home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Három szabadkai az Európa-bajnokságon
2021.05.10.
LXXVI. évf. 17. szám
Három szabadkai az Európa-bajnokságon

Három szabadkai résztvevője volt a moszkvai súlyemelő-Európa-bajnokságnak. A +109 kilogrammos kategóriában Kajdocsi Tamás 172 kilogrammos szakítással, 218 kilogrammos lökéssel, 390 kilogrammos összteljesítménnyel a B csoportban a 3., összesítettben pedig a 12. helyet szerezte meg. A tízfős mezőnyben Tamás volt az egyetlen versenyző, aki mind a hat fogását sikeresen teljesítette, valamint szakításban, lökésben és olimpiai biatlonban is országos csúcsot ért el.

— Az idei Eb nagyon jól sikerült, hiszen hat sikeres fogással zártam. Az elmúlt évekhez képest a teljesített súllyal is meg vagyok elégedve, mivel olimpiai biatlonban régen értem már el 390 kg-ot. A 12. hellyel is elégedett vagyok, hiszen nagyon erős mezőny állt össze az orosz fővárosban. Nagyjából azok a versenyzők végeztek az első ötben, akikre számítani lehetett. Néhány éve ugyanazok a súlyemelők kapnak helyet az élcsoportban. Feltűnt két-három új versenyző, a jövőben rájuk is figyelni kell. A moszkvai Eb lett volna az utolsó kvalifikációs verseny Európában az olimpia előtt, ezért mindenki nagyon jó formában érkezett. A vírushelyzet miatt egyes kontinensbajnokságokat töröltek, ezért az Eb-ket nem vették selejtezőként figyelembe. Az eddigi kvalifikációs rendszert megváltoztatták, így ebben a pillanatban még senkinek sem tiszta, hogyan bonyolítják le a selejtezőket. Várjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség döntéseit. Tovább készülök, ahogyan az Eb-re is készültem, és bízom benne, hogy ott lehetek az olimpián — mondta Kajdocsi Tamás, majd hozzátette, hogy az Eb előtt már pódiumra lépett, és meg is nyerte a tartományi felnőttbajnokságot, de a Spartacus egy forduló után az országos csapatbajnokságot is vezeti.


Kajdocsi Tamás, Rozsnyik Ervin, Kajdocsi Tivadar és prof. dr. Vladan Mihajlović, az Európai Súlyemelő-szövetség új főtitkára

Kajdocsi Tivadar ugyanebben a kategóriában 142 kilót szakított, 190 kilót lökött, összetettben pedig 332 kilót ért el, ami a B csoportban a 8., összesítettben pedig a 17. helyhez volt elegendő.

— Az Eb-re öcsémmel, Tamással együtt készültem. Saját eredményemmel nem vagyok teljes mértékben elégedett, egy kicsit többre számítottam. A vártnál gyengébb szereplés annak tudható be, hogy a verseny előtt két héttel hátsérülést szenvedtem, ami egy kissé visszavett a teljesítményemből, de ettől függetlenül megpróbáltam maximálisan helytállni. Szakításban 142 kilóval kezdtem, és ezen a súlyon is maradtam, lökésben pedig 180 kilón kezdtem, majd elsőre nem sikerült a 190 kg, másodikra azonban már legyőztem a súlyt — mondta Tivadar, aki Tamással együtt készül az országos felnőttbajnokságra és a csapatbajnokság utolsó két fordulójára.


Kajdocsi Tamás

A Kajdocsi testvéreket Rozsnyik Ervin vezette, akinek edzőként ez volt az első nagy versenye.

— Ha a tervezettek szerint tavaly rendezték volna az Eb-t, akkor versenyzőként vettem volna részt rajta, mert a formám olyan volt, hogy rendesen helyt tudtam volna állni. Ahogy az edzői munka megindult, és a Spartacusba egyre több fiatal jelentkezett, teljes erőm az ő felkészítésükre ment rá. Saját edzéseimre nem igazán tudtam összpontosítani, így az eredményeim sem voltak a legjobbak. Tájékoztattam a szövetségi kapitányt, Zoran Pantelićet, hogy a formám nem megfelelő, és szeretném átadni a helyem valaki másnak. Majd a szövetségi kapitány felkért, hogy mint a legsikeresebb szerbiai klub edzője, utazzak ki Tamásékkal a kontinenstornára. A Kajdocsi fivérek szereplésével elégedett vagyok, Tamás három új országos csúcsot döntött, hat sikeres gyakorlatot mutatott be, és 2017 után újra elérte a 390 kg-os összesített eredményt. Tivadarnak a felkészülés nem sikerült a legjobban, ennek tükrében az ő szereplése egyáltalán nem rossz. Nem emelte meg élete legjobbját, viszont a hátsérülést és a nehezebb felkészülést figyelembe véve szépen helytállt. A szövetségből mindenki elégedett a fellépésünkkel, úgyhogy pozitívnak tartom a szereplésünket. Szerbia még soha ennyi versenyzővel nem utazott egy Eb-re. Sokan felfigyeltek az ürögi Radmila Zagorac eredményére, ő a saját súlycsoportjában a 7. helyen végzett — mondta Rozsnyik.

Az Európa-bajnokságon szupernehézsúlyban soha nem látott erősségű mezőny lépett színre. A grúz Lasha Talakadze megvédte Eb-címét, de a mezőny erősségéről mindent elmond, hogy az örmény Gor Minaszjan hiába szakított 216 kg-ot — ez néhány éve még világcsúcsnak számított —, az idén ezzel az eredménnyel mégsem nyert Európa-bajnoki címet. Szerbia jelentős sportdiplomáciai sikert könyvelhetett el Moszkvában, miután prof. dr. Vladan Mihajlovićot az Európai Súlyemelő-szövetség főtitkárává választották.

Kajdocsi Tivadar

A súlyemelés egyre népszerűbb az országban, a Spartacusban jelenleg negyven versenyző edz, amire már nagyon régóta nem volt példa. Hajdújáráson, Haskó Tibor felügyeletével, tízen edzenek, Szabadkán pedig harmincan látogatják rendszeresen az edzéseket, velük Nagy Csongor, Kiss Ferenc és Andrija Anika foglalkozik, Rozsnyik a férfi- és a női felnőttcsapat munkáját irányítja.

— Női csapattal tavaly vettünk részt először a ligában, és a végén bronzérmesek lettünk, most azonban már ezüstérmes helyen állunk. A súlyemelés Szabadkán tömeges, és ebből a tömegből kellene felnevelnünk azokat a fiatalokat, akik néhány év múlva országos szinten és a válogatottban is meghatározó szerepet tölthetnek be. Hamarosan megkezdjük a nyári alapozást, két edzőtábort terveztünk be, augusztus végén megrendezzük a Szabadka Kupát, az országos felnőttbajnokságot és a Gála Kupát. A férfifelnőttcsapatnak meg kell védenie országos csapatbajnoki címét, a lányokkal kapcsolatban pedig remélem, elhozzuk a 2. helyet. Tamásra az év vége felé egész biztos vár még egy nemzetközi verseny — vagy a vb, vagy az egyetemista-vb. Saját pályafutásomat illetően elmondhatom, hogy a tartományi bajnokságon húsz versenyzőt edzőként irányítottam, majd átöltöztem, és én is pódiumra léptem, ami hosszú távon nem tartható. A jövőben az edzői munkára fókuszálok, ebben képzem magam, ez az út vár rám — mondta Rozsnyik.

Szabadka városa 20%-kal csökkentette a sportkluboknak nyújtott támogatását, ami a súlyemelőket is érzékenyen érintette.

— A csökkentés érthető, számítottunk rá, így terveztük az évet. 2021-et valahogy megoldjuk, és reménykedünk abban, hogy a támogatási összeg a következő évben eléri a korábbi szintet, vagy akár meg is haladja. Költségeink növekedtek, hiszen rengeteg új sportolónk van, akit versenyre kell szállítanunk, illetve akinek új felszerelést kell vásárolnunk. Szükségünk lenne még támogatásra — fogalmazott Rozsnyik.

A súlyemelés iránt érdeklődők minden munkanapon 9 és 13, valamint 17 és 22 óra között jelentkezhetnek a klubban, a Jadran épületének pincerészében.


A Szerbiai és a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..