home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Haraptak a Cápák
Tóth Tibor
2021.10.18.
LXXVI. évf. 41. szám
Haraptak a Cápák

Az öt hónapja megalakult, magyarkanizsai Shark (Cápák) Sportegyesület összesítettben a 2. helyet szerezte meg a szerbiai nyílt vízi hosszútávúszó-versenysorozatban, mely tizenkilenc helyszínből állt. A Cápák előtt a szintén magyarkanizsai Kanizsa Úszóklub végzett, a 3. helyet pedig az óbecsei Swim Star szerezte meg.

A Shark úszói az országos korosztályos verseny összesítettjében 11 érmet (3 aranyat, 5 ezüstöt, 3 bronzot) nyertek. A dobogó legmagasabb fokára Száraz Flóra (8 évesen az idei versenysorozat legfiatalabb úszója, 9 évesek és fiatalabbak kategóriája), Tomin Júlia (12—13 évesek) és Mészáros Kornél (35—39 évesek) állhatott, a 2. helyen Száraz Csenge (10—11 évesek), Püspök Ákos (10—11 évesek), Uroš Gmijović (12—13 évesek), Beharović Ervin (20—24 évesek) és Beharović Enis (25—29 évesek) végzett, míg Kovács Krisztián (12—13 évesek), Kószó Patrik (14—15 évesek) és Domonkos Gábor (20—24 évesek) a 3. helyet szerezték meg.

Mészáros Kornél nemcsak úszik, hanem a klub elnöke is egy személyben. Kinevezésekor a többiekkel együtt közös célokat tűztek ki maguk elé, ezek pedig a minél több versenyen való szereplés, az úszók számának növelése, a fiatal növendékek klubhoz való csatlakoztatása és úszásra tanítása voltak.

— Elégedett vagyok az eredményekkel, büszke vagyok úszóinkra, edzőinkre, a szülőkre, mindenkire, aki bármiben segített bennünket. Én is részt vettem a versenyeken, amivel próbáltam motiválni a fiatalabbakat, hogy lássák, nemcsak a 15—20 évesek, hanem az idősebb korosztály is úszhat. Tizenhat futamon szálltam vízbe, több 1., 2. és 3. helyet is szereztem, összesítettben pedig korcsoportomban 1. lettem. A következő évben megpróbálunk minél több támogatót szerezni, ezzel levéve a szülők válláról a terhet. Jövőre szeretnénk még több versenyen jelen lenni, minél több versenyzővel részt venni ezeken a futamokon, és természetesen az idei kiváló eredményeknél még jobbat elérni — mondta Mészáros.

A fiatalokkal Beharović Enis és Domonkos Gábor foglalkoznak, akik maguk is úsznak, és korosztályukban a 2., illetve a 3. helyet szerezték meg.

— Néhány év gondolkodás után úgy határoztunk, hogy megalakítjuk a Shark Sportegyesületet. Nagyon jó csapatot sikerült összeállítanunk, az eredmények önmagukért beszélnek. A gyerekeknek sikerült jobb feltételeket teremtenünk, a munka is sokkal gördülékenyebben halad. A hosszútávúszó-bajnokságban tizennyolc igazolt versenyzővel vettünk részt. Mellettük négy-öt úszónk rövidebb távokon indult, őket nem igazoltuk le, de ők is a siker részeseivé váltak. Jövőre szeretnénk még nagyobb számban indulni, még jobban szerepelni, és elhozni a végső győztesnek járó serleget. Az idén sem álltunk tőle messze, de saját hibánk miatt meg kell elégednünk a 2. hellyel, ami egy ilyen fiatal egyesülettől nem rossz eredmény. Köszönettel tartozom az elnöknek, az elnökségi tagoknak, az edzőtársamnak, a gyerekeknek, a szülőknek, a támogatóinknak. A versenyek nagy részét a szülők fizették, az utazások szervezéséből is alaposan kivették részüket, a versenyeken pedig nagy lelkesedéssel buzdítottak bennünket. Határtalan örömmel tölt el, hogy mintegy ötven gyereket mozgattunk meg, akik tiszta szívből edzettek, versenyeztek. Összetartó csapatot formáltunk, a munkából valamilyen módon mindenki kiveszi a részét, és talán ez is a szépsége ennek az egyesületnek — mondta Beharović Enis, a klub egyik edzője.


Domonkos Gábor a magyarkanizsai dobogó tetején

Enis és Domonkos Gábor a korábbi évekhez hasonlóan az idén nyáron is — júniustól augusztusig — szervezett úszóiskolát. A négyszer tíz-tíz napos oktatás végére hetven gyermek tanult meg úszni, akik közül sokan csatlakoztak a Cápákhoz, és már a gyógyfürdő medencéjében szelik a habokat. Enis elmondta, hogy népes a hosszútávúszó-mezőny, hiszen egyes versenyeken a benevezettek száma meghaladta a százat. Az újvidéki, szabadkai, óbecsei úszók lényegesen jobb körülmények és feltételek közepette készülhetnek, ami csak még tovább növeli a Cápák eredményeinek értékét. Az edző reményét fejezte ki, hogy hamarosan elindul a téli liga, melyre nagy szükség lenne, hiszen szeptembertől júniusig nincsenek nyílt vízi versenyek, és ez alatt az idő alatt is kell motivációt találniuk a gyerekeknek.

Domonkos Gábor az úszás és az edzősködés mellett a Tisza menti ligás Potisje csapatában focizik. Elmondása szerint a két sportág megfér egymás mellett, a kedvence azonban az úszás.

— Tíz versenyt szerettem volna leúszni, de csak nyolcon vettem részt, edzőtársammal inkább a versenyzők felkészítésére helyeztük a hangsúlyt. Legjobb versenyem a magyarkanizsai volt, ahol a kevés edzés ellenére kiváló időeredménnyel sikerült teljesítenem a 7,5 km-es távot. A topolyai futam bizonyult a legnehezebbnek, hiszen a verseny alatt hideg, szeles volt az idő, és a hullámokkal is meg kellett küzdenünk. Egész évben a magyarkanizsai versenyre készülünk, hiszen a barátok, családtagok, szülők előtt mindig szeretnénk csúcsformát nyújtani. 2022-ben a több edzés és a több versenyen való részvétel a célom — mondta Domonkos, aki tizennégy éve úszik, és a 20—24 éves korcsoportban a 3. helyen fejezte be az idei kiírást.

Püspök Ákos a 2. helyen zárta a szezont a 10—11 évesek között.

— Minden versenyt sikeresen befejeztem, leginkább 1. vagy 2. helyen értem célba. Legjobb eredményeimet Magyarkanizsán, Novi Pazarban és Sjenicán értem el. Kedvencem az 5 km, mert fel tudunk gyorsulni, és akkor jobban bírjuk a távot. Jövőre még jobb lennék, és nem titkolt álmom a 22 km-es táv teljesítése — árulta el Püspök.

Beharović Ervin öt éve búcsút intett a versenyzésnek, az idén azonban látva a sok fiatal lelkesedését, úgy döntött, visszatér a mezőnybe.

— A visszatérés a topolyai maratonon történt, ahol 3 km-t úsztam. Nem volt könnyű, mivel alig edzettem, viszont a velebiti versenyre már jobban felkészültem, és különösebb nehézség nélkül, jobb időeredménnyel teljesítettem a futamot. Vezetőségi tagként annyit mondhatok, hogy a község büszke lehet ezekre a gyerekekre és eredményeikre, ahogy arra is, hogy a klubban ötven fiatal úszik. Jövőre az 1. helyre számítunk, és meglesz az az 1. hely — mondta a kilenc versenyen rajthoz állt Ervin, aki 2. lett a 20—24 év közötti kategóriában.

A 12—13 évesek között az összesítettben 2. Uroš Gmijović tizennégy futamon vett részt, és a versenyeken szép számmal gyűjtött 1., 2. és 3. helyeket is.

— Sjenicán volt a legnehezebb leúszni a 3 km-t, ott mindig nagyon meleg a víz, és nincs könnyű dolgunk. Elégedett vagyok a 2. hellyel, sokat tettem azért, hogy ilyen jól sikerüljön a szezon. A következő évben próbálok még többet edzeni, még jobb eredményeket elérni — mondta a versenyeken 2015 óta induló Uroš.

A martonosi Kószó Patrik a 14—15 évesek mezőnyében bronzérmet érdemelt ki. Tizennégy futamon indult, a legjobb eredményét hazai vizeken, azaz Magyarkanizsán érte el a 2. hellyel, emellett nyolc alkalommal a 3. helyen ért célba.

— Legemlékezetesebb versenyemet Apatinban úsztam, a legnehezebbnek pedig a Novi Pazar-i futamot nevezném, mivel úszás közben az 5 km-es táv többnek érződik, és a víz is hideg. Korosztályomban egy szabadkai meg egy, a másik magyarkanizsai klubban készülő úszó a legnagyobb ellenfelem, és minden bizonnyal velük kell megküzdenem azért, hogy a következő évben előrelépjek egyet, és a végelszámolást a 2. helyen zárjam — mondta Patrik.

Kovács Anna tizenhárom futamon úszott, melyek során több 1., 2. és 3. helyet is szerzett.

— Rengeteg edzéssel készülök a versenyekre. Nyáron szinte naponta úsztunk a Tiszában, a táv változó volt, de 2 km-nél kevesebbet sosem teljesítettünk. Hazai közönség előtt egy kicsit izgultunk, hiszen itthon, ahol ismernek bennünket, még jobban kellett bizonyítanunk. Hat éve úszom, két éve versenyzem. A szezon előtt valamelyest jobbra számítottam, de javításra a következő szezonban lesz lehetőségem. Nagyon szeretek úszni, kedvencem a 3 km, de a hosszabb távokat is szívesen veszem — mondta Anna.

A nyár elmúltával a Cápák hétvégenként a gyógyfürdőben készülnek a következő idényre, melyben nem titkolt szándékuk a csapatbajnoki cím megszerzése.


A Cápák a magyarkanizsai úszó- és futófesztiválon

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..