home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2021.02.27.
LXXVI. évf. 8. szám
Határok nélkül

Csontbáró címmel készül animációs alkotás Orbán Balázs életéről és eljuthatunk Béla várától  Ilimárig –  egy kifestő lapjain atárok nélkül szombati adásában.

Rajfilm készül a legnagyobb székelyről, Orbán Balázsról. A történet szerint a titkosszolgálat és egy gyógyszerész is keresi azt a három jegyzetfüzetet, amelyet a Csontbáró, azaz Orbán Balázs hagyott hátra. Fazakas Szabolcsot, a film rendezőjét, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdáját Szilágyi Szabolcs kérdezi a műfaj érdekességeiről.

Béla váráról és titkos, kincses alagútjairól Ilimárig egy kifestő lapjain Hatszáz kifestőkönyvet osztott szét ifjabb Vura Ferenc a karácsonyi ünnepek idején a Fekete-Körös-völgyben élő  gyermekeknek. Ionescu Nikolett lapozgatta a színezőt ifjabb Vura Ferenccel.

A bábjáték az egyik legkülönlegesebb művészet” - vallja Giovanni Kornél bábszínész és rendező. A bábokkal benépesített csodás mesevilágban Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető nyomába szegődünk. 

Hupikék Péter és Hamupipőke – hét előadás bábjaiból látható kiállítás Nagybecskereken. A bábok készítőjével, Faragó Tiborral természetesen kulisszatitkokról, kedvencekről is beszélgetett Kónya-Kovács Otília.

„Élőszóval, amit a népmeséről tudni kell” címmel szervez online előadássorozatot a Meseszó Egyesület a hagyományos mesemondás napjainkban is alkalmazható ismereteiről. Raffai Juditot, a Hagyományok Háza népmese tanfolyamának állandó oktatóját a hagyományos mesemondás visszatanításának délvidéki tapasztalatairól Németh Ernő kérdezi.

Orsótól a fonóig és a böjti karikázóig – a felvidéki Berkő népdalkör Berzéte és Körös népdalaiból, hagyományaiból  válogat. A közösségi élet legfontosabb színtere hajdan a fonó volt a téli időszakban, amely az őszi betakarítástól többnyire a farsang végéig tartott. Felvidéken, Gömör északi részén még az ötvenes években is összegyűltek a fiatalok a fonóban mesét hallgatni, énekelni. A téli ünnepkör szokásairól és a hagyományokat tovább éltető Berkő népdalkörről hallgassák meg  Palcsó Zsóka összeállítását.

 

Adás: Kossuth Rádió 2021.02.27. (szombat) 18.01-18.30.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..