home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
„Hatalmas lehetőség előtt állunk”
Tóth Tibor
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
„Hatalmas lehetőség előtt állunk”

Kedd este a többi közt Noszán és a sétaerdei helyi közösségben ismertették a Prosperitati Alapítvány pályázatait.

A noszai általános iskolában a megjelenteket Kovács Elvira, a VMSZ noszai helyi szervezetének elnöke köszöntötte, majd Pál Károly, a VMSZ tagja szólt a tanteremben helyet foglaló érdeklődőkhöz. Kiemelte, hogy a találkozó célja a polgárok első kézből való tájékoztatása arról a lehetőségről, amely a gazdasági megkapaszkodást, erősödést segítheti.

— A magyar kormány mindig pozitív példaként említi a vajdasági magyar közösség szerveződését és közösségépítő eredményeit, melyek a VMSZ, illetve a vajdasági magyar emberek érdemei, akik megtalálták a módját annak, hogyan lehet a jelenlegi körülmények között megmaradni ebben az országban. Az elmúlt időszakban a magyar kormány részéről több támogatás érkezett Vajdaságba. A VMSZ szervezésében három évig készült a gazdaságfejlesztési program, melynek eredményeként a magyar kormány úgy döntött, hogy három éven át 50 milliárd forinttal támogatja a vajdasági magyar emberek vállalkozását, gazdasági életét. A pályázáshoz szükséges a kettős állampolgárság, tehát a pályázónak magyar állampolgárnak is kell lennie. Az összeg 40%-a vissza nem térítendő támogatásként lesz kiosztva, 60%-a pedig kedvezményes bankkölcsön formájában. A folyamat elindult, hiszen az első tíz pályázat megjelent. Ezek keretében az 50 milliárd forint 2%-a lesz szétosztva — mondta Pál, majd arra biztatta a noszaiakat, hogy fogjanak össze, és pályázzanak bátran.

Nagy Miklós, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagja az alapítványt mutatta be, és a stratégia kidolgozásáról beszélt. Elmondta, hogy mindannyian hatalmas lehetőség előtt állunk, melyet úgy kell kihasználnunk, hogy három év múlva egy sikertörténetről beszélhessünk.

— Lesznek buktatók és nehézségek, de ha őszintén és pozitív gondolkodással állunk hozzá a program megvalósításához, akkor fel tudunk mutatni eredményeket. Ezeknek köszönhetően pedig lehetőséget nyújtunk a következő generációknak, hogy dolgozzanak, fejlődjenek — mondta Nagy.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a most kiírt tíz pályázat részleteit ismertette. A mostani körben házvásárlásra, vállalkozásfejlesztésre és mezőgazdaság-fejlesztési támogatásra nyerhető pénz. A házvásárlás esetében falusi ingatlanok megvételére nyílik lehetőség, a vállalkozásfejlesztéshez egyéni, mikro- és kisvállalkozások tartoznak. Ezen belül eszközbeszerzésre, szabványok bevezetésére és működtetésére, valamint idegenforgalmi fejlesztésekre lehet pályázni. A mezőgazdaság-fejlesztési támogatások magukban foglalják a fóliasátras növénytermesztéshez szükséges felszerelés beszerzését, tenyészállatok és méhek vásárlását, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzését, mezőgazdasági kultúrák öntözését, az öntözőrendszerekbe való beruházást, valamint többéves ültetvények telepítését.

A pályázatokat március 1-jétől 31-éig lehet beadni, kizárólag személyesen, a területi irodákban. A pályázatokkal kapcsolatban bővebb információ a nyolc térségi irodában (Szabadka, Nagybecskerek, Óbecse, Magyarkanizsa, Temerin, Zenta, Topolya, Zombor) és a www.prosperitati.rs oldalon kapható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..