home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Három pontra a dobogótól
Tóth Tibor
2024.02.09.
LXXIX. évf. 6. szám
Három pontra a dobogótól

A TSC Magyarkanizsa labdarúgónői a 4. helyen zárták a Szuperliga őszi idényét. A csapat sokáig a táblázat 3. helyén állt, ám az utolsó három fordulóban pont nélkül maradt, így a Spartacus d. o. o. megelőzte a magyarkanizsai együttest.

Tizenegy forduló alatt 14 pontot szereztek a lányok, és ez még több is lehet, mert két találkozó — a bajnok Spartacus és a Spartacus d. o. o. csapata ellen — még óvás alatt áll.

— A nyáron a keret több mint fele távozott, és teljesen új csapatot kellett alakítanunk. Több játékos augusztusban, egy héttel a bajnokság kezdete előtt csatlakozott hozzánk. Az első bajnoki mérkőzésen egy kicsit még botladoztunk, és döntetlent értünk el a Spartacus d. o. o. csapata ellen, majd nyertünk Nišben, és az újvidéki Vojvodinát is legyőztük, habár még ekkor sem játszottunk valami fényesen. Ezután egyre inkább belendült a csapat, a Slogával idegenben döntetlent játszottunk, a Radnički ellen Kragujevacon nyertünk, és állandósítottuk helyünket a képzeletbeli dobogó harmadik fokán. Az utolsó három fordulóban sajnos vereséget szenvedtünk, habár két mérkőzésen jó teljesítményt nyújtottunk, viszont a szerencse nem állt mellénk. A csapatnak nem tettek jót a két-három hetes válogatottszünetek, mire felvettük a ritmust, és játékba lendültünk, újra néhány mérkőzésmentes hét következett. Az utolsó három fordulóban már nem én ültem a kispadon, hosszas gondolkodás után ugyanis elfogadtam a magyar NB I.-es, szegedi Szent Mihály csapatának felkérését. Távozásom minden bizonnyal közrejátszott abban, hogy az utolsó három körben pont nélkül maradtunk, hiszen a klub történetében még sosem fordult elő, hogy ne én üljek a korábbi Metalmania, majd a TSC Magyarkanizsa kispadján — mondta Vajda Fángyó, a TSC Magyarkanizsa eddigi vezetőedzője, aki az ősszel egy győzelmet, egy döntetlent és két vereséget könyvelhetett el a sérülések és betegségek sújtotta szegedi csapattal.


Az új igazolások 

Fángyó nem került teljesen idegen közegbe, négy korábbi játékosa (Balázs Bettina, Milana Knežević, Ivana Trbojević, Jovanović Andrijana) ugyanis egy ideje már a Szent Mihályt erősíti, a téli átigazolási időszakban pedig Lena Marjanović is csatlakozott a vajdasági különítményhez. A felkészülés a várt ütemben halad, a közelmúltban megnyerték az NB I.-es csapatok számára szervezett teremtornát, a tavaszi idényben pedig legalább a 7. hely megszerzését tűzték ki célul.

A felnőttcsapat mellett a TSC Magyarkanizsa két utánpótláscsapattal vágott neki a 2023/24-es idénynek. Csizmár Zsolt az U15-ös csapatot vezette a Vajdasági Fejlesztési Ligában, és az utolsó fordulóban az U17-es csapat kispadjára is leült.

— Rendkívül csalódott vagyok a 15 éven aluli csapat őszi szereplésével kapcsolatban. A lányokat több mint két évig készítettük fel erre az idényre. A játékosok nagy része a Futball 7-es bajnokságban kezdte pályafutását, ahol a fiúk alkotta csapatok között eljutottunk a döntőtornára, és ott az 5. helyen végeztünk. Tavaly ugyanezek a lányok a Futball 9-es bajnokságban játszottak, és a fiúk között ott is az 5. helyen zárták az idényt. Az eddigi legjobb nyári alapozást végeztük el, a lányok minőségi edzéseken vettek részt, a munkához való hozzáállásuk példaértékű volt. Erőnlétileg, technikailag és taktikailag is nagyon jól festett a csapat, így jogosan tekintettünk önbizalommal a bajnokság elé, ahol a felsőházi rájátszásba jutást tűztük ki célul. Elkezdődött a pontvadászat, mi pedig sorban kaptuk a pofonokat. Nem tudtam rájönni, mi történik azokkal a lányokkal, akik hét közben rendszeresen és keményen edzettek, a soros ellenfélből alaposan felkészültek, az eredmények azonban elmaradtak. Leültem a lányokkal, négyszemközt is beszélgettem velük, de a mérkőzéseken nem tudtunk A pontból B-be jutni. A 6. forduló környékén néhány mérkőzést a tervek szerint hoztunk le, majd ismét mélyzuhanás következett. Egyetlen játékos kivételével, aki még augusztusban sérült meg, minden mérkőzésen a legerősebb csapattal futottunk ki a pályára, mégsem tudtunk előrelépni. A kudarcként felérő 8. hellyel zártuk az őszt, ami messze a leggyengébb eredmény, amióta a nőifoci-sulit vezetem a klubban. Az U15-ös csapatból többen az U17-es csapatban is játszanak, és ugyanezek a lányok egy sokkal erősebb bajnokságban, kiváló csapatok ellen, jobb teljesítményt nyújtottak. A zimonyi Slogával játszott és az azt megnyert meccsen a 15 éven aluli csapatban csapnivaló teljesítményt nyújtott lányok egy korosztállyal feljebb kiválóan szerepeltek — értékelt Csizmár Zsolt, aki a tavasszal az alsóházban induló U15-ös csapat mellett a legmagasabb osztályban szereplő serdülőket is vezeti.


A székesfehérvári teremtornán győztes TSC Magyarkanizsa csapata (Fotók: Facebook.com/zfktsc)

A 17 éven aluli csapat február 10-én Szegeden vendégeskedik, a 15 évnél fiatalabbak pedig 21-én Újpesten lépnek pályára felkészülési mérkőzésen.

A felnőttcsapat kisebb átalakuláson esett át a téli szünetben. A már említett Vajda Fángyó és Lena Marjanović mellett Vanja Krivokapić (Sloga) és Dejana Magovčević (Prave Dame) is távozott a klubból, az érkezők listáján pedig Milica Bosnić (Spartacus d. o. o.), Vanja Jović (Prave Dame), Ana Grujić és Svetlana Bečić (mindketten Breznica) neve szerepel. A csapat új edzője Milomir Kovačević, aki a Slogától érkezett Magyarkanizsára. A felkészülési mérkőzések sorozatát február 11-én a Csepel elleni hazai mérkőzéssel kezdik a lányok, majd három nappal később a temesvári Politehnicát, 17-én a Budaörsöt látják vendégül, zárásként pedig február 24-én Szekszárdon vendégszerepelnek.

Kazi Zsolt, a TSC Magyarkanizsa elnöke kiemelte, hogy a válogatottszünetek nem könnyítették meg a csapat dolgát, hiszen a második után a lányok, a Mašinac elleni győzelmet követően, sorozatban három vereséget szenvedtek.

— Még a 4. helyen állunk, de úgy gondolom, nem sok esélyünk van a felsőházban maradni, mert az alapszakaszból hátramaradt három fordulóban előbb Kragujevacon vendégszerepelünk, majd az ország két legjobb csapatával, a Spartacus és a Crvena zvezda együttesével mérkőzünk. A helyzet abban az esetben változhat, ha az óvás alatt lévő mérkőzéseken megkapjuk a pontokat. Ha az alsóházba kerülünk, akkor egyértelmű célunk a biztos bennmaradás. A serdülőcsapatunk egy győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel a 4. helyen áll. Kiemelném a Spartacus elleni 3:2-re elveszített mérkőzést, ahol az őszi bajnok méltó ellenfelének bizonyultunk, valamint említést érdemel a felnőttek között is szereplő, a serdülőknél csapatkapitány Milica Vešić is, aki a csapat 8 góljából 7-et szerzett. Pionírcsapatunknak egy-két rosszul sikerült idegenbeli mérkőzés miatt sajnos nem sikerült a felsőházba jutnia. Több lány a 17 és a 15 éven aluli csapatban is szerepel, vagyis gyakran egy hétvégén két mérkőzést kell játszaniuk, ami igencsak megterhelő — mondta Kazi Zsolt.

Az alapításától kezdve a csapatban játszó Kovács Izabella a Spartacus ellen a bírói ráadásban 1:0-ra elveszített szabadkai mérkőzést emelte ki, hiszen korábban sosem álltak ilyen közel a pontszerzéshez a bajnokcsapat ellen, valamint a Crvena zvezda elleni találkozót, ahol a vereség ellenére három gólt lőttek. A válogatottszünet után a csapat a nyerhetőnek vélt mérkőzéseket elveszítette, így a 4. helyen áll, mellyel meg kell elégednie. Izabella szerint a felsőházba jutás nehéz lesz, mivel a 3., a 4. és az 5. helyezett csapat között néhány pont a különbség, és a hátralévő három mérkőzés közül csak a Radnički elleni nyerhető. Ennek ellenére bízik abban, hogy legalább a 4. hely meglesz, ami felsőházi rájátszást hozna a csapat számára.

A szuperligás pontvadászat március 9-én folytatódik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..