home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Három csapattal a bajnokságba
Tóth Tibor
2021.03.25.
LXXVI. évf. 11. szám
Három csapattal a bajnokságba

A Kanizsa Kézilabdaklub három korosztályos csapatot indított az elmúlt, 2019/2020-as idényben a Vajdasági Kézilabda-szövetség által szervezett bajnokságokban. Mindkét fiúcsapat két, a lányok egy fordulón voltak túl, amikor a vírushelyzet miatt a bajnokság és az edzések is megszakadtak. Az idei szezon már tart, a 12 és a 14 éven aluli fiúk már több tornát lejátszottak, a 12 éven aluli lányok pedig a mögöttünk álló hétvégén kezdték a pontvadászatot.

— Nem volt egyszerű egyben tartani a csapatot a félbeszakadt idény után, amikor bizonyos ideig dolgozni sem volt lehetőségünk. Végül csak sikerült megtartani a gyerekeket, amiben nagy szerepük volt a klubban dolgozó edzőknek, háttérmunkásoknak, szülőknek. A karanténidőszak alatt a világháló segítségét vettük igénybe, csoportokat alakítottunk, ahol az edzők speciális edzésprogramokat küldtek a gyerekek részére, és a számonkérés is az internet által történt. A vírushelyzet csendesedése után újra megkezdhettük a munkát, a szabadtéri pályán gyakoroltunk, a sportcsarnokot szeptember eleje óta használjuk. A 2020/21-es idényben nem indítottunk lánycsapatot, így a 12 és 14 éven aluli fiúkkal vágtunk neki a bajnokságnak. Szeptemberben toborzót hirdettünk, melyre tizenhat lány jelentkezett, akik már a kezdőcsoportban bontogatták szárnyaikat, így januártól U12-es lánycsapatot is indíthattunk. Örömünkre szolgál, hogy a létszámot tudtuk emelni, és a ligába benevezett csapataink számát is megtartottuk — mondta Ivković Ádám, a Kanizsa Kézilabdaklub elnöke.


A legkisebbek és a 12 éven aluli lánycsapat a kedd esti edzésen (a szerző felvétele)

A 12 éven aluli fiúcsapat Urbán Ottó vezetésével az ősszel az adai együttes mögött, a 2. helyen végzett a korosztályos bajnokságban, és ezzel a magyarkanizsaiak feljutottak a Szuperligába. A fiúk három fordulót már lejátszottak, pontot is szereztek. A 10—11 éves játékosok számára ez az idény ugródeszka, hiszen ők a következő idényben is ebben a korosztályban játszhatnak, így az idén főleg a tapasztalatszerzés a cél. A 14 éven aluli fiúcsapat Ivković Balázs vezetésével a harmadik helyen zárta az őszt, ők az alsóházban folytatták tovább a versengést, ahol a tavasszal két győzelem és két vereség a mérleg. A lányok a mögöttünk álló hétvégén egy öt csapatot számláló csoportban kezdték a bajnokságot. A csapatokkal szemben az idén nincsenek különösebb elvárások, a tisztes helytállás az egyetlen cél, a következő idényben azonban mindkét fiúcsapatot a Szuperligában, azon belül pedig a középmezőnyben szeretné látni a vezetőség.

A kezdőcsoportban 28-30 lány és fiú pattogtatja a labdát, ők heti két alkalommal Ivković Balázs és Kovács Angéla irányításával készülnek a Gyógyfürdő sportcsarnokában.

— Mindig is nagy hangsúlyt helyeztünk a toborzásra. Az előző idényben gyakran jelen voltunk a médiában, az iskolákban, az oviscsoportoknak bemutatóórákat tartottunk. Közülük már akkor többen jelezték, hogy csatlakoznának és csatlakoztak is hozzánk. A kiscsoporttal kéthetente gyakoroljuk a szivacskézilabdát is. Fejlődő fázisban van a kézilabda ezen ága, Zentán és Adán intenzíven foglalkoznak vele. Jó lenne a szivacskézilabdát valamilyen formába önteni, ebben mi is partnerek lennénk. Február elején részt vettünk egy tornán, az elmúlt év vége felé pedig mi is szerveztünk egyet. Igaz, hogy stabil az anyagi hátterünk, de nehézségek így is előfordulnak. Nem könnyű megszervezni a tornákra való utazást, a terembérlet is felemészt bizonyos összeget. Fő támogatónk Magyarkanizsa Önkormányzata, nélküle nem tudnánk működni, de sokat köszönhetünk több helyi vállalkozónak, aki időnként támogat bennünket, és óriási szerepük van a szülőknek is, akik nélkül ugyancsak nagyon nehéz helyzetben találnánk magunkat. Fontos, hogy minden gyereknek játéklehetőséget adjunk, sportoljanak, közösségben legyenek, hiszen az egészséges életmódra való nevelés mellett a gyerekeknek közösségbe is kell tartozniuk — emelte ki az elnök.


A 14 és a 12 éven aluli fiúcsapat (a Kanizsa Kézilabdaklub felvétele)

A Kanizsa Kézilabdaklub kiváló kapcsolatot ápol a környékbeli egyesületekkel, a legszorosabb együttműködés az adai Halász József női- és a Potisje Pletex férfi-kézilabdaklubbal valósul meg. Az adai egyesületek a 16 éven aluliak között is indítottak csapatokat, ami a magyarkanizsai klubra nézve is kedvező.

— Az általános iskolát befejező játékosaink egy része külföldre megy középiskolába, a többiek itthon maradnak, de Magyarkanizsa környékén sosem marad annyi gyerek, hogy egy 16 éven aluli lány- vagy fiúcsapattal nevezzünk a bajnokságba. Adán viszont van erre lehetőség, és több magyarkanizsai kézilabdázó az adai csapatokban folytatja pályafutását. Az utazás megoldott, a szülők előtt le a kalappal. Adán sokkal keményebb munka folyik, gazdagabb hagyományokkal bír a sportág, gyerekeink szépen tudnak fejlődni tovább — mondta Ádám.

Több magyarkanizsai játékosra külföldi akadémiák és egyesületek is felfigyeltek. Apró Botond néhány éve a veszprémi akadémiára került, két korosztályos csapatban játszik, nemzetközi tornákra járt, amíg a helyzet mindezt lehetővé tette. Urbán Tamás a Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA) folytatja pályafutását, a lányok közül pedig Bödő Panna a Ferencváros akadémiájára került. Mellettük a Kanizsa Kézilabdaklub több korábbi játékosa a MOL-Pick Szeged utánpótláscsapataiban szerepel.

A kedd esti edzésen a legkisebbek ismerkedtek a sportággal, két csoportban labdát vezettek, különféle játékos feladatokat végeztek, kapura dobtak.

— A gyerekek rendkívül lelkesek. A vegyes csoportban fiúk és lányok is edzenek, akik tudásban és korban is eltérnek egymástól. Nagyon várják az edzéseket, vidáman érkeznek, és vidáman is mennek haza a foglalkozás után. Bízunk benne, hogy hamarosan visszatérhetünk az iskolába, és akkor még jobban szétválaszthatjuk a csoportot, nagyobb figyelmet szentelhetünk minden gyereknek. Ennél a korosztálynál nagyon fontos a hibajavítás és a magyarázat. A nehéz helyzet ellenére az idén tíz gyermekkel bővültünk, aminek nagyon örülünk. A legkisebbek koordinációs gyakorlatokat végeznek, az első az ügyességfejlesztés és a motoros képességek, a futás és az ugrás kialakítása, a törzserő fejlesztése. A legkisebbekkel minikézilabdázni járunk. A kézilabda ezen válfajában kevesebb gyerek tartózkodik egyidejűleg a szokványosnál jóval kisebb pályán, valamint a labda és a kapu is kisebb — mondta Ivković Balázs, aki Kovács Angélával a legkisebbeket tanítja a sportág alapjaira, emellett Balázs a 14 éven aluli fiúcsapatot is vezeti.

— Ötvenszázalékos a teljesítményünk, hiszen két mérkőzést megnyertünk, kettőt pedig elveszítettünk. A játékkal elégedett vagyok, úgy érzem, jó úton haladunk. Szeretnénk bejutni az alsóházi döntőbe, és ott egy dobogós helyezést elérni. A mezőnyben a nagyobb merítési lehetőséggel bíró csapatok a legerősebbek. Mi még gyerekcipőben vagyunk e tekintetben, de dolgozunk, és bízunk benne, hogy előbb-utóbb utolérjük őket — vélekedett Balázs.

A bajnokság javában zajlik, a magyarkanizsai klub csapataira hétről hétre újabb kihívás vár. A gyerekek lelkesek, bizakodóak, csak azt sajnálják, hogy a járványügyi intézkedések miatt mérkőzéseiket egyelőre közönség nélkül kell játszaniuk.

Zajlik az edzés (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..