home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Három Nap Tábor
Tóth Tibor
2022.07.26.
LXXVII. évf. 29. szám
Három Nap Tábor

A királyhalmi Homokszem Civil Szervezet második alkalommal szervezte meg a Három Nap Tábor elnevezésű, hagyományőrző rendezvényét, melyen több mint negyven hajdújárási, kispiaci, horgosi, szabadkai és helybeli, öt és tizenhárom év közötti gyermek vett részt. Ottjártunkkor a jelenlévők egy része a gölöncsérezéssel és a korongozással ismerkedett Ózsvár Péter vezetésével, a többiek pedig gyöngyöt fűztek, és az előző nap elkezdett plakátot fejezték be.

A gyerekek a tábor nyitónapján Erdélyi Olíviával vesszőt fontak és szappant készítettek, Ledenyák Leával néptáncoltak, népi énekeket tanultak, és különféle népi játékokat próbáltak ki, Mészáros Attilával pedig pónira pattantak, és néhány kört tettek a kultúrotthon melletti parkban. A folytatásban Nagy István a tűzzománc ékszer készítésének rejtelmeibe avatta be őket, majd a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos plakátokat gyártottak, valamint a Magyarkanizsai Íjászkör foglalkozása is várt rájuk. A harmadik napon a gölöncsérezés és a korongozás után a táborozók félórás séta keretében megismerkedtek Királyhalom történetével, majd zárásként Szécsi Zsolttal és Csányi Tamarával néptáncot, népi játékokat és dalokat tanulhattak.


A gyerekek az agyagozással is megismerkedtek

— A tábor célja a hagyományőrzés mellett, hogy a gyerekek barátkozzanak, hasznosan töltsék a szünidőt, és közben megismerkedjenek a régi mesterségekkel — mondta Kókai Anasztázia, a Homokszem Civil Szervezet elnöke, a tábor szervezője.

A hajdújárási Tchunkam Alex részt vett a Horgoson megtartott Talentum-táborban és a Vinogradar-labdarúgótáborban is, de a Három Nap Tábort sem hagyta ki.

— A foglalkozások közül az íjászkodás tetszett leginkább, amikor a nyilakkal egy gumiból készült vaddisznót kellett eltalálni. Korábban még sosem csináltam ezt, és meglepetésemre elég pontosnak bizonyultam. Az agyagozást sem próbáltam, így már nagyon várom, hogy elkezdjük — mondta Alex, és máris az agyagozásra készülő első négyes csoportban találta magát.


Az íjászkodás nagyon népszerűnek bizonyult (Homokszem Civil Szervezet felvétele)

Alex bátorságán felbuzdulva nyolc gyerek tette fel a kezét, hogy ő is elmondaná a táborral kapcsolatos élményeit. Faragó Maja figyelmét leginkább a kézműves-foglalkozás ragadta meg, mely során szappantartót készített. Sövény Zolnának, Mészáros Dominiknek, Balla Dávidnak és Szebenyi Leventének az íjászkodás, Vojnić Mijatov Edinának és Berényi Kiarának pedig szintén a kézműves-foglalkozások tetszettek. Berényi Bendegúz kijelentette, neki a szappantartó-készítéstől kezdve az íjászkodáson át a korongozásig minden nagyon jó volt.

A tábor főtámogatója Szabadka Városa volt, de a sikeres lebonyolításához több helyi magánvállalkozó és termelő is hozzájárult.


Készülnek a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos plakátok

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..