home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Hangjáték Radnóti Miklós utolsó hónapjairól
Tóth Lívia
2024.04.12.
LXXIX.. évf. 15. szám
Hangjáték Radnóti Miklós utolsó hónapjairól

Zentán, a városháza dísztermében mutatták be a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet legújabb kiadványát, egy CD lemezt, amely Lélek vagyok, élni szeretnék! címmel ehangjátékot tartalmaz. A lélekszorítóan megható, csodálatosan szép zenés, verses összeállítás Radnóti Miklós utolsó hónapjairól szól.

Azt hiszem, mindannyian emlékezünk még Tóth Péter Lóránt versvándor 2019-es vállalására, amikor a szerbiai Bortól a magyarországi Abdáig zarándokolt Radnóti Miklós nyomában, az erőltetett menet útvonalán.

A CD-nek az anyaga tulajdonképpen 2019-ben állt össze, hiszen az utam során pódium műsorként mutattam be különböző településeken – nyilatkozta Tóth Péter Lóránt. – Ebből, valamint Kőszegi Ábel Töredék című írásából, Radnóti Bori noteszából és más verseiből jött létre ez a 60 perces felvétel. Azért hangjáték, mert zenei betétek, énekek, különböző hanghatások is vannak rajta, amit Baráth Hajnal Annának (ének) és Zsoldos Ervinnek (gitár, billentyű, dob, nagybőgő, klarinét) köszönhetünk. A hanghordozó elkészítése igazi csapatmunka volt, ugyanis az én nagyon jó barátom, Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének az elnöke szerkesztette és rendezte.

Hajvert Ákos elmondta, a hangjáték gyújtózsinórja mindenképpen Tóth Péter Lóránt.

Amikor Péter elindult Borból, készült egy előadás, amiben segédkeztem, és amit bemutatott néhány településen, miközben haladt Abda felé. Az ő fejéből pattant ki valamikor 2020 végén, vagy 2021-ben, hogy jó lenne ebből hanganyagot készíteni. Ő az egyetlen szereplő, aki verset mond, időnként pedig kívülről ismerteti a dolgokat. A már említettek mellett Tóth Péter Lóránt tanára, Bődi Szabolcs is alkotótárs, hiszen két Radnóti versben segít abban, hogy a történet előre lendüljön, valamint a bevezetőben és a végszóban Kálló Béla színművészt halljuk.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet örömmel karolta fel ezt a kezdeményezést, hiszen nem csak az a célunk, hogy a vajdasági magyar nemzeti közösség kultúráját közvetítsük, hanem az egyetemes magyar irodalmat is népszerűsítsük, amelynek szerves része a vajdasági magyar irodalom – hallottuk Kormányos Katona Gyöngyitől, a VMMI igazgatójától. – Mivel Radnóti Miklós tananyag az általános és a középiskolában, szeretnénk a fiatalokat is megszólítani ezzel a hangzó anyaggal, ugyanis példaértékű az, amit ő képviselt költőként, íróként, irodalmárként, műfordítóként az egyetemes magyar irodalomban. Sokan ismerik Tóth Péter Lórántot is, mert például a távoktatás ideje alatt, amikor még én is tanítottam, megnéztük az útjáról készült dokumentumfilmet. Ezt követően a versvándort az iskolánkban is fogadtuk, ahol az élő irodalomórán hozta közelebb a diákokhoz Radnóti Miklós költészetét, életét.

Kőszegi Ábel Töredék című műve alapján Tóth Péter Lóránt történetmesélésével és versinterpretációival, Zsoldos Ervin kreatív zenei hangszerelésével szeretnénk eljuttatni Önökhöz azt a világot, ami a mi prizmánkon keresztül keresi a nagy költő erőltetett menetének értelmét, közelebb hoz minket a történelem egyik legsötétebb korszakához, és bepillantást enged a bori notesz verseinek megszületésébe. Mintegy láthatatlan társként szegődünk a munkaszolgálatosokhoz, akik 1944. szeptember 17-én indultak útnak a szerbiai Bor városából.

A lemez zenei világa arra törekszik, hogy visszaadja az út, a remény, a félelem, a környezet hangulatait, melyek segítik az elmélyülést a történetben” – olvashatjuk a CD-hez tartozó füzetben. Hajvert Ákos rendezőként hozzáteszi, a hanganyag, a történetbe beágyazott versekkel, részletekkel, fejezetekre van bontva, azzal a céllal, hogy a tanórákon is felhasználható legyen.

És mindez nem is lehetne aktuálisabb, hiszen Radnóti Miklós 80 évvel ezelőtt, 1944 novemberében halt meg.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..