home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Három Torda együtt ünnepelt
Kónya-Kovács Otília
2013.03.27.
LXVIII. évf. 13. szám
Három Torda együtt ünnepelt

Az idei Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat január 19-én kezdődött és március 16-án zárult. Az esemény hétről hétre új és hagyományos tartalmakkal gazdagította a tordai téli hétköznapokat. Annak már idestova 11 éve, hogy Torontáltorda testvértelepülési kapcsolatot alakított ki a magyarországi Bihartordával és a romániai Aranyostordával, és azóta hagyománnyá vált, hogy a rendezvényt Torda-esttel zárják.

Így történt ez az idén is, de a házigazdákon, meg a két testvértelepülés műkedvelőin kívül vendégfellépők érkeztek Udvarnokról és Csókáról is.

Délután az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékezve a művelődési otthon előtti kopjafánál koszorúztak. A nap folyamán az együttműködés és az összetartozás jeléül platánfát ültettek el, az est előtt pedig süteményversenyt rendeztek a művelődési egyesület klubhelyiségében, amelyre mintegy 20 fajta süteményt készítettek a szorgos kezű asszonyok.

A záró ünnepség keretében Dobai János, a helyi közösség tanácselnöke köszöntőjében kiemelte, nagy öröm számára, hogy ezúttal is együtt ünnepelhet a három Torda.

— A közösségépítés, az összefogás az, amely nekünk erőt, hitet, kitartást ad ahhoz, hogy megmaradjunk a szülőföldünkön, megmaradjunk a szórványban is, habár néha keményen küzdenünk kell érte, de igyekszünk ezt a kis közösséget megtartani és fejleszteni — mondta Dobai János.

A Tordai Művelődési Napok zárórendezvényén Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke mondott beszédet.

— Nemcsak az Önök számára ünnep a Tordai Művelődési Napok, hanem az egész vajdasági magyar közösség számára is, s azt bizonyítja, hogy itt Bánátban, egy ilyen kis faluban is lehet tartalmas programokat szervezni, olyanokat, amelyekre kimozdulnak otthonról az emberek, és lehet perspektívát fölmutatni. Torda ebben a tekintetben is kimagasló teljesítményt nyújt — jegyezte meg Pásztor István.

Az ünnepségen a két testvértelepülés képviselője, Lucian Nemes, Aranyostorda alpolgármestere, illetve Varga Imre, Bihartorda alpolgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..