home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Határok nélkül
MTVA
2020.12.30.
LXXV. évf. 53. szám
Határok nélkül

Az év első szombati Határok nélkül műsorban az elmúlt esztendő fontos,  érdekes anyagaiból válogat Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető.

Három éve kezdtek régészeti ásatásokba a felvidéki Gombaszögi Nyári Tábor szervezői a völgy kapujában található pálos kolostor romjainál. Mára olyan látványos eredményt hoztak a feltárások - tárgyi leletekben, falfreskó vagy épületmaradványokban egyaránt -  hogy a jövőben a gombaszögi pálosok kolostora szinte kihagyhatatlan úti céllá válik Gömör középkori műemlékeinek sorában.  Palcsó Zsóka összeállításából érdekes részletek derülnek ki.

Marosvásárhelyen november 15-én avatták fel Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrát. Az eseményre a fejedelem születésének 440. évfordulóján a Magyar Szórvány Napján szűk körben került sor. Erdei Edit-Zsuzsánna a résztvevőkkel beszélgetett.

 A Hargita Megyei Önkormányzat által fenntartott Székelyföld folyóirat évente díjazza leghűségesebb és legjobb szerzőit. A díjátadó nem csak egy szerzői műhely, hanem egy régió ünnepe is. A nívódíjak mellett ekkor adják át a Bicskarend kitüntetést is. Oláh-Gál Elvira összeállítása ez utóbbiról készült.

Felelős, szellemes, sok kockázatot vállaló újságírói munkája elismeréseként kapta a felvidéki Kövesdi Károly az Európa-érmet, mondta laudációjában Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke. 

Pályájáról, újságírói hitvallásáról Haják Szabó Mária kérdezte a Felvidék egyik legismertebb zsurnalisztáját, Kövesdi Károlyt.

A házassági évfordulók jó alkalmat teremtenek rohanó világunkban egy pillanatnyi megállásra, egy kis ünneplésre, amikor köszönetet mondhatnak egymásnak a párok az együtt töltött tartalmas, szép napokért, a boldog együttlétért, a sok-sok türelemért. Ugyanakkor példával is szolgálnak arról, mit jelent két eltérő egyéniség egymás melletti kitartása, hűsége és szeretete. Nemrégen köszöntötték a jubiláló házaspárokat a muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban. Ott készült Kónya-Kovács Otília hangfelvétele.

Adás: Kossuth Rádió 2021.01.02. (szombat) 18.01-18.30.

Fotó: Bethlen Gábor erdélyi fejedelem újonnan felavatott egészalakos szobra Marosvásárhelyen 2020. november 15-én. (Fotó MTI/Kiss Gábor)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..