home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Harminc mentor, ötven mentorált  
Kartali Róbert
2023.02.01.
LXXVIII. évf. 5. szám
Harminc mentor, ötven mentorált  

Pénzügyi kihívások kezelése, nemzetközi piacra lépés, partnerek kezelése, szervezetfejlesztés, generációváltás — csupán néhány ama témák közül, amelyeket feldolgoztak a Vajdasági Mentorprogram harmadik évadán belül megrendezett képzési napon Újvidéken. A programnak köszönhetően, melyet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Prosperitati Alapítvány és a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesülete szervezésében, a Design Terminallal való szakmai partnerségben valósítanak meg, egy olyan magyar előjelű vajdasági vállalkozói hálózat van kialakulóban, amely az egész közösségre kihatással van. Nem mellesleg a 2019 őszén itt útjára indult, egyedülálló és sikeres program mára Kárpát-medencei nemzetközi intézkedéssé terebélyesedett.  

Harminc mentor egyengeti ötven mentorált útját, ők nyolcvanan pedig a képzési napokon szakmai támogatást kapnak külsős szakértőktől. Az első két évadban a mentorok és a mentoráltak kitartó munkájának köszönhetően számos közös siker valósulhatott meg.


Pletikoszity Árpád

Pletikoszity Árpád 2020-ban alapította meg a Drontech vállalatot, mely a drónok adta lehetőségeket aknázza ki a mezőgazdaságban. A cég szeretné elterjeszteni az innovatív szolgáltatását, és meghonosítani ezt a korszerű technológiát a régióban. A fiatal vállalkozó már a korábbi mentorprogramban is részt vett, és pozitív tapasztalatokat szerzett.

— Olyan emberekkel találkoztam, akikkel egyébként nem lett volna lehetőségem, és olyan kérdéseket tettek fel, amelyekre nem biztos, hogy gondoltam volna. Ez egy nagyon jó és iránymutató találkozás, mivel ráirányítják a figyelmünket azokra a dolgokra, amelyekre nekünk, kezdő vállalkozóknak mindenképp oda kell figyelnünk. Igyekszem minél több információt begyűjteni. Ez is a célja a programnak, hogy minél részletesebben kifaggassuk a mentorainkat, és mi ezáltal tudjunk később gyarapodni. Az előző évadban és most is kiváló emberek a mentoraim, kiváló üzletemberek, nagyon specifikus a szakterületük, és ezáltal nagyon érdekes információkat, véleményeket, tapasztalatokat tudok gyűjteni — mondta Pletikoszity Árpád.


Perpauer Martin

A képzésen szintén mentoráltként vett részt Perpauer Martin, a Bordoline Kft. ügyvezetője, aki egy piaci rést, illetve egy lehetőséget kínál a nagyobb beruházásokra. A vállalkozás csaknem 14 hektárral bír, mely teljes kiépítés alatt áll, a befektetőket áram- és vízhálózat várja majd a területen. Mint mondta, olyan jó, innovatív, illetve produktív embereket ismert meg a program által, akik sokkalta nagyobb fejlődési lehetőséghez juttatják őt és a vállalkozását is. Hozzátette, több lépcsőből állnak ezek a képzések, van marketing, válságmenedzsment, illetve arról is szó volt, hogyan kell kiszűrni a rizikófaktorokat, illetve hogy mi a jó és mi a rossz információ.

— Az eredmények tekintetében vannak nagyon jó visszaigazolások, például többfajta üzleti modellt, stratégiát kellett átdolgozni, melyekből következtethetünk arra, hogy jó vagy rossz úton haladunk-e. Ezek specifikusak is lehetnek, mint például a Canvas modell, mely egyénre szabott lehet. Ezek által olyan visszacsatolást kapunk, amelyből meg tudjuk állapítani, hogy mik azok a dolgok, amelyeken javítanunk kell, esetleg fejleszteni ahhoz, hogy eredményesebben tudjunk kezelni bizonyos helyzeteket, hogy megfelelően reagáljunk — tette hozzá Perpauer Martin.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által támogatott mentorprogram kapcsolódik a Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott, a Prosperitati Alapítvány által megvalósított vajdasági gazdaságfejlesztési programhoz. A vállalkozóknak ugyanis az anyagi támogatás mellett nagy szükségük van a szakmai támogatásra is a vállalkozásuk sikeres működtetéséhez — emelte ki Hajnal Virág. A Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője a rendezvényen elmondta, a legjobb szakembereket hozták el a Design Terminal jóvoltából, hogy segítségükkel a vállalkozók fokozhassák az együttműködést, elérve a vállalkozások fejlesztését.  

— Ez a nagyvállalkozói mentorprogram azért is különleges, mert ez is itt, a Vajdaságban született ötlet, hogy azok a nagyvállalkozók, akik itt vannak helyben, ők már tudnak segíteni a fiatalabbaknak. Nem feltétlenül Magyarországról kell ide, Vajdaságba hozni a legbriliánsabb szaktudást, mert az itt is jelen van. Mi egy olyan keretet találtunk ki közösen a Prosperitati Alapítvánnyal, hogy tudjunk segíteni, hozzunk külső szakértőket is, de a helyi vállalkozóknak a tudását tudjuk kamatoztatni a közösségben. A tapasztalat az, hogy Vajdaság után akkora igény volt erre a mentorprogramra és a közösségépítésre, hogy később Erdélyben is elindult, majd Felvidéken, Kárpátalján, Horvátországban és Muravidéken is megvalósult a nagyvállalkozói mentorprogram. Vajdaságban már a harmadik évadban vagyunk, és azt látjuk, hogy a régió vállalkozói között a megismerkedésük után kialakult egy együttműködés, és segítik egymást. Tehát nemcsak a saját gondjaikkal vannak elfoglalva, és a saját vállalkozásuk fejlesztésével, hanem itt vannak egymásnak, és ez egy olyan eddig kihasználatlan erőforrás volt, amellyel gyorsabban tud fejlődni maga a közösség is.


Juhász Bálint és Hajnal Virág

— A legfontosabb, hogy vállalkozói közösséget építünk. Egy kis túlzással megállapítható, hogy azok a vállalkozók, akik eddig nem is ismerték egymást, azok megismerkedtek, és el is kezdtek együttműködni, üzletelni egymással — emelte ki nyilatkozatában Juhász Bálint. A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője szerint ez a vajdasági magyar közösség, a vállalkozói közösség egyfajta megerősítése, hiszen minden együttműködés további piacra jutási, illetve fejlődési lehetőséget, új tudást, tapasztalatcserét, tudástranszfert tesz lehetővé. — Célunk a vállalkozói mikroközösség fejlesztése, megerősítése. Ez legalább annyira fontos, mint a projektumok támogatása, sőt lehet, hogy talán még fontosabb is ennél. Minden évadban nagyjából nyolcvan vállalkozó vesz részt a programban, egyrészről mentor, másrészről mentorált szerepben, továbbá külső előadókat is bevonunk, és mindezt olyan módon, hogy a vállalkozók igényeihez, érdeklődéséhez igazítsuk a programot és a témákat. Fő célunk az volt, hogy a nagyobb vállalkozókból mentorokat faragjunk, mentorrá képezzük őket. Ez valójában az első évadban megtörtént, a másodikban továbbfejlesztettük az elképzelést, bevontunk újabb mentorokat, valamint egyesek mentoráltakból váltak mentorrá. A mentoraink között elhivatott, saját idejüket, energiájukat jelentős mértékben rendelkezésre bocsátó személyek is vannak. Ozsvár Tihamér, a Gebi Kft. tulajdonosa, igazgatója igazán aktív ebben a programban is, ezért kulcsmentorként szerepel. Továbbá a Vajdaságból elszármazott, illetve a vajdasági vállalkozók is megosztották tapasztalataikat, mindezt annak függvényében, hogy milyen témák iránt érdeklődnek a mentoraink és a mentoráltjaink. Többen kértek konkrét előadókat, témákat, ennek az eredményét láthattuk ezen az eseményen.


Harminc mentor és ötven mentorált vesz részt a programban

Többek között Hernyák László, a Csantavérről Etyekre elszármazott vállalkozó, illetve Zólyomi Tamás, Etyek polgármestere is előadást tartott a rendezvényen, megosztva tapasztalatait a vállalkozókkal. Az eseményt egyébként kedden tartották meg az újvidéki Queen Hotelben, mely szintén magyarországi támogatással újult meg a Prosperitati Alapítvány turizmusfejlesztésre kiírt pályázatán. Ilyen kiemelt jelentőségű turisztikai beruházásnak Újvidéken kívül már Szabadkán és Zentán is vannak konkrét eredményei, hamarosan pedig Óbecsén is átadnak egyet — hallhattuk a rendezvényen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..