home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Harmincöt éve, töretlenül
Gyurkovics Virág
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám
Harmincöt éve, töretlenül

Jövő májusban jubilál a bácskossuthfalvi 9+1 Művésztelep

Jövő év májusában lesz harmincötödik éve annak, hogy Bácskossuth-falván kilenc festőművész és egy fotóművész megalapította a 9+1 Művésztelepet. A példás évfordulót — amilyennel kevés alkotótábor büszkélkedhet —, ha minden jól alakul, egy újabb találkozóval vagy legalább egy tárlattal ünnepli meg az egyesület.
A művésztelep tagsága az évek során nemzetközivé vált, a tíz alapító mellé még több mint százhúszan társultak, és az így kibővült alkotótábor mára már mintegy ötszáz darabos műállománnyal rendelkezik. A Művésztelep székhelyén, a régi Kovacsics-iskola épületében a festményekkel teli falak egész évben a művésztelep intenzív munkáját hirdetik, a jubileumra azonban külön válogatás készül majd, amely nemcsak a legutóbbi esztendő tevékenységéről, hanem a 9+1 teljes múltjáról is átfogó képet nyújt.
Ebből, a májusra tervezett kiállításból kaphattak ízelítőt azok, akik a december 8-ai zord időjárás ellenére ellátogattak a művésztelepre, hogy megtekintsék az előzetes válogatást, amelynek célja egyúttal a falu karácsonyának megszépítése is volt. Az érdeklődők pedig kedvezményt kaphattak a kiállított festmények megvásárlására.
A tárlat megnyitóján id. Novák Mihály, a 9+1 vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Mint elmondta, a művésztelep hosszú fennállását annak köszönheti, hogy tagjai között nem volt összeférhetetlenség vagy nagyobb ellentmondás, amiről legjobban a munkájuk tanúskodik.
Az egyesület elmúlt évéről, valamint a terveikről Gulyás László, a falu helytörténésze, a művésztelep koordinátora szólt. Azért is nagyon szép ez az évforduló, hangsúlyozta, mert a három és fél évtizedes munka folyamatos volt, akárcsak a részvevők és az állomány gyarapodása.
A 9+1 Művésztelep szerényebb körülmények között ugyan, de az idén is számos rendezvényt tudott megvalósítani. Az alkotótábor tevékenysége májusban az I. Jász—Kun Találkozó megszervezésével kezdődött, amelynek záróakkordjaként Bácskossuthfalva neves szülöttjéről, az európai hírű akadémikus festőművészről, Hangya Andrásról is megemlékeztek. A rendezvény részeként a festőművész tiszteletére emléktáblát avattak és egy kiállítást rendeztek, melyen Hangya képeinek reprodukciói voltak láthatók. Júniusban nyári alkotótábort, szeptemberben pedig egy őszi akvarellkészítő találkozót sikerült megvalósítani, így a vezetőség úgy ítéli meg, hogy az elmúlt év a nehéz anyagi körülmények ellenére is eredményes volt.
Ami pedig a jövőt illeti, a 9+1 a következő évtől néhány újítást tervez, közöttük például nemzetközi együttműködést. Pénzszűke miatt a tervezés nehezebben megy, s ugyancsak ezért kényszerültek arra, hogy az oly szorosan hozzájuk nőtt festmények közül, melyeket az évek során a falu számára gyűjtöttek, most néhányat eladjanak, ami egyrészt fájdalmas, másrészt viszont szükséges a művésztelep fenntartása végett. A vezetősége bízik abban, hogy az eddigiekhez hasonlóan továbbra is utat találnak nemes céljaik megvalósítására.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..