home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Hatalmas megtiszteltetés, ugyanakkor felelősség is”
Fehér Márta
2020.11.11.
LXXV. évf. 46. szám
„Hatalmas megtiszteltetés, ugyanakkor felelősség is”

Mi ennek az országnak adófizető polgárai vagyunk, és úgy érzem, mindenkinek, aki csak teheti, hozzá kell járulnia ahhoz, hogy mindannyiunk számára jobb jövőt teremtsünk — fogalmaz Kovács Elvira, aki 2007 óta a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, a napokban pedig a szerbiai parlament alelnökévé választották.

Ám nemcsak házalelnök, hanem a parlament Európai Integrációs Bizottságának az elnöke is (az előző mandátumban elnökhelyettese volt), illetve az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja, kisebbségi jelentéstevője volt és marad. — Igen, jól érzem magam ebben az országban — jelenti ki határozottan, amikor erről kérdezem. — A VMSZ valóban azt szeretné, hogy az európai integrációs folyamatok aktív résztvevői legyünk, és ezért is örülünk az integrációs bizottság elnöki tisztségének — hangsúlyozza. Arról pedig, hogy hogyan élte meg azt, hogy Ivica Dačić képviselőházi elnök mellett ő lesz a parlament egyik alelnöke, így vallott:

— Ez nagyon nagy meglepetés volt számomra. Szinte három hónapot vártunk a parlament alakuló ülésére, utána pedig néhány óra, illetve nap leforgása alatt felgyorsultak az események. Mindenképp hatalmas megtiszteltetés, ugyanakkor felelősség is. A VMSZ-nek is óriási megtiszteltetés, a szaktudásunkkal, tapasztalatunkkal próbálunk hozzájárulni ahhoz, hogy valóban éljünk ezzel a lehetőséggel, és konkrétan hassunk arra, hogy a szerbiai képviselőház, maga az intézmény visszanyerje befolyását. Ezen dolgozik az új kollégium is — tehát a házelnök, az alelnökök, illetve a frakcióvezetők alkotta testület —, hogy a szabályokkal összhangban működjön a parlament, és minden egyes szerepkörét „beteljesítse”, azaz ne csak a törvényhozó, hanem az ellenőrző szerepével is intenzívebben éljen a parlament, mint eddig.

* Nőként jobban értékeli ezt a pozíciót?

— Igen, vajdasági magyar pártban politizáló nőként én tölthetem be elsőként ezt a tisztséget. Ha a Kárpát-medencei magyarságról beszélünk, a határon túli magyarság körében sincs parlamenti alelnök. Nőként talán azért más ez egy picit, mert mi az egész valónkat, teljes magunkat adjuk a munkába. Ezért örülök annak, és egyúttal remélem, hogy kitart a mandátum végéig a házelnök részéről, hogy rendszeresek a kollégium ülései, egyeztetünk, mindent megbeszélünk, mert valóban mindenről kikéri a véleményünket. Ivica Dačićot nem kell külön bemutatni, egy komoly pártnak az elnöke, nagyon gazdag politikai tapasztalata van, ám főleg az elmúlt időszakban inkább a végrehajtó hatalom része volt, nem ült ott a parlamenti padsorokban, annak ellenére, hogy képviselőként minden választás alkalmával bejutott a képviselőházba, viszont a mandátumáról a miniszteri tisztség miatt le kellett mondania. A kollégiumon Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője és jómagam vagyunk a legtapasztaltabbak, ha a képviselőként eltöltött évek számát nézzük. Ennek köszönhetően komolyan veszik a javaslatainkat, hogy mi az, amin javítani lehetne, hogyan lehetne még erősíteni a parlamentet. Aminek én külön örülök, november elején arról beszélgettünk a kollégium ülésén, hogy komolyan vesszük az Európai Bizottság jelentését, kritikáit. A házelnök kérte, hogy az Európai Integrációs Bizottság elnökeként külön készítsem elő, hogy mi az, amit mi tudunk teljesíteni, anélkül, hogy várnánk a kormánytól a különféle törvényjavaslatokat, azaz hogy az Európai Bizottság legutóbbi jelentésében szereplő ajánlások közül melyeknek tudnánk eleget tenni.

* Ön személy szerint milyen tartalommal szeretné megtölteni a parlamenti alelnöki tisztséget?

— A parlamenti diplomácia minden eszközét ki kellene használni arra, hogy elmondjuk a beszélgetőpartnereinknek, igenis jól működik a parlament, és válaszoljunk az erre vonatkozó kritikákra. Ez jellemezte már az előző időszakot is, hiszen a koronavírus-járvány és a választások előtti periódusban, amíg ülésezett a parlament, nem volt annyi sürgősségi eljárás, nem kötöttük össze a napirendi pontokat, és egyéb ajánlásoknak is eleget tettünk. Ezt kellene felmutatnunk elsősorban az európai partnereink felé, illetve mások felé, akik bírálnak bennünket, akik szerint a parlament rosszul működött. Úgy vélem, a közmeghallgatás is egy olyan lehetőség, amelyet az ügyrend előlát, és amivel élni kellene, az elmúlt időszakban ugyanis nagyon kevés közmeghallgatást szervezett a parlament. Most az az elképzelés, hogy minden egyes törvény előkészítő fázisában legyen ilyen. Volt egy instrukció, hogy jó lenne, ha minden bizottsági elnök kapcsolatba lépne a saját miniszterével, ami részemről addigra már megtörtént, nemhiába van nagy tapasztalatunk. Intenzívebben kell „beélni”az ellenőrző funkciót, az ügyrend ugyanis azt irányozza elő, hogy háromhavonta a minisztereknek jelentést kell tenniük a képviselők előtt, amit a különféle bizottságoknak kellene megszervezniük, ám ez nem igazán élt a gyakorlatban.

* Van egy házalelnöki funkciója, ön az integrációs bizottság elnöke, illetve tagja marad az Európa Tanács delegációjának.

— Az első kettő már hivatalos, az Európa Tanács parlamenti delegációja november második hetében dől el, erről még nem szavaztunk. Először valószínűleg a pótköltségvetés lesz napirenden, és külön napirendi pontként döntünk a delegációkról. A VMSZ ugyanazokat a helyeket kérte, amelyeket eddig is betöltöttünk, tehát a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezetet, ahol Pék Zoltán volt és marad, illetve az Európa Tanácsot. A járványhelyzet miatt a munka online folytatódik, azaz kevesebb utazással jár. Megtanultunk többfajta platformot használni, egy picit nehéz összehozni, amikor különböző országokból, különböző nyelveken csatlakozunk, de egyre ügyesebb most már mindenki. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének készítem a kisebbségi jelentést, mely már az utolsó fázisában van, és virtuális tényfeltáró látogatást szerveztünk Ukrajnába. Az oktatási minisztériummal, három különböző nemzeti kisebbséggel — orosz, magyar és román —, valamint még egy szervezettel kellett találkoznom. Ez kihívás! Pár óra alatt néhány virtuális, 45 perces, egyórás megbeszélést szervezni, úgy, hogy Ukrajnában sem ideális az internet mindenhol! Az Európa Tanács angolul és franciául dolgozik, ők viszont orosz és ukrán fordítást kértek. Érdekes volt ezt technikailag megszervezni, viszont eljutottunk oda, hogy nem megy a munka rovására ez az egész szituáció.

* Mennyi szabadideje marad így?

— Ha az ember jól beosztja az idejét, mindez összehozható. Van egy pici pluszfeladat is az előző mandátumhoz képest, bár én már akkor is jelen voltam az integrációs bizottság munkájában, elnökhelyettesként, és mivel az előző elnök nem volt túl aktív, igen sűrűn én elnököltem, és végeztem el egyéb feladatait is.

* Ha van szabadideje, mivel tölti? Sok politikustársa például fut...

— Én nem vagyok sportoló- meg futótípus. Este szoktam fülhallgatóval a fülemben 5-6 kilométereket sétálni egészségügyi okokból. Emellett nagyon nagy feladat az, hogy a fiam elsős. Délután vagy este megnézem a házi feladatot, festünk, beszélgetünk, mesélünk.

* A kisfia mennyit ért abból, hogy mi az édesanyja munkája, milyen fontos tisztségeket tölt be, és mennyire jelentős szerepet érdemelt ki a vajdasági magyar politikában, közéletben?

— Már kisgyermekkorában tudta, hogy Belgrádban és a parlamentben dolgozom. Természetesen még nem tudta a különbséget a parlament és a kormány között. Számomra az is érdekes, hogy felismeri a VMSZ-t, tehát az életfára is azt mondja, hogy anya ott dolgozik. Most látta ezt a néhány parlamenti ülést, és nagyon érdekes volt neki, hogy elöl ülök, nem az eddig megszokott helyemen. Persze nem érti ő ezt még hétévesen, annyit tud, hogy anya egy olyan helyen dolgozik, ahol a szabályokat hozzák meg. A rendkívüli helyzet alatt nagyon hiányzott neki az óvoda. Tudta, hogy arra a bizonyos parlamenti ülésre azért megyek, mert megszűnik a rendkívüli állapot. Mindenkinek mondta, hogy az ő anyukája fogja most megszüntetni a rendkívüli állapotot, és alig várta, hogy visszatérhessen az óvodába játszani meg találkozni a barátaival.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..