home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hatalom(váltás) — ma és húsz éve
Fehér Márta
2020.10.07.
LXXV. évf. 41. szám
Hatalom(váltás) — ma és húsz éve

Ana Brnabićot kérte fel kormányalakításra Aleksandar Vučić — Hat dolog, melyet október 5-éről tudni kell

Ana Brnabićot kérte fel kormányalakításra Aleksandar Vučić

A szerb államfő az alkotmányos felhatalmazása alapján hétfőn este, a Szerb Haladó Párt elnökségi ülése után bejelentette, hogy Ana Brnabićot kéri fel kormányalakításra. Aleksandar Vučić elmondta, két új minisztérium létrehozását tervezik: az egyik az emberi jogokkal, a nemek egyenjogúságával és a társadalmi dialógussal foglalkozna, a másik pedig a gyerekekkel és a népesedéssel.

Elmondta, a leendő kormányfő személyére vonatkozóan párton belül több jelölt is volt. Kiemelte, Ana Brnabić keményen harcolt az országért. Jól végezte munkáját előző kormányfőként, erre a legjobb bizonyíték a sok kritika, mely a személyét illetően hangzott el — fogalmazott. Az államfő azt is elmondta, arra kérte a jelöltet, hogy kormányának legalább a felét nők alkossák, Ana Brnabić pedig ezt megértéssel fogadta. A kormányban és a parlamentben csakis elkötelezett emberek dolgozhatnak — hangoztatta Vučić. A kormánynak három fő célja lesz az elkövetkező mandátumban: Szerbia gazdasági megerősítése és az emberek életszínvonalának növelése, az utak és a vasutak fejlesztése a megbeszéltek szerint és új projektumokkal, valamint az ország egészségügyi erejének emelése. A koalíciós partnerekről nem esett szó a párt ülésén, egy héten belül viszont kiderül, kikkel alakítja meg új kormányát Ana Brnabić.

Az új kormánynak legkésőbb november 3-áig kell megalakulnia, a törvény ugyanis 90 napos határidőt szab meg erre az új parlament létrehozása után.  Szerbiában június 17-én tartottak választásokat, a képviselőház alakuló ülését pedig augusztus 3-ára írták ki. (Szerbiai RTV)


Fotó: pobjeda.me

 

Hat dolog, melyet október 5-éről tudni kell

Húsz évvel ezelőtt bukott meg Slobodan Milošević hatalma. A 2000. évi választások után elégedetlen polgárok tömegei vonultak az utcákra, a választási eredmények elismerését és a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság akkori elnökének a hatalomból való távozását követelve.

A 20. évfordulóra emlékezve a Szerbiai RTV az összefoglalójában hat tényt nevezett meg, melyet október 5-éről tudni kell.

 A 2000. szeptember 24-én megtartott elnökválasztáson a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) jelöltje, Vojislav Koštunica nyert az első fordulóban a szavazatok 50,24 százalékával, míg Slobodan Milošević 37,15 százalékot kapott. Az akkori rezsim nem ismerte el a választási eredményt, az ellenzék viszont visszautasította a második kör megtartását.

 A választási csalás miatt a Szerbiai Demokratikus Ellenzék október 5-ére tömegtüntetésre hívta a polgárokat a szövetségi képviselőház épülete elé. A DOS ultimátumot adott Miloševićnek, hogy október 5-e 15 óráig ismerje el választási vereségét, valamint lemondásra szólította fel a Szerbiai RTV vezérigazgatóját, főszerkesztőjét és szerkesztőbizottságát, követelve a közmédia szerkesztéspolitikájának megváltoztatását.

 Október 5-én már a kora reggeli órákban gyülekeztek a DOS hívei a szerb fővárosban. Tömegek érkeztek az ország egész területéről, a rendőrségnek a helyi és a regionális utakon nem sikerült feltartóztatnia a tüntetésre igyekvőket. Egy csoportnak 15 óra 35 perc körül sikerült az ablakon bejutnia a parlament épületébe.

 A rendőrség és a demonstrálók összetűzésében lőfegyver is eldördült, az egyenruhások könnygázt dobtak a Szerbiai RTV épülete közelében tüntetők közé, egy kotrógép pedig megindult, hogy utat törjön a bejáratig. A közmédia Takovo utcai épületét ezután felgyújtották, a Szerbiai RTV rendes műsora pedig 17 óra után megszűnt. A rendőrök letették a fegyvert, és csatlakoztak a tömeghez.

 Vojislav Koštunica kora este beszédet intézett a néphez, előbb a városi parlament teraszáról, majd a Szerbiai RTV adásában. A demonstrálók egész éjjel Belgrád központjában maradtak a győzelmet ünnepelve, közben pedig tartva a katonaság és más biztonsági alakulatok bevetésétől. A tüntetés során 65-en megsérültek, és 2-en vesztették életüket, a Szerbiai Demokrata Párt egyik aktivistája szerencsétlen körülmények között egy teherautó alá esett, egy férfi pedig szívrohamban halt meg.

 Slobodan Milošević október 6-án elismerte választási vereségét, illetve Vojislav Koštunica győzelmét. Koštunica október 7-én letette az esküt a szövetségi parlament képviselői előtt, és a JSZK elnöke lett.  (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..