. A Polgármesteri Hivatal három címervariációt készíttetett, amelyekre még közel két hétig lehet szavazni. A sárkány a Bihar megyei város magyar múltjára utal. Ionescu Nikolett a város alpolgármesterével, Demián Zsolttal beszélgetett.

Az Al-dunai Kazán-szoros egyik jelentős turisztikai látványossága lehet Lászlóvára – a jelenleg uniós támogatással folyó rekonstrukció után. A XV. század első felében épült erődítmény a törökök elleni harcok egyik fontos kiindulópontja volt. Zsigmond király, majd Kinizsi Pál is innen indult hadba az oszmánok ellen. Lehőcz László a történelmi emlékekről és a turisztikai hasznosításról is beszélgetett Balázs István László idegenvezetővel.

Sinkovits Imre előadásában elhangzik a szombati adásban Arany János Rozgonyiné című balladája és a műsor további részében is a versekről lesz szó.

Tóth Péter Lóránt előadóművész legszívesebben versvándornak mondja magát, hisz a költészet eszközeivel küldetést teljesít: járja a Kárpát-medencét, és verses műsoraival irodalmat is, történelmet is tanít. Április végén a délvidéki iskolákat, művelődési egyesületeket látogatta sorba. A kisebbeknek Szent Lászlóról, a nagyobbaknak Radnóti Miklósról beszélt. Tóth Péter Lóránttal Magyarkanizsán Németh Ernő beszélgetett.

Adás: Kossuth Rádió 2021.05.08. (szombat) 18.01-18.30.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..