home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Harmóniában a test és a lélek
Szakáll Laura
2021.09.06.
LXXVI. évf. 35. szám
Harmóniában a test és a lélek

Rendszeres gyakorlással, szilárd eltökéltséggel biztos a siker

A jóga több mint mozgás. Erősíti, egyensúlyba hozza a testet, javítja a tartást, helyreállítja a légzést, oldja a stresszt, a belső feszültséget, javít az életminőségen, mindeközben alaposan megmozgatja az izmokat, hajlékonyabbá teszi a testet. Ez csupán néhány az ősi Indiából származó edzésforma jótékony hatásai közül. Emellett a jóga segít a lelki béke, a nyugalom megtalálásában is. Maga a jóga szanszkrit eredetű szó, jelentése: összekötés, egyesülés.

Akik rendszeresen beiktatják a mindennapjaikba az ilyen típusú tornagyakorlatokat, azt vallják, a jóga életstílus. Egyre több világsztár választja az edzésnek ezt a formáját. Jennifer Aniston, a Jóbarátok szereplője azt állítja, főként a spirituális sportnak köszönheti csodálatos alakját. A jóga napjainkban egyre népszerűbb, szinte bárhol elvégezhetőek a gyakorlatok, melyeket bárki könnyen elsajátíthat.


(A felvételeket az interjúalany bocsátotta rendelkezésünkre.)

Buda Hajnalka mindig sportolt. Aktívan kosárlabdázott, teniszezett, majd aerobic- és karateedzésekre, valamint dzsesszbalettre járt. A Vajdasági RTV német műsorainak szerkesztője tizenöt éve próbálta ki a jógát. Azóta a mindennapjai részévé váltak a gyakorlatok, a csoportos foglalkozások.

— A ’90-es évek stresszes következményeit próbáltam a jóga révén oldani, s a módszer kiválónak bizonyult. Persze, a „kötetlen” tévés munkaidő mellett nem volt egyszerű minden edzésre eljutni, így az órákon elsajátított módszereket otthon próbáltam gyakorolni, kisebb-nagyobb sikerrel. Azután minden két-három évben visszatértem a csoportos edzéshez, mert úgy éreztem, hogy a jógaoktató által vezetett meditáció, az ászanák ott megállapított sorrendje sokkal hatékonyabb. Miután nyugdíjba vonultam, csökkent a rohangálás a témák után, a kötelező feladatok száma, s így visszatértem a jógaterembe, a rendszeres csoportos gyakorláshoz. A légzés helyreállítását tartom az egyik legfontosabb lépésnek. Születésünk pillanatában pontosan tudjuk, hogyan kell lélegezni, és (egészséges körülmények között) ez a tudás végigkísér bennünket talán a kamaszkorig. Amikor bekövetkeznek a stresszes időszakok, ránk szakadnak a gondok, felpörög az életritmusunk, egyszerűen elfeledjük, hogyan kell lélegeznünk. Ezt a tudást visszaszerezhetjük a jóga révén. A helyes légzés a gondolatokat is kitisztítja, a gyakorlatok pedig hajlékonyabbá teszik a testet, s ezzel együtt a lélek is felfrissül.

* Mire tanít a jóga? Mit ad az embernek, miben változtatja meg a mindennapi életet?

— Elsősorban arra tanít, hogy harmóniában éljünk önmagunkkal és a környezetünkkel. Ennek az összhangnak a megteremtésére dolgozták ki a Jóga a mindennapi életben módszert, mely a test, a lélek és a tudat harmóniájának megvalósítását tűzte ki célul. Megalkotója Paramahansz Szvámi Mahésvaránanda, aki a nagyra becsült jógik élő utódja. A gyakorlatok sora segít abban, hogy könnyebben vegyük az akadályokat az életben, eredményesebben leküzdjük a mindennapi problémákat, gondokat. Persze, a jógával egyúttal közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez. Ahhoz is hozzájárul, hogy szeressük és becsüljük magunkat, s ebben a rohanó világban, mely tele van buktatókkal, ez sem mellékes. Minden korosztály számára alkalmas. A gyakorlatokat mindenki úgy végzi, olyan tempóban, ahogyan megfelel neki. A tévhiteket elkerülendő, akrobatikus képességekre nincs szükség, ám meglepő, hogy egy-két hónap rendszeres jógázás után mi mindenre képes a testünk és az elménk! És hogy hogyan érzem magam egy-egy jógaóra után? Mondhatom, kitűnően, felfrissülten! Egyáltalán nem vagyok fáradt, sőt, tele vagyok energiával, ötletekkel. Valóban hozzájárul a pozitív gondolkodásmód kialakításához.

* Bizonyára mindenkinek jót tesz a jóga, de vannak olyan emberek, akiknek különösen javasolt?

— Igen, a jóga valójában mindenkinek hasznos. A meditációs gyakorlatok pedig áldásos hatással vannak a lelkünkre. A jóga kitartásra és fegyelemre tanít bennünket, de jóságra, megértésre is. Tehát lényegében mindenkinek javasolható. Az oktatók a gyakorlatok alkalmával persze elmondják, hogy melyeket ne végezzék a magas vérnyomással vagy a szív- és érrendszeri zavarokkal küzdők, illetve hogy mely gyakorlatok serkentik az emésztést, az epeműködést, melyek vannak jó hatással a gerincre, a hát- vagy a lábizmokra, a visszerekre stb. Én személyesen nagyon élvezem az egészet, frissebbnek, fiatalosabbnak érzem magam, és mondhatom, hogy csoportunkat a sors egy valóban kiváló, tettre kész jógaoktatónővel ajándékozta meg, akitől még rengeteg pluszinformációt és pozitív energiát kapunk az edzések folyamán. Külön élmény volt számunkra a Limáni parkban megtartott szabadtéri gyakorlás a jóga világnapja alkalmából. Ezen a rendezvényen szinte minden nemzedék képviseltette magát, és szép számú közönség kísérte figyelemmel a gyakorlatainkat. A mi jógaközpontunkban minden generáció jelen van. A legidősebb tag egy olyan hölgy, aki már túl van a nyolcvanon, de kitűnő az erőnléte, ami a küllemén is meglátszik.

* Mi az ajánlott, heti hány alkalommal érdemes ezt a mozgásformát gyakorolni?

— Én hetente kétszer járok jógázni. Az órák 90 percesek. Emellett otthon is naponta gyakorolok, legalább 15-20 percet. Van, aki hetente háromszor is eljár a jógaközpontba. A lényeg az, hogy mindennap ajánlatos elvégezni néhány gyakorlatot, a légzést pedig akár a munkahelyen is gyakorolhatjuk.

* A kezdők az egyszerűbb mozdulatokkal ismerkednek. A haladók hogyan edzenek, milyen gyakorlatokat végeznek?

— Nincs nagy különbség. A szokásos csoportokhoz minden új évben csatlakoznak kezdők is, akik relatíve gyorsan elsajátítják az alapokat, és képesek a sorrendet követni. Kezdetben valamivel lassúbb a tempójuk, de mondhatom, igen gyorsan fel tudnak zárkózni a haladókhoz. S ahogyan Paramahansz Szvámí Mahésvaránanda mondja: „Egyedül rajtad múlik, hogy teszel-e valamit az egészségedért, a jó közérzetedért, a szabad, boldog életért. Rendszeres gyakorlással, szilárd eltökéltséggel biztos a siker.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..