home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Három kvóta már a zsebben
Tóth Tibor
2024.01.19.
LXXIX. évf. 3. szám
Három kvóta már a zsebben

2023 bővelkedett birkózóeseményekben, hiszen Zágrábban Eb-t, Belgrádban világbajnokságot rendeztek, a korosztályos kontinensviadalokon megszülettek a Vajdasági Birkózóakadémia első nemzetközi érmei, a birkózóiskolák sora pedig egyre bővül. Minderről és az idei évi tervekről Bálint Zoltánnal, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetőjével, a Szerbiai Birkózószövetség közgyűlésének elnökével beszélgettem.

— 2023 a siker éve volt, hiszen a szerbiai birkózók az Európa-bajnokságon négy, a világbajnokságon öt érmet nyertek — kezdte a beszélgetést Bálint Zoltán. — Zágrábból a négy érem ellenére keserű szájízzel tértünk haza, Nemes Viktor ugyanis az utolsó 6 másodpercben veszítette el a döntőt, amit neki és nekünk is nehéz volt megemészteni. Az Eb-arany hiányzik a gyűjteményéből, de reméljük, a közeljövőben lesz még lehetősége Eb-t nyerni. A belgrádi világbajnokságon újra történelmet írtunk, hiszen az Egyesült Államokban nevelkedett és ott élő Stevan Mićić révén megszületett Szerbia első, szabadfogásban elért világbajnoki címe. Már azt is óriási sikerként és a birkózószövetség munkájának elismeréseként könyveltük el, hogy Belgrád két egymást követő évben megkapta a világbajnokság szervezésének jogát. Korábban egyik város sem büszkélkedhetett ezzel.  


Bálint Zoltán

* Hosszú idő után az első nemzetközi világversenyt 2002-ben szervezték meg az országban. A Szabadkán tartott junior-Eb-n a Svájcban élő Korica Ákos és az akadémián edzősködő Frísz Krisztián is érmet nyert. Azóta Szerbia egyre több birkózó-világversenynek a házigazdája.

— Attól függetlenül, hogy a birkózás a sportminisztérium rangsorában az első kategóriás sportágak között szerepel, mindez a pénzügyi támogatásunkon nem látszik. Tavaly 42 millió dináros támogatást kaptunk, mely gyakorlatilag a felnőttválogatott éves költségeinek fedezésére sem elég. A versenyzők évente 200-250 napot edzőtáborokban tartózkodnak, de nemcsak azt a 6-7 birkózót kell elutaztatni, aki az országot képviseli a versenyeken, hanem edzőpartnereket is kell vinni, és a feltörekvő fiataloknak is lehetőséget kell nyújtani, így egy-egy edzőtáborba általában 20-22 személy utazik. Sikeres versenyszervezés által, mint amilyen a tavalyi és a tavalyelőtti világbajnokság is volt, bevételhez jutunk, melyből az edzőtáborokat pénzelni tudjuk. A birkózószövetség az egyetlen, mely a klubokat jelentős támogatásban részesíti. Az elmúlt évben összesen 24 birkózóegyesületnek nyújtottunk anyagi támogatást 800 000, 1 és 2 millió dinár értékben. Amíg hét-nyolc éve 20-22 egyesület vett részt a megmérettetéseken, addig tavaly több mint 40 birkózóklub versenyzője szerzett pontot az országos és a regionális tornákon. A birkózás nemcsak a szőnyegen, hanem a sportturizmus területén is kiváló eredményeket mutathat fel, hiszen a vb alatt Belgrád 12-14 000 vendégéjszakát könyvelhetett el, emellett a vb eseményeit egy hét alatt összesen több mint 22 000-en követték figyelemmel, ez birkózásban tekintélyes nézőszámnak számít.

* Nyolc-kilenc év szünet után Szerbia 2022-ben nyert újra érmet korosztályos világversenyen, a nagy áttörés azonban a tavalyi évben történt, amikor a birkózók négy éremmel örvendeztették meg a sportág szerelmeseit.

— A négy érem mellett két mérkőzésünk volt a bronzéremért, ami azt mutatja, hogy ott állunk a siker kapujában. Külön öröm számomra, hogy két érem az akadémia növendékeinek nevéhez fűződik. Az első érmet Nagy Fanni nyerte, aki az U23-as Eb-n a 3. helyet szerezte meg, Újhelyi Evelin pedig az U17-es, azaz kadét-Eb-n állhatott a dobogó harmadik fokára, a világbajnokságon pedig az 5. helyen végzett. A lányok harmadik bronzérmét Maša Perović nyerte, a fiúk közül pedig a nagybecskereki Stefan Kojić állhatott dobogóra. A Balkán-bajnokságon két aranyat, két ezüstöt és négy bronzot nyertek az akadémia növendékei, Losonc Szabolcs pedig 5. lett az U23-as Eb-n. Az eredmények azt mutatják, jó irányba haladunk. A Magyar Birkózószövetség volt az első, mely az Egy szőnyegen, egy nyelven! című program által megnyitotta kapuit a határon túl élő magyar állampolgárságú birkózók előtt. Akadémiánk tagjai több mint húsz érmet nyertek a magyar országos bajnokságokon, többen bajnoki címet szereztek.


A Vajdasági Birkózóakadémia épülete

* Tíz településen birkózóiskolát indítottak. A sort Martonos nyitotta, a közelmúltban pedig Magyarcsernyén kezdte meg munkáját a legújabb iskola.

— Az elvándorlás rányomta bélyegét a birkózásra, a vajdasági magyarság talán legsikeresebb sportágára is. Ahhoz, hogy az akadémiát három, öt vagy tíz év múlva fel tudjuk tölteni tehetséges gyerekekkel, egy új programot kellett elindítanunk, azaz birkózóiskolákat kellett létrehozunk. Az első iskola Martonoson indult, majd Kishegyes, Bácsfeketehegy, Kispiac, Zentagunaras, Csantavér, Csonoplya, Pacsér, Bácskossuthfalva és Magyarcsernye következett. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mindegyik iskola a megnyitás óta működik, összesen 300 gyerek próbálta ki a birkózást, közülük 220—250 rendszeresen, heti két-három alkalommal jár edzésre. Véleményünk szerint mindenhol vannak tehetségek, csak meg kell őket találni. Ehhez azonban megfelelő feltételeket kell teremtenünk. Keressük azokat a közösségeket és iskolákat, amelyek szívesen látnak és befogadnak bennünket, illetve a későbbiekben egy sportegyesület megalapításában is részt vennének. Célunk, hogy a gyerekekből versenyzők váljanak, még annak tudatában is, hogy nem lehet mindenkiből világbajnok. A gyerek a versenyzés által önbizalmat szerez, az edzésprogramot elvégezve fizikailag megerősödik, a kiváló fizikai állapot pedig a mentális erő növelését eredményezi. Teremsport révén az iskolákra nagy szükségünk van, viszont tornatermeket nem tudunk építtetni. Vajdaságot járva több, nagyon jól felszerelt tornatermet láttam, de anyagi eszközök hiányában ezek a termek nincsenek megtöltve tartalommal. Mi ezt az űrt igyekszünk pótolni. A birkózószőnyegekről, a szerelésről és az edzőkről is mi gondoskodunk. Az iskolákban dolgozó testnevelő tanároknak képzési lehetőséget nyújtunk, szeretnénk, ha megismernék a birkózás csínját-bínját. A szabadkai edzőképző főiskolára 9-en iratkoztak be, közöttük jelenlegi és korábbi birkózók is. Örvendetes, hogy nők is vannak köztük. Az egész országban egyetlen női birkózóedző dolgozik, úgyhogy a női edzők képzésére nagy hangsúlyt kell helyeznünk. Az akadémián szervezett karácsonyi ünnepségen részt vett 284 gyerekből 67 kislány volt, tehát a lányok is érdeklődnek a sportág iránt.

* Hol nyitnak birkózóiskolát 2024-ben?

— A tavasszal Magyarittabén, Szerbcsernyén, Tornyoson és Palicson tervezünk birkózóiskolát nyitni. Utána jönnek a legnagyobb falatok, azaz nagyobb központjaink, mint amilyen Szabadka, Óbecse és Topolya, de a legtávolabbi pontokra, Székelykevére és Torontálvásárhelyre is szeretnénk eljutni. Terveink megvalósulása esetén 20-25 birkózóiskolát működtetünk majd, de addig is keressük a forrásokat az iskolai rendszer működésének támogatására. Hatalmas összegről van szó, de nincs az a pénz, amelyet a fiatalok ne érdemelnének meg. Ha a sportnak köszönhetően fizikailag és szellemileg is egészséges gyerekeket nevelünk, akkor ezzel a jövőt építjük.

* Az idei év legnagyobb eseménye a párizsi nyári olimpia. Hány szerbiai birkózó juthat ki a francia fővárosba, mennyi érmet várnak a szövetségben?

— Jelen pillanatban három kvótánk van: Mićić és Cabolov szabadfogásban, a legutóbbi vb-n bronzérmes Nemes Máté pedig kötöttfogásban szerzett indulási jogot az országnak. Még két-három kvótára számítunk. A versenyzők decemberben spanyolországi magaslati edzőtáborban vettek részt, melyet a zágrábi ranglistaverseny követett, majd a csapat a horvátországi Porečba utazik edzőtáborba. Szokatlanul korán, már február 12-én kezdődik a bukaresti Európa-bajnokság, utána pedig Isztambulban és Bakuban olimpiai selejtezőt rendeznek. Az európai selejtezőről a döntősök, a világselejtezőről az első három helyezett jut ki Párizsba. Bízunk Nemes Viktorban, hogy sikerül kivívnia az olimpiai szereplés jogát, de Tibilov is ott lehet, ha lefogy 60 kilóra, és kedvező sorsolás esetén Kadzsaja is szerezhet indulási jogot. A napokban az orosz Komarovot honosítottuk, aki kétszeres U23-as világbajnok, és a világbajnok Losonci Dávid egyik edzőpartnere. Talán ő is esélyes a kvótaszerzésre. Párizsban már egy éremmel boldogak lennénk, hiszen birkózóink Rió óta nem tértek haza érem nélkül az olimpiáról. Ha jól kijön a lépés, akár három érmet is szerezhetünk, de legalább egyben nagyon bízunk.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..