Határok nélkül
MTVA
2021.02.27.
LXXVI. évf. 8. szám
Határok nélkül

Csontbáró címmel készül animációs alkotás Orbán Balázs életéről és eljuthatunk Béla várától  Ilimárig –  egy kifestő lapjain atárok nélkül szombati adásában.

Rajfilm készül a legnagyobb székelyről, Orbán Balázsról. A történet szerint a titkosszolgálat és egy gyógyszerész is keresi azt a három jegyzetfüzetet, amelyet a Csontbáró, azaz Orbán Balázs hagyott hátra. Fazakas Szabolcsot, a film rendezőjét, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdáját Szilágyi Szabolcs kérdezi a műfaj érdekességeiről.

Béla váráról és titkos, kincses alagútjairól Ilimárig egy kifestő lapjain Hatszáz kifestőkönyvet osztott szét ifjabb Vura Ferenc a karácsonyi ünnepek idején a Fekete-Körös-völgyben élő  gyermekeknek. Ionescu Nikolett lapozgatta a színezőt ifjabb Vura Ferenccel.

A bábjáték az egyik legkülönlegesebb művészet” - vallja Giovanni Kornél bábszínész és rendező. A bábokkal benépesített csodás mesevilágban Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető nyomába szegődünk. 

Hupikék Péter és Hamupipőke – hét előadás bábjaiból látható kiállítás Nagybecskereken. A bábok készítőjével, Faragó Tiborral természetesen kulisszatitkokról, kedvencekről is beszélgetett Kónya-Kovács Otília.

„Élőszóval, amit a népmeséről tudni kell” címmel szervez online előadássorozatot a Meseszó Egyesület a hagyományos mesemondás napjainkban is alkalmazható ismereteiről. Raffai Juditot, a Hagyományok Háza népmese tanfolyamának állandó oktatóját a hagyományos mesemondás visszatanításának délvidéki tapasztalatairól Németh Ernő kérdezi.

Orsótól a fonóig és a böjti karikázóig – a felvidéki Berkő népdalkör Berzéte és Körös népdalaiból, hagyományaiból  válogat. A közösségi élet legfontosabb színtere hajdan a fonó volt a téli időszakban, amely az őszi betakarítástól többnyire a farsang végéig tartott. Felvidéken, Gömör északi részén még az ötvenes években is összegyűltek a fiatalok a fonóban mesét hallgatni, énekelni. A téli ünnepkör szokásairól és a hagyományokat tovább éltető Berkő népdalkörről hallgassák meg  Palcsó Zsóka összeállítását.

 

Adás: Kossuth Rádió 2021.02.27. (szombat) 18.01-18.30.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..