home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Háromrészes, tavaszi sorozattal jelentkezik Aradról A Hely a Kossuth Rádió műsorán
MTVA
2022.04.26.
LXXVII. évf. 16. szám
Háromrészes, tavaszi sorozattal jelentkezik Aradról A Hely a Kossuth Rádió műsorán

Április 26- án kedden egy sajátos intézmény, a Jelen Ház mutatkozik be a rádióhallgatóknak. Az épület a városközpont közvetlen közelében van, könnyen megközelíthető mind a főtér, mind pedig a Szabadság-szobor felől. A Jelen Házban szerves egységben működik egy vendéglő és egy jól felszerelt közösségi tér, egyebek mellett pedig ott található a Nyugati Jelen című regionális napilap szerkesztősége is. Egyfajta szellemi műhelyként funkcionál, a helyi magyarság fontos találkozóhelye, ahol otthont kapnak kiállítások, könyvbemutatók, és más közösségi rendezvények is.

A műsorban megszólal Böszörményi Zoltán, költő, író a Jelen Ház alapítója, Bege Magdolna főszerkesztő és Csipkár Nándor az intézmény igazgatója

Május 6 -án pénteken az Aradi Kamaraszínházba látogat A Hely csapata. 2007 szeptemberében alakult meg az intézmény, amely az aradi magyar színjátszást élesztette újra a városban,  és betöltötte a közel hatvan éve tátongó űrt: 1948-ban szüntették meg a hivatásos aradi magyar színtársulatot, és ötvenkilenc esztendőn át csak vendégelőadásokat láthatott a közönség.


Fotó: MTVA/A Hely

Kezdetben befogadó színházként működött,  már 2008-ban megszületett első önálló produkciója. Az elmúlt tizenöt évben az Aradi Kamaraszínház szerves része lett a magyar színjátszásnak, 2010-ben elnyerte a Nemzeti Jelentőségű Kulturális Intézmény címet, egyre több előadással szerepel neves romániai, magyarországi és nemzetközi fesztiválokon. Farkas Erika műsorvezető a színház múltjáról és jelenéről Tapasztó Ernő igazgató-rendezővel és Fekete Réka művészeti és produkciós titkárral beszélgetett.

Május 13-án az Aradi Kultúrpalota épületét ismerhetik meg közelebbről a  rádióhallgatók. A Kölcsey Egyesület a 20. század első évében már kitartóan sürgette egy még 1897-ben felvetett javaslatának megvalósítását: egy olyan intézmény felépítését, amely a hangversenyterem mellett méltó otthont nyújtana az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc páratlan ereklyéit felvonultató mauzóleumnak, a régészeti gyűjteménynek, a képtárnak, valamint a könyvtárnak   és olvasóteremnek,  számos ősnyomtatvánnyal, nagy aradi családok hagyatékából értékes kötetekkel és XVI. századbeli francia és latin nyelvű ritkaságokkal.

A szecessziós – historikus épület 1911 és 1913 között készült el. A város főterétől egyetlen utcányira, a Maros-parton található építmény, amely több mint egy évszázaddal ezelőtti feladatát látja el most is: múzeum működik benne, emellett itt koncerteznek a filharmonikusok is.

A műsorban megszólal Fekete Károly a Kölcsey Egyesület alelnöke, Puskel Péter helytörténész és Tokács Máté Mónika könyvtáros. A háromrészes aradi sorozatot Pálfi Balázs szerkesztette.

Adás: Kossuth Rádió 2022.04.26. (kedd); 2022.05. 6. (péntek); 2022.06.13. (péntek) 11.07-11.30;

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..